29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Geld voor vakantiegeld

‘Uit VVU-besparing en extra belastingopbrengsten’


Willemstad – De overheid heeft 11,5 miljoen gulden beschikbaar om de drie procent vakantie-uitkering aan ambtenaren en onderwijzend personeel uit te keren. Die ruimte is er dankzij besparingen op salariskosten en hogere belastingopbrengsten.

- Advertentie -

Dat laat minister Javier Silvania (MFK) van Financiën weten in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Op 11 mei is in de Raad van Ministers van Curaçao de suppletoire begroting goedgekeurd. Daarin is de uitgave van het vakantiegeld opgenomen. Minister Silvania zegt dat er 8,5 miljoen gulden op de begroting is gereserveerd voor de vakantie-uitkering aan ambtenaren en nog eens drie miljoen voor onderwijzend personeel. Het gaat dus om een vakantietoeslag van drie procent van het bruto jaarsalaris.

Die ‘budgettaire ruimte’ is er op de begroting van het Land voor 2022 vanwege twee meevallers. De salariskosten zijn 15 miljoen gulden minder dan het eerder gebudgetteerde bedrag. Silvania: ,,Dat is het gevolg van de uitvoering van de regeling Vervroegde Vrijwillige Uitstroom, VVU.” Bovendien zijn er ‘per saldo meeropbrengsten geprojecteerd van ruim 20 miljoen gulden door voornamelijk hogere belastingopbrengsten’.

Volgens de minister van Financiën heeft dat te maken met ‘de toegenomen economische activiteiten in de afgelopen maanden’, onder andere nadat wereldwijd een groot deel van de covidmaatregelen werd losgelaten. Maar Silvania noemt daarnaast de inspanningen op het eiland van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), Ontvanger, Inspectie en douane, om de ‘compliance’ van belastingbetalers te verbeteren.

Het vakantiegeld wordt normaal gesproken op 30 juni uitgekeerd. De betaling gebeurt door het ministerie van Financiën, nadat het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) de betaalbaarstelling heeft geregeld. Silvania: ,,BPD voert de hoogte van het salaris en de vakantie-uitkering op in het systeem en Financiën stuurt de file door naar de huisbankier voor uitbetaling.”

De vakantietoeslag viel binnen het arbeidsvoorwaardenpakket waarop 12,5 procent moest worden bezuinigd in ruil voor Nederlandse liquiditeitssteun tijdens de coronacrisis. De beslissing medio 2020 om geen vakantiegeld uit te keren, kan worden teruggedraaid op basis van een landsbesluit en zonder instemming van de Staten, maar zou wel moeten worden besproken binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).

BPD-minister Ornelio Martina (PNP) zei gisteren dat er nog geen definitief besluit was genomen in de Raad van Ministers over de hoogte van het vakantiegeld in 2022. ,,Het voorstel voor het uitbetalen van een drie procent vakantie-uitkering is nog niet formeel aan de vakbonden aangeboden via het CGOA”, aldus Martina. Sinds woensdag 4 mei ligt er wel een voorlopig besluit om de inkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket gefaseerd terug te draaien. Het gaat dan niet alleen om het vakantiegeld, maar ook om de loontrede en de indexering van het salaris.

Wat de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen betreft, gaat de voorwaarde van de 12,5 procent salariskorting in het algemeen van tafel voor ambtenaren en in de semipublieke sector en blijft alleen gehandhaafd voor topinkomens en politici. De Rijksministerraad in Den Haag moet nog wel instemmen met het voorstel van de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Geen haar op het hoofd van deze minister die denkt dat onderstandtrekkers en minimumloners met de hoge inflatie meer behoefte aan dit extraatje hebben dan leraren en ambtenaren.

    Het is toch geen hogere wiskunde dat ouders het niet erg vinden als hun kinderen de criminaliteit ingaan? Dan is in elk geval eten op tafel.

  2. Vindt je het gek dat er meer geld is binnen gekomen is als je al betaalde ziekenfondsaanslagen na 8 jaar nog een keer in rekening brengt, word een mooie recht zaak voor Silvania, dit verhaal krijgt nog een heel mooi staartje geloof mij maar, deze Jood laat zich echt niet naa.en, door de MFK/PNP.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -