28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vakbonden Aruba: Eerst zien, dan geloven

Oranjestad – De regering heeft een akkoord bereikt met Nederland en mag stoppen met het korten van 12,6 procent op de salarissen van ambtenaren. ,,Vanaf 1 juli kunnen we de salarissen weer 100 procent uitbetalen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP). ,,Eerst zien, dan geloven”, is de reactie van vijf vakbonden. Hun stille tocht die voor komende dinsdag gepland staat, gaat nog steeds door.

De beslissing van Nederland werd gisteren door staatssecretaris Alexandra van Huffelen bekendgemaakt aan de regering. Komende week is de staatssecretaris op Aruba, en ze doet de komende tijd meerdere eilanden aan.
Premier Wever-Croes zegt dat aan het stopzetten van de salariskorting drie voorwaarden zijn verbonden. De eerste voorwaarde is dat de Wever-Croes-norm van kracht moet zijn.

- Advertentie -

Deze norm is vergelijkbaar met de Nederlandse Balkenende-norm, waarin is bepaald dat openbare bestuurders niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Op Aruba moet deze wet nog worden bekrachtigd door het parlement. De tweede voorwaarde is dat Aruba geen financiële hulp van Nederland meer krijgt voor aanvullende kosten. De regering moet de salarissen zelf betalen. De derde voorwaarde is dat politici wel 25 procent van hun salaris blijven inleveren.

De premier is blij met deze beslissing. ,,Vanaf 1 juli zullen ambtenaren hun salaris weer 100 procent krijgen uitbetaald. Vanaf volgend jaar krijgen ze ook hun vakantie-uitkering uitbetaald.”
De vakbonden reageerden direct op het akkoord door gisteren een persconferentie te beleggen.

,,Onze protestactie gaat gewoon door. Het gaat ons niet om de 12,6 procent. Het gaat ons om een algemeen gevoel van ontevredenheid onder de bevolking. Dat de 12,6 procent salariskorting de hele bevolking en alle families raakt, dat mag intussen wel duidelijk zijn. Dinsdag is het een mars van het volk.”

De bonden weten dat de rechter heeft verboden om te protesteren tegen de 12,6 procent. ,,Die informatie staat ook niet op onze flyer waarmee we de actie aankondigen. Dat de regering dit koppelt aan de 12,6 procent, dat doet ze zelf.”

De protestactie vindt plaats in de vorm van een stille tocht. De vakbonden roepen ‘de hele bevolking’ op om dinsdag om 15.00 uur te verzamelen bij het gebouw van ex-DOW in de Paardenbaaistraat. In een rouwstemming loopt de groep naar het Bestuurskantoor. Vandaaruit gaat de mars verder en eindigt bij de rotonde van Cas di Cultura.

,,De situatie op Aruba gaat te ver. Wees niet bang om je ongenoegen kenbaar te maken. Laat je je rechten niet afnemen. Ambtenaren worden vervolgd en geïntimideerd. De regering promoot dat de mens centraal staat, maar daar merkt de samenleving helemaal niets van”, aldus de vakbondsvoorzitters.

De vakbonden zijn op de hoogte van het bezoek van Van Huffelen. ,,We hebben een audiëntie aangevraagd, omdat we de staatssecretaris willen laten zien welke hulp de bevolking nodig heeft. Dat gesprek gaat door, dat is al bevestigd.” De vakbondsleiders vinden het opmerkelijk dat de regering lange tijd niets van zich liet horen. ,,Het is opmerkelijk dat, zodra wij een protest aankondigen, de regering weer met iets komt. We hebben altijd gezegd om de vakbonden te betrekken als er nieuwe ontwikkelingen zijn.”

De vakbondsleiders vertrouwt de woorden van de regering niet. ,,Laat de regering zich eerst maar eens aan haar woord houden. De protestactie gaat gewoon door. Als de staatssecretaris op Aruba is, met ons heeft gesproken en ziet hoe massaal de bevolking protesteert, dat is de harde boodschap die wij aan onze regering en aan Nederland willen geven.”

Lerarenvakbond Simar wil aan staatssecretaris Van Huffelen een bundel overhandigen, waarin burgers hun klachten, ervaringen, ongenoegens en ongerustheid over de huidige situatie beschrijven. Wie aan deze actie wil meedoen, kan de informatie sturen, via e-mail naar [email protected] of via WhatsApp naar nummer 5632808.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Helaas zien we op Aruba hetzelfde als op Curaçao, solidariteit met de minimumloners en onderstaand trekkers bestaat niet. Wat is er mis mee om de 12.6% te gebruiken om het minimumloon en onderstaand te verhogen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -