27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Extra zetje economie’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Extra zetje economie’

Cft-voorzitter: Plannen genoeg; nu ook uitvoeren


Den Haag/Willemstad – ,,Plannen zijn er genoeg! Nodig is kracht om uit te voeren, pijnlijke beslissingen te durven nemen, en problemen uit het verleden aan te pakken.”

cftWoorden van voorzitter Lidewijde Ongering van het College financieel toezicht (Cft) gisteren tijdens het InterExpo-congres in het Haagse Nieuwspoort. ,,Nederland is op tal van manieren betrokken bij de eilanden, maar dat is nog te weinig gecoördineerd om een werkelijke impact te maken”, vindt zij.

Een voorbeeld daarvan is de openstelling van het zogeheten EZK-instrumentarium (Nationaal Groeifonds, SDE++, en diverse garantieregelingen). ,,Een belangrijk gebaar, maar de uitvoeringspraktijk blijkt vooralsnog weerbarstig.”

Ook blijft volgens Ongering ‘een grote rol weggelegd voor het toezicht’. Niet alleen het toezicht door het Cft, maar ook partijen als de Rekenkamers, raden van advies en andere instituties zoals de Centrale Banken.

,,Nu er economische groei is, is het nu het moment om de kansen te verzilveren op weg naar duurzame overheidsfinanciën”, hield de Cft-voorzitter de aanwezigen voor. De begrotingen tonen structurele overschotten, die met het juiste beleid verder kunnen worden uitgebouwd, stelt zij.

,,Nu is het moment om te handelen, en in te zetten op zowel investeringen als schuldaflossing. Die mogelijkheden zijn er. Om de economische kansen te kunnen verzilveren, moeten de (ei)landen ervoor zorgen dat de randvoorwaarden op orde zijn. Dit betekent het financieel beheer op orde brengen en diverse hervormingen doorvoeren.”

Duurzame overheidsfinanciën en economische groei zijn ‘twee onderwerpen die sterk met elkaar verbonden zijn’. En het is naar de mening van Ongering ‘relevant’, want nu is het moment voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten, maar ook Bonaire, Sint Eustatius en Saba om de economische ontwikkeling van de eilanden op te stuwen, ‘met respect voor de onderlinge verschillen’.

De eilandelijke economieën kregen een ‘harde klap door de pandemie’. En dat terwijl eilanden zich al in een ongunstige economische positie bevonden, brengt de voorzitter in herinnering.

,,De economie van Curaçao kromp het afgelopen decennium als gevolg van de crisis in Venezuela en het stilvallen van de olieraffinaderij. De staatsschuld van Aruba verdubbelde in tien jaar tijd en Sint Maarten is nog niet bekomen van de orkanen Maria en Irma in 2017.”

Inmiddels echter, hebben deze landen ‘de weg omhoog gevonden’, en is naar de mening van Ongering ‘het momentum ontstaan om de economieën een extra zetje te geven’.

,,De economische groei van Aruba is volatiel omdat de economie volledig afhankelijk is van het toerisme. Voor Sint Maarten is er een duidelijke dip waarneembaar in 2017 als gevolg van de orkanen. Curaçao kent al lange tijd een lage economische groei. Het wegvallen van de raffinaderij en de financiële sector wordt niet volledig gecompenseerd door het opkomende toerisme.” Voor alle landen geldt: een sterke terugval als gevolg van corona, maar ook een sterke recovery, met name voor Aruba met meerjarig een (reëel) groeiniveau van rond de 1,5 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. “Ook blijft volgens Ongering ‘een grote rol weggelegd voor het toezicht’. Niet alleen het toezicht door het Cft, maar ook partijen als de Rekenkamers, raden van advies en andere instituties zoals de Centrale Banken.”

    Als CFT/ongering “ballen zou hebben” zou ze gewoon zeggen dat CBCS in het toezicht gefaald heeft en dat er geen enkele indicatie is waarom het in de toekomst beter zou gaan. Afgezien een nieuwe huisstijl en website is er helemaal niets bij CBCS veranderd ondanks Giro en ENNIA

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties