28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 02:40

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Verpleeghuis Betèsda verwijt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van ‘de ene op de andere dag’ het budget te hebben verminderd en dreigt met een kort geding.
SVB-directeur Philip Martis betreurt dat de verpleeghuisdirectie de zaak naar buiten heeft gebracht via de media en op die manier druk probeert uit te oefenen.
,,We zien de brief die we vorige week hebben ontvangen als een bezwaar en zullen die ook als zodanig behandelen”, zei Martis gisterochtend in een uitzending van Radio Mas 99.9. Martis wil nog altijd in gesprek met Betèsda. ,,Wij zitten altijd met iedereen om de tafel.”
Waar gaat het om? Betèsda heeft een zorgcontract met de SVB en krijgt een budget van ongeveer 10 miljoen gulden per jaar voor 152 bedden. Daarbij hoort een pakket van personeel, materiaal en alles wat nodig is om die 152 bewoners te kunnen verzorgen. Dat budget houdt al niet over, zegt Betèsda-directeur Natasha Rog. ,,In 2010 is een zorgcontract voor 2011/2012 vastgelegd en dat is nooit meer veranderd of geïndexeerd.” Volgens Rog gaat zo’n 9 van de 10 miljoen alleen al op aan personeelskosten. Nu heeft de SVB in een brief van 19 juli laten weten dat per 21 juli het budget wordt verminderd met 700.000 gulden. Rog: ,,Dat betekent dat wij allerlei essentiële zaken, zoals luiers, sondevoeding, maar ook bijvoorbeeld een telefoonrekening, niet meer kunnen betalen.”
Waar de zaak om draait is of het inderdaad zo is dat er in Betèsda mensen liggen die daar niet thuishoren, omdat zij ‘te goed zijn’. Het systeem komt er in grote lijnen op neer dat iemand in aanmerking komt voor verpleeghuiszorg met een ADL-score onder de vijf. Volgens de SVB zijn er tien bewoners die hoger scoren. ,,Die gebruiken een bed waar zij niet voor in aanmerking komen”, zegt Martis in de uitzending van Mas 99.9. ,,Dat kunnen wij dus niet betalen uit de fondsen van de Lei di Labizjan (Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten, red.). Die mensen moeten terug naar huis.” Volgens Martis is de Betèsda-directie al sinds begin deze maand op de hoogte van het standpunt van de SVB dat ‘tien bewoners niet voldoen aan de criteria die gelden voor de 152 bedden’. ,,Dat is uit onderzoek gebleken en dat hebben wij via mail laten weten.”
Betèsda-directeur Rog is het compleet oneens met de conclusie van de SVB. Zij vindt dat het verpleeghuis eigenlijk wordt gestraft voor de inspanningen om bewoners wat zelfstandiger te maken. ,,De mensen die bij ons binnenkomen, hebben meestal een ADL-score van hooguit 1. Dan gaan wij aan de slag. We kunnen geen professionele revalidatie bieden, maar we proberen kleine dingen te verbeteren, zodat iemand weer zelf kan eten bijvoorbeeld of zonder hulp vanuit bed in de rolstoel kan komen.” Het onderzoek van SVB noemt Rog een ‘momentopname’. ,,Inderdaad waren er bewoners bij die een zes of zeven scoorden, maar die waren zeker niet stabiel.” Bovendien is het de SVB zelf die bepaalt wie naar het verpleeghuis mag. ,,Daar hebben wij geen invloed op”, zegt Rog die pleit voor het opnieuw instellen van een onafhankelijke indicatiecommissie. ,,Bovendien betaalt de SVB niet voor individuele gevallen. Het contract is voor 152 bedden, leeg of bezet, met het hele pakket dat daarbij hoort.”
SVB-directeur Martis wijst op de moeilijke periode die het eiland en ook de fondsen van de SVB doormaken. ,,Vorig jaar hebben we tien procent minder premieopbrengsten ontvangen dan normaal. We moeten scherper opletten om de zorg te kunnen betalen. De bedden in Betèsda zijn niet altijd allemaal bezet.” Dat niet alle capaciteit wordt benut, kan volgens Rog niet anders. ,,We kunnen niet continu alle 152 bedden gevuld hebben. Dat fluctueert; iemand gaat dood, er komt iemand bij, er gaat iemand weg, dat wisselt heel erg.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Betesda.
  Ook een vergaarbak van onze “kundige nos mes por”managers.
  Wordt door de gemeenschap gefinancieerd.
  Maar online geen jaaarverslagen te vinden.
  Hoe wil je steun krijgen als je zaken niet op orde zijn.

 2. SVB-directeur Martis wijst op de moeilijke periode die het eiland en ook de fondsen van de SVB doormaken. ,,Vorig jaar hebben we tien procent minder premieopbrengsten ontvangen dan normaal.

  Maar Martis ontvangt zijn enorme salaris?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -