25 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Geld voor vakantiegeld

‘Uit VVU-besparing en extra belastingopbrengsten’


Willemstad – De overheid heeft 11,5 miljoen gulden beschikbaar om de drie procent vakantie-uitkering aan ambtenaren en onderwijzend personeel uit te keren. Die ruimte is er dankzij besparingen op salariskosten en hogere belastingopbrengsten.

Dat laat minister Javier Silvania (MFK) van Financiën weten in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Op 11 mei is in de Raad van Ministers van Curaçao de suppletoire begroting goedgekeurd. Daarin is de uitgave van het vakantiegeld opgenomen. Minister Silvania zegt dat er 8,5 miljoen gulden op de begroting is gereserveerd voor de vakantie-uitkering aan ambtenaren en nog eens drie miljoen voor onderwijzend personeel. Het gaat dus om een vakantietoeslag van drie procent van het bruto jaarsalaris.

Die ‘budgettaire ruimte’ is er op de begroting van het Land voor 2022 vanwege twee meevallers. De salariskosten zijn 15 miljoen gulden minder dan het eerder gebudgetteerde bedrag. Silvania: ,,Dat is het gevolg van de uitvoering van de regeling Vervroegde Vrijwillige Uitstroom, VVU.” Bovendien zijn er ‘per saldo meeropbrengsten geprojecteerd van ruim 20 miljoen gulden door voornamelijk hogere belastingopbrengsten’.

Volgens de minister van Financiën heeft dat te maken met ‘de toegenomen economische activiteiten in de afgelopen maanden’, onder andere nadat wereldwijd een groot deel van de covidmaatregelen werd losgelaten. Maar Silvania noemt daarnaast de inspanningen op het eiland van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), Ontvanger, Inspectie en douane, om de ‘compliance’ van belastingbetalers te verbeteren.

Het vakantiegeld wordt normaal gesproken op 30 juni uitgekeerd. De betaling gebeurt door het ministerie van Financiën, nadat het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) de betaalbaarstelling heeft geregeld. Silvania: ,,BPD voert de hoogte van het salaris en de vakantie-uitkering op in het systeem en Financiën stuurt de file door naar de huisbankier voor uitbetaling.”

De vakantietoeslag viel binnen het arbeidsvoorwaardenpakket waarop 12,5 procent moest worden bezuinigd in ruil voor Nederlandse liquiditeitssteun tijdens de coronacrisis. De beslissing medio 2020 om geen vakantiegeld uit te keren, kan worden teruggedraaid op basis van een landsbesluit en zonder instemming van de Staten, maar zou wel moeten worden besproken binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).

BPD-minister Ornelio Martina (PNP) zei gisteren dat er nog geen definitief besluit was genomen in de Raad van Ministers over de hoogte van het vakantiegeld in 2022. ,,Het voorstel voor het uitbetalen van een drie procent vakantie-uitkering is nog niet formeel aan de vakbonden aangeboden via het CGOA”, aldus Martina. Sinds woensdag 4 mei ligt er wel een voorlopig besluit om de inkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket gefaseerd terug te draaien. Het gaat dan niet alleen om het vakantiegeld, maar ook om de loontrede en de indexering van het salaris.

Wat de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen betreft, gaat de voorwaarde van de 12,5 procent salariskorting in het algemeen van tafel voor ambtenaren en in de semipublieke sector en blijft alleen gehandhaafd voor topinkomens en politici. De Rijksministerraad in Den Haag moet nog wel instemmen met het voorstel van de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Geen haar op het hoofd van deze minister die denkt dat onderstandtrekkers en minimumloners met de hoge inflatie meer behoefte aan dit extraatje hebben dan leraren en ambtenaren.

    Het is toch geen hogere wiskunde dat ouders het niet erg vinden als hun kinderen de criminaliteit ingaan? Dan is in elk geval eten op tafel.

  2. Vindt je het gek dat er meer geld is binnen gekomen is als je al betaalde ziekenfondsaanslagen na 8 jaar nog een keer in rekening brengt, word een mooie recht zaak voor Silvania, dit verhaal krijgt nog een heel mooi staartje geloof mij maar, deze Jood laat zich echt niet naa.en, door de MFK/PNP.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -