29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

HomeLandenCuraçaoNOS | 'Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste'
Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia.

Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

De Maltese overheid heeft ernstige bedreigingen aan het adres van Caruana Galizia niet onderkend, is de conclusie in het rapport. Ook werd er niets ondernomen om haar te beschermen.

Misdragingen in hoogste regeringskringen

Caruana Galizia deed veelvuldig onderzoek naar corrupte afspraken tussen overheidsfunctionarissen en bedrijven. Ze beschikte over zeer gevoelige informatie over misdragingen in de hoogste regeringskringen, onder meer over toenmalig premier Joseph Muscat. De publicaties op haar weblog waren dermate feitelijk en accuraat, dat zelfs de politie er gebruik van maakte.

Politici en ministers reageerden op Caruana Galizia met persoonlijke aanvallen, haatcampagnes en het bevriezen van haar bankrekening.

Eén van de onderzoeksdossiers van Caruana Galizia was de Maltese paspoorthandel:

De onderzoekscommissie schetst een inktzwart beeld van de Maltese rechtsstaat. Bij haar aantreden in 2013 wilde de socialistische regering een “ondernemersvriendelijk klimaat” scheppen. Dat leidde tot uitwassen, hebzucht en corruptie tot in de hoogste regeringskringen. Zo ontstond een cultuur van straffeloosheid, die zich verspreidde naar andere instituties.

Het onderzoek werd in 2019 ingesteld op aanbeveling van Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa onderzoek deed naar de omstandigheden van de moord op Caruana Galizia. De Maltese regering verzette zich in eerste instantie tegen het onderzoek.

Matthew Caruana Galizia, zoon van de vermoorde journalist, laat weten dat de familie het rapport eerst nauwkeurig wil lezen. Maar hij stelt al wel dat voormalig premier Muscat niets tegen het rapport kan inbrengen, omdat Muscat uiteindelijk akkoord is gegaan met het onderzoek en de aanstelling van de onderzoekers.

Bron: NOS

3 reacties

  1. Haha, als Nederland niet af en toe tegen beter weten in had ingegrepen waren we hier al verder heen dan Haiti en Malta bij elkaar.

  2. Korsou beware…. Minpres Muscat en zijn entourage waren zo corrupt as can be. Hadden ambtenarij, politie, gerecht in hun pocket. Verkocht Maltese (lees: Europese/Schengen-paspoorten aan bendelijke Chinezen, Russen, etc..
    Bij een uiteenzetting van zijn grootse plannen , kort voor de verkiezingen in mei, heeft Cooper op zijn P.R.-zender Direct aangegeven dat ook hij kapitaalkrachtige buitenlanders naar Korsou wil “helpen”. Een exclusieve haven voor megayachts bij Sta. Martha is een goed begin.
    enne Oh……Pieter for President!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties