31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Staten tegen ‘meeregerend’ Coho

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Staten tegen ‘meeregerend’ Coho

Den Haag – Het is geen verrassing meer dat de Staten van Curaçao het voorstel voor de Rijkswet Coho verwerpen. Dat bleek al op het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) en tijdens Statenvergaderingen. Nu is het formeel vastgelegd in het eindverslag van de Staten over het wetsontwerp dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Een gebrek aan respect voor Curaçao, het feitelijk meeregeren vanuit Den Haag, het ontbreken van concrete doelen in het Landspakket en het niet vastleggen van bedragen die Nederland ter financiering van de hervormingen zal bijdragen. Het is nog maar een greep uit de kritiek die de fracties in het document uiten.

KEM houdt het bij de vaststelling dat het tegen het Coho is en gaat verder niet in op de inhoud. De overige fracties, zowel uit de coalitie als de oppositie, leggen uitgebreid uit waar het aan schort in het wetsontwerp. De ene fractie kiest voor hardere bewoordingen dan de andere, maar de rode draad is dat ze allemaal het wetsontwerp zullen verwerpen.

Dat bleek ook al uit de moties die in de Staten zijn aangenomen en uit de beslispunten die op het Ipko werden overeengekomen. Op die laatste bijeenkomst begin mei op Sint Maarten waren de andere parlementen het daar overigens mee eens, zodat de Rijkswet Coho alleen nog kans lijkt te maken na ingrijpende aanpassingen.

In het eindverslag komt de PAR als eerste aan het woord. In het al uitgebreid met het publiek gedeelde standpunt komt het erop neer dat eigenaarschap van de Caribische landen ontbreekt. Uiteindelijk bepaalt volgens het voorstel Nederland wat er gebeurt, ofwel de autonomie wordt voor een groot deel uit handen gegeven. De PAR benadrukt dat het wel achter de hervormingen en maatregelen uit het Landspakket staat.

Maar omdat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een aanwijzingsbevoegdheid en via de Rijksministerraad de mogelijkheid tot opschorting krijgt wordt hij feitelijk boven het Coho en het Landsbestuur geplaatst. De PAR ziet meer in een constructie zoals die van het College financieel toezicht (Cft), waarvoor de landen gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen.

Het steekt de PAR en de meeste andere fracties ook dat het Coho zowel belast wordt met uitvoering als met toezicht en dat de leden worden benoemd door Nederland. Affiniteit met het Caribisch gebied is een voorwaarde, maar dat is niet genoeg. De landen moeten zelf leden in het Coho kunnen benoemen, aldus de PAR en de andere fracties. En de landen moeten ook zelf de uitvoeringsagenda opstellen, die wordt voorgelegd aan het Coho. Daarna kan eventueel Kroonberoep worden ingesteld tegen een beslissing van het Coho.

De PAR wil ook af van de mogelijkheid om de Rijkswet Coho te verlengen. Zes jaar en niet meer, vindt de partij. En Nederland moet zijn bijdrage van tevoren vastleggen, zodat er een meerjarig ontwikkelingsprogramma kan worden begroot.

MAN ziet in het voorstel een gebrek aan respect en zelfs minachting voor de regering en het parlement van Curaçao. Ook deze fractie mist financiële commitment van Nederland en stelt voor een fonds op te richten voor het geld dat Nederland bijdraagt voor investeringen in de economie. Meerder fracties missen de O van Ontwikkeling is het voorstel. Verder komen de bezwaren van MAN ongeveer overeen met die van PAR en ook coalitiefractie MFK sluit zich daarbij aan.

Die fractie noemt zelfs een concreet bedrag dat Nederland moet vastleggen: 2,5 miljard gulden voor vijf jaar. MFK brengt nog onder de aandacht dat er geen lijst wordt genoemd van onverenigbare nevenfuncties van de leden van het Coho. Ondanks de bezwaren stelt ook MFK dat het niet wil dat de Rijkswet Coho mislukt.

,,Het is belangrijk dat de regering van Curaçao over het voorstel van Rijkswet Coho verder kan onderhandelen op basis van consensus.” Uit het nu voorliggende voorstel blijkt geen respect voor de bevolking van Curaçao, aldus MFK.

TPK zegt tegen het voorstel te zijn en niet te willen heronderhandelen. Maar de fractie gaat wel inhoudelijk in op de bezwaren die op hetzelfde neerkomen als wat de andere fracties noemen. PNP schaart zich ook daarachter en stelt dat het voorstel niet gunstig zal uitpakken voor het volk. Wel benadrukt de partij dat hervormingen nodig zijn.

,,Alleen moet de patiënt, namelijk de Curaçaose bevolking, wel in leven blijven na de hervormingen.” Oud-staatssecretaris Raymond Knops krijgt het verwijt de democratie een klap in het gezicht te hebben gegeven met het voorstel van Rijkswet. Hij heeft er volgens PNP ‘met de pet naar gegooid’.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Nederland heeft geen respect voor Curacao, volgens de politici , parlement.
    Hebben de politici / parlementariers ooit enig respect voor de bevolking van Curacao gehad.
    Nergens is er geld voor.
    Maar de Parlementrieres, zittend in een prima gebouw, willen een nieuw gebouw, dat terwijl de helft nooit aanwezig is op vergaderingen, en de anfere helft permanent uitlandig is op eea flutreis die heel veel centjes kost.
    Ook minisiters die maar rondreizen, niets inleveren, verdomd weinig voor elkaar krijgen , maar wel dure vergoedingen , dienstreizen en pensioenrechten opslokken.
    Daarnaast worden er blikken F&F opengetrokken na elke verkiezing !
    Vaak incapabel, totaal ongeschikt en hulpbehoevend qua kennis en expertise, waardoor er nog meer consultants ingezet moeten worden.
    Aai pueblo betaalt toch?
    Zolang we figuren als PIK Pisas , die zijn bevolking ezels noemt, maar zelf eigenlijk de grootste ezel is die er rond waart op Curacao, of zelfs rondwaart in het koninkrijk..
    Zolang we figuren als Kennet Gijsbertha aan zet hebben, hetzij in parlement of achter de schermen, of in het Fort, zal er geroofd worden en rijkelijk gestrooid worden met salarissen en vergoedingen en projecten. (zie dochter die voor de rechter haar 24K per maand voor 3 jaar gegarandeerd door Pappie, probeerde te rechtvaardigen)
    Zolang figuren als COOPErs, en Lamoney, en andere ronduit onbeschaamde rovers de dienst uit maken, en het volk dat zo mak is als een lammetje dit als, “zo gaat het nou eenmaal in de politiek”wegzet, , dan zal er echt nooit iets verbeteren. Dat er nu een beetje gewerkt wordt aan belastinginning, en ministers met allerlei successen op papier staan te wapperen, maar feitelijk geen structurele en standvastig beleid uitstippelen waarbij corruptie sanering, efficientie , lees\: good goevernance als fundament van goed bestuur wordt opgetuigd, dan is het dweilen met de kraan open.
    Respect hebben voor de politici van Curacao?
    Geef me een goede reden waarom iemand , buiten F&F, dat zou moeten hebben? Ze mogen van mij allemaal beeldsprakelijk door het toilet gespoeld worden, en in de grote beerput rondzwemmen, want dat is het bestuur hier, een grote stinkend beerput.

  2. Kortom, eigen leden en heel veel geld toegestuurd krijgen, ook graag van tevoren aangeven, hoeveel krijgen we. Lange neus neem ik aan. En larmonie heeft er met meerdere petten naar gegooid.

  3. Nee met de volgende argumenten:
    Het eigenaarschap ontbreekt.
    Al tientallen jaren is er eigenaarschap en dat is precies de reden dat het nu ontbreekt.
    Coho wordt boven het landsbestuur geplaatst.
    Ja dat komt dat het landsbestuur al decennia incapabel is gebleken.
    Het landsbestuur moet zelf de leden voor de coho aanstellen.
    Dus het bestuur dat incapabel is gebleken en dat de reden is voor de noodzaak van coho moet zelf de leden van coho gaan benoemen.
    Dat willen we. Coho zonder doel en gevolg maar wel een vastgestelde Nederlandse bijdrage van 2.5 miljard gulden over een periode van 5 jaar.
    Het is een gebrek aan respect.
    Je moet respect hebben voor degenen die van je steelt.
    Je moet respect hebben voor een landsbestuur dat een groot deel van zijn bevolking laat verreken.
    Je moet respect hebben voor een bestuur dat personen plaats op basis van hun etnische achtergrond en “politiek belang” en zeker niet op basis van capaciteit.
    En dan het bezwaar dat dit niet goed uitpakt voor de bevolking.
    Dit is wel mogelijk als er gekeken gaat worden naar hun definitie van bevolking.
    In de brede zin als de gehele bevolking in het algemeen, flauwekul er is geen partij die zelfs maar de schijn probeert op te houden dat ze dit belang dienen of dat het überhaupt op hun prioriteiten lijstje voorkomt.
    Bevolking in de zin van vrienden, familie en sponsors ja daarvoor zou het wel eens ongunstig uit kunnen pakken.

  4. Tja sinds 2010-10-10 leven wij in Donkeystan. Vanaf 1969 hebben wij te maken met ” braindrain”, studenten vertrekken om te gaan studeren maar komen niet terug. De intelligenten vertrekken ook: ze krijgen overal banen aangeboden, hier krijgen familie en vrienden en partij-aanhangers werk bij de overheid. De resultaten van wanbeleid zien wij al jarenlang. Sinds 1969 zijn wij in een recessie. De kas was al leeg in 2010 en 2022 bergen schulden. En nog steeds ezels in de regering. Mi ta bashi bashi, mi ke, mi ke, duna’mi, duna’mi. ( esta sabi )

  5. ….”MAN ziet in het voorstel een gebrek aan respect en zelfs minachting voor de regering en het parlement van Curaçao”….

    De eeuwige slappe en non-argumentele nonsense die de partijleider-guru’s uitbalken, ja uibalken als typische ezels, zoals onze eigen premier het volk ook noemde, EZELS.

    Ja, idd! COHO respecteert de “vrijheid en zelfstandigheid van de lokale politici niet, de vrijheid om centjes onder F&F te verdelen middels via b.v. exorbitante salarissen en vergoedingen of projekten, die via TOKO den TOKO constructies worden uitgemolken,”waarbij het hulpgeld uit Nederland met grote klodders aan de strijkstok blijft hangen. Strijkstok = Zakken politici.

    En de MAN en respect? Waarom zou iemend respect moeten hebben voor de MAN. Haar parlementariers reizen aan een stuk door!, want er is een reisbudget. Een reisbudget die er niet had moeten wezen, daar er zoveel andere dringender zaken zijn waar wel van wordt gezegd: Er is geen geld.

    Nu willen ze ook nog een nieuw statengebouw? Ze zorgen wel opvallend goed voor hun eigen accommodatie en gemak.

  6. MAN ziet in het voorstel een gebrek aan respect en zelfs minachting voor de regering en het parlement van Curaçao.

    Respect moet je ook verdienen. Politici van Cur laten het echter nooit zien!

  7. Nederland houd voet bij stuk en stuur een telegram met daarop: vanaf heden zijn jullie onafhankelijk -stop-. Geen rooie rotcent meer jullie kant op -stop-. De onbeschaafdheid van de fracties en parlementariers moet keihard afgestraft worden. Oh ja. ABCSSS zijn eilanden, geen landen. Stop nou eens met meegaan in idioterie en misinformatie.

  8. Een gebrek aan respect voor Curaçao?? Leg mij eens uit hoe je respect moet hebben voor een zooitje zakkenvullers die al tientallen jaren het geld alleen maar hebben laten verdwijnen. Gebrek aan respect?? Bai fliet !

  9. Hoe ga je “affiniteit met het Caribische gebied” meten? Hebben onze parlementariërs en toppers affiniteit met de locals die van de voedselbank afhankelijk zijn?!

  10. Ik zou het ingekomen document al bij het lezen van “gebrek aan respect voor Curaçao” al weggegooid hebben. What…we live in the middleages now?
    Het is een failliet , overgebezigd, versimpeld excuusbegrip dat gearticuleerde argumentatie van standpunten in de weg staat.
    NL en de NL belastingbetaler heeft deze nonsens niet gewild. Gedoneerde gelden zijn hufterig verkwist en nu wil men weer miljoenen lenen om het ambtenarenlegioen happy te houden… een globeafreizend legioen, volgepropt met F&F.
    Misschien dan je “respect” (whateverthefunkthatbe) behouden, autonomisch (that’s: zelfstandig) trots en kijken of je over een maand nog te vreten hebt.
    Korsou is een farandulero, feestmaatschappij relaxte, chilly, tranquilo Range Rover-mentality with a slow tricycle economy.
    Dat kan nog leuk wordt……

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties