25.6 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vakbonden Aruba: Eerst zien, dan geloven

Oranjestad – De regering heeft een akkoord bereikt met Nederland en mag stoppen met het korten van 12,6 procent op de salarissen van ambtenaren. ,,Vanaf 1 juli kunnen we de salarissen weer 100 procent uitbetalen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP). ,,Eerst zien, dan geloven”, is de reactie van vijf vakbonden. Hun stille tocht die voor komende dinsdag gepland staat, gaat nog steeds door.

De beslissing van Nederland werd gisteren door staatssecretaris Alexandra van Huffelen bekendgemaakt aan de regering. Komende week is de staatssecretaris op Aruba, en ze doet de komende tijd meerdere eilanden aan.
Premier Wever-Croes zegt dat aan het stopzetten van de salariskorting drie voorwaarden zijn verbonden. De eerste voorwaarde is dat de Wever-Croes-norm van kracht moet zijn.

Deze norm is vergelijkbaar met de Nederlandse Balkenende-norm, waarin is bepaald dat openbare bestuurders niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Op Aruba moet deze wet nog worden bekrachtigd door het parlement. De tweede voorwaarde is dat Aruba geen financiële hulp van Nederland meer krijgt voor aanvullende kosten. De regering moet de salarissen zelf betalen. De derde voorwaarde is dat politici wel 25 procent van hun salaris blijven inleveren.

De premier is blij met deze beslissing. ,,Vanaf 1 juli zullen ambtenaren hun salaris weer 100 procent krijgen uitbetaald. Vanaf volgend jaar krijgen ze ook hun vakantie-uitkering uitbetaald.”
De vakbonden reageerden direct op het akkoord door gisteren een persconferentie te beleggen.

,,Onze protestactie gaat gewoon door. Het gaat ons niet om de 12,6 procent. Het gaat ons om een algemeen gevoel van ontevredenheid onder de bevolking. Dat de 12,6 procent salariskorting de hele bevolking en alle families raakt, dat mag intussen wel duidelijk zijn. Dinsdag is het een mars van het volk.”

De bonden weten dat de rechter heeft verboden om te protesteren tegen de 12,6 procent. ,,Die informatie staat ook niet op onze flyer waarmee we de actie aankondigen. Dat de regering dit koppelt aan de 12,6 procent, dat doet ze zelf.”

De protestactie vindt plaats in de vorm van een stille tocht. De vakbonden roepen ‘de hele bevolking’ op om dinsdag om 15.00 uur te verzamelen bij het gebouw van ex-DOW in de Paardenbaaistraat. In een rouwstemming loopt de groep naar het Bestuurskantoor. Vandaaruit gaat de mars verder en eindigt bij de rotonde van Cas di Cultura.

,,De situatie op Aruba gaat te ver. Wees niet bang om je ongenoegen kenbaar te maken. Laat je je rechten niet afnemen. Ambtenaren worden vervolgd en geïntimideerd. De regering promoot dat de mens centraal staat, maar daar merkt de samenleving helemaal niets van”, aldus de vakbondsvoorzitters.

De vakbonden zijn op de hoogte van het bezoek van Van Huffelen. ,,We hebben een audiëntie aangevraagd, omdat we de staatssecretaris willen laten zien welke hulp de bevolking nodig heeft. Dat gesprek gaat door, dat is al bevestigd.” De vakbondsleiders vinden het opmerkelijk dat de regering lange tijd niets van zich liet horen. ,,Het is opmerkelijk dat, zodra wij een protest aankondigen, de regering weer met iets komt. We hebben altijd gezegd om de vakbonden te betrekken als er nieuwe ontwikkelingen zijn.”

De vakbondsleiders vertrouwt de woorden van de regering niet. ,,Laat de regering zich eerst maar eens aan haar woord houden. De protestactie gaat gewoon door. Als de staatssecretaris op Aruba is, met ons heeft gesproken en ziet hoe massaal de bevolking protesteert, dat is de harde boodschap die wij aan onze regering en aan Nederland willen geven.”

Lerarenvakbond Simar wil aan staatssecretaris Van Huffelen een bundel overhandigen, waarin burgers hun klachten, ervaringen, ongenoegens en ongerustheid over de huidige situatie beschrijven. Wie aan deze actie wil meedoen, kan de informatie sturen, via e-mail naar [email protected] of via WhatsApp naar nummer 5632808.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Helaas zien we op Aruba hetzelfde als op Curaçao, solidariteit met de minimumloners en onderstaand trekkers bestaat niet. Wat is er mis mee om de 12.6% te gebruiken om het minimumloon en onderstaand te verhogen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -