30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Ontbinding arbeidscontracten eind september | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

Dat zegt RdK-directeur Marcelino de Lannoy. De 514 CRU-medewerkers – voormalig personeel van Refineria Isla/PdVSA, tijdelijk overgenomen door de overheids-nv CRU – met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, hadden tot en met woensdag 28 juli de tijd om hun handtekening te zetten onder de vaststellingsovereenkomst van RdK. Dat werd hen vorige week woensdag meegedeeld via een interne memo.
Gisteren bleek dat het voltallig personeel eieren voor zijn geld heeft gekozen en akkoord gaat met het aanbod. Zij krijgen op 30 september, de dag dat hun arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, een tegemoetkoming van twee maanden salaris. Heel wat meer dan de twee weken die wettelijk is voorgeschreven, schrijft RdK-directeur De Lannoy al in de memo van 21 juli.
Daarin lezen de medewerkers ook dat voor wie niet tekent een ontslagaanvraag zal worden ingediend bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Zo’n verzoek is niet meer nodig, nu alle CRU-medewerkers akkoord zijn gegaan.
Dezelfde dag dat de interne memo werd rondgestuurd, 21 juli, ging er een persbericht uit, waarin bekendgemaakt werd dat CRU eind september definitief de deuren sluit. De RdK-dochter draait al meer dan achttien maanden met dieprode cijfers. Het is niet langer verantwoord de enorme verliezen te financieren, luidt de boodschap. Bovendien is er nog ‘geen zicht op een exploitant die het personeel overneemt’. Met het ontslag van het CRU-personeel zal alleen aan personeelskosten al zo’n drie miljoen gulden per maand worden bespaard.
De hoop is nog altijd dat voor eind september een definitieve overeenkomst kan worden getekend met het lokale private bedrijf Corc (Curaçao Oil Refinery Complex). Corc bezit zelf geen geld en olie en is daarvoor afhankelijk van (buitenlandse) partners. De lokale bv zou nog niet overtuigend hebben kunnen aantonen dat er voldoende fondsen zijn om de raffinaderij op te starten. Daarnaast zijn nog niet alle vergunning afgegeven, zoals een milieuvergunning.
Afgelopen week gaf de Corc-directie op eigen verzoek een presentatie aan de Raad van Ministers. Drie bewindslieden waren daarbij aanwezig: premier Gilmar Pisas, minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (beiden MFK) en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en tevens tijdelijk belast met Economische Ontwikkeling. Corc wil ook een ontmoeting met de Staten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. De CORC charlatans hebben een presentatie gegeven aan de ministers en willen nu ook de Staten benaderen. Welke waarschijnlijke redenen:
  1: het land zover krijgen dat ze als financier en risicodrager gaan optreden. Als Pisas een mooi verhaaltje in elkaar draait tuint Knops er vast wel weer in en geeft een riante lening. Terug betalen ?? Van later zorg.
  2: erfpacht zonder beperkingen voor alle terreinen z.g. om externe financieringen te kunnen regelen. Met gebruiksbestemming raffinaderij kunnen ze iedere financiering wel vergeten. Hooguit de Bullebaai is onderpand waardig. Kan CORC vervolgens de terreinen aan de hoogst biedende verkopen.
  Van deze presentaties wordt maar 1 partij beter en dat is niet het land Curaçao.

 2. En CORC gaat nu pas de RvM en de Staten voorlichten…… De RdK heeft nog wat reserve olie gekocht. voor 1/2 miljoen. Wat gaan ze er nu mee doen? In de vaten laten wegrotten? Denk eerder dat na het ontslag op 1 oktober ineens de olie te koop wordt aangeboden en dat de opbrengst wordt verdeeld onder de armen…… linker en rechter arm van de directeur. Want die is als enige nog over en moet het licht uit doen.

 3. Tot 30 september houden 514 man (en vrouw) zich koest. Perhaps being a bit pro-active here, maar staat Willemstad dan 1 oktober in de hens? Dan toch maar post 5 vermijden die dag ?
  Goede technici zijn in high demand in NL. Riep daar iemand “braindrain” ? Heeft de grote redder CORC wel de wil, de centen en uiteindelijk de olie, om die oude fossiele roestbak op te bouwen en te laten draaien?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -