29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 17:01

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

- Advertentie -
Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia.

Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

De Maltese overheid heeft ernstige bedreigingen aan het adres van Caruana Galizia niet onderkend, is de conclusie in het rapport. Ook werd er niets ondernomen om haar te beschermen.

Misdragingen in hoogste regeringskringen

Caruana Galizia deed veelvuldig onderzoek naar corrupte afspraken tussen overheidsfunctionarissen en bedrijven. Ze beschikte over zeer gevoelige informatie over misdragingen in de hoogste regeringskringen, onder meer over toenmalig premier Joseph Muscat. De publicaties op haar weblog waren dermate feitelijk en accuraat, dat zelfs de politie er gebruik van maakte.

- Advertentie -

Politici en ministers reageerden op Caruana Galizia met persoonlijke aanvallen, haatcampagnes en het bevriezen van haar bankrekening.

Eén van de onderzoeksdossiers van Caruana Galizia was de Maltese paspoorthandel:

De onderzoekscommissie schetst een inktzwart beeld van de Maltese rechtsstaat. Bij haar aantreden in 2013 wilde de socialistische regering een “ondernemersvriendelijk klimaat” scheppen. Dat leidde tot uitwassen, hebzucht en corruptie tot in de hoogste regeringskringen. Zo ontstond een cultuur van straffeloosheid, die zich verspreidde naar andere instituties.

Het onderzoek werd in 2019 ingesteld op aanbeveling van Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa onderzoek deed naar de omstandigheden van de moord op Caruana Galizia. De Maltese regering verzette zich in eerste instantie tegen het onderzoek.

Matthew Caruana Galizia, zoon van de vermoorde journalist, laat weten dat de familie het rapport eerst nauwkeurig wil lezen. Maar hij stelt al wel dat voormalig premier Muscat niets tegen het rapport kan inbrengen, omdat Muscat uiteindelijk akkoord is gegaan met het onderzoek en de aanstelling van de onderzoekers.

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

  1. Haha, als Nederland niet af en toe tegen beter weten in had ingegrepen waren we hier al verder heen dan Haiti en Malta bij elkaar.

  2. Korsou beware…. Minpres Muscat en zijn entourage waren zo corrupt as can be. Hadden ambtenarij, politie, gerecht in hun pocket. Verkocht Maltese (lees: Europese/Schengen-paspoorten aan bendelijke Chinezen, Russen, etc..
    Bij een uiteenzetting van zijn grootse plannen , kort voor de verkiezingen in mei, heeft Cooper op zijn P.R.-zender Direct aangegeven dat ook hij kapitaalkrachtige buitenlanders naar Korsou wil “helpen”. Een exclusieve haven voor megayachts bij Sta. Martha is een goed begin.
    enne Oh……Pieter for President!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -