32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | CBCS deelt resultaten klimaatonderzoek

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | CBCS deelt resultaten klimaatonderzoek

54 Procent financiële instellingen onderzoekt gevolgen klimaatrisico’s niet

Panama-Stad – Gemiddeld 46 procent van de banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen doet onderzoek naar de mogelijke gevolgen van klimaatrisico’s voor hun activiteiten.

Dit is een van de voorlopige bevindingen die Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) deelt uit een onderzoek naar klimaatrisico’s.

Dit deed hij woensdag in Panama, tijdens zijn ‘keynote speech’, als onderdeel van de Climate Risk Workshop van het Caribbean Regional Technical Assistance Centre (Cartac), onderdeel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Hoewel dus meer dan de helft van de door CBCS ondervraagde financiële instellingen géén onderzoek doet naar klimaat gerelateerde risico’s, hebben ook zij wel de vraag beantwoord hoe zij verschillende fysieke klimaatrisico’s binnen hun organisaties zouden inschatten. ,,Het is niet verrassend dat alle instellingen aangeven dat orkanen het grootste klimaatrisico vormen voor hun bedrijf”, aldus Doornbosch tijdens zijn presentatie.

Verder laat de CBCS-president weten: ,,Ongeveer de helft van alle respondenten gaf aan het beperken van klimaatrisico’s te hebben opgenomen in hun risicomanagementraamwerk.” Ter opvolging wordt deze instellingen binnenkort nog gevraagd om wat meer in detail te treden over hoe ze dit hebben gedaan.

Een andere voorlopige bevinding uit het onderzoek, die in Panama gedeeld werd, is dat van alle algemene verzekeringsmaatschappijen meer dan 80 procent te maken heeft gehad met stijgingen in premies en aanscherping van de voorwaarden door herverzekeraars.

Opmerkelijk is dat Doornbosch vertelde dat de meeste instellingen desgevraagd geen inschatting gaven van hun blootstelling – in de vorm van leningen en hypotheken – aan klimaatrisico’s. ,,Dit wijst op de behoefte aan richtlijnen, en uiteindelijk vereisten, voor de rapportage en openbaarmaking van klimaatrisico’s”, zo concludeert hij.

Ter introductie van de benoeming van de bovenstaande voorlopige bevindingen, haalde Doornbosch eerst een aantal conclusies aan uit een studie die het IMF op verzoek van het CBCS heeft uitgevoerd. Deze studie ging over de impact van klimaatverandering op Curaçao en Sint Maarten. Met een gemiddelde temperatuurstijging van ongeveer 2 graden Celsius in 2050, zouden beide eilanden onder meer te maken krijgen met een verlies van biodiversiteit, een negatieve impact op de gezondheid en productiviteit, een verslechtering van het milieu, de gezondheid en de productiviteit, en een verslechtering van koraalriffen.

Naast nog enkele andere gevolgen, wordt ook ingeschat dat het bruto binnenlands product (bbp) tussen de 7,5 en 14 procent zal dalen. Dit komt doordat de voorspelde zeespiegelstijging van ongeveer een halve meter tot een ruime meter, ‘waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor onroerend goed aan het strand en in bruisende zakelijke en administratieve gebieden, waardoor naar schatting permanent verlies zal optreden’.

Op de vraag welke rol instellingen zien voor de Centrale Bank bij het beperken van klimaatrisico’s, waren de meeste respondenten het erover eens dat de Centrale Bank een toezichtkader moet ontwikkelen en richtlijnen moet uitvaardigen voor het integreren van klimaatrisicobeheer in governance en risicobeheer.

Diagram uit presentatie CBCS

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. “Op de vraag welke rol instellingen zien voor de Centrale Bank bij het beperken van klimaatrisico’s, waren de meeste respondenten het erover eens dat de Centrale Bank een toezichtkader moet ontwikkelen en richtlijnen moet uitvaardigen voor het integreren van klimaatrisicobeheer in governance en risicobeheer.”

    CBCS & toezicht is geen gelukkig huwelijk gebleken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties