26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 21:42

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | ‘Afremmen besmettingen én vaccineren’

AntilliaansDagblad | ‘Afremmen besmettingen én vaccineren’

Toke de keda naar 21.00 uur | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen op Curaçao heeft de overheid de maatregelen weer aangescherpt. De verontrustende trend moet zo snel mogelijk worden doorbroken om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd ziek worden en de zorgcapaciteit in de knel komt.

De afgelopen dagen nam het aantal besmettingen schrikbarend toe. Dat heeft te maken met de Britse variant van het coronavirus die op het eiland rondgaat en die veel besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. ,,We moesten direct in actie komen om te voorkomen dat we nog strengere maatregelen moeten nemen”, zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een buitengewone persconferentie. ,,Een lockdown, dat willen we niet nog eens.”

Het aantrekken van de teugels gaat hand in hand met het vaccineren van de bevolking. Dat is de weg terug naar een enigszins normaal leven. Zowel premier Rhuggenaath als epidemioloog Izzy Gerstenbluth roept de bevolking op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. ,,Het is geen verplichting en ieders vrije keuze”, zegt Rhuggenaath. ,,Maar het is de enige manier om uit de vicieuze cirkel te komen van het dan weer aanscherpen en dan weer versoepelen van de maatregelen. Het is een voorrecht, want er zijn ook landen die nog geen vaccins hebben. Neem je verantwoordelijkheid, registreer je voor een vaccinatie en kom op de afspraak.”

Epidemioloog Gerstenbluth wijst erop dat het juist nu extra belangrijk is dat mensen zich houden aan de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen. Dus: afstand houden, drukte vermijden, handen wassen en zo nodig een mondkapje dragen. ,,Het neemt tijd voordat 80 tot 85 procent van de bevolking gevaccineerd is en er sprake is van groepsimmuniteit”, zegt Gerstenbluth. Inmiddels zijn wereldwijd miljoenen mensen gevaccineerd en is duidelijk dat de vaccins een goede bescherming bieden tegen Covid-19, de ziekte die het coronavirus Sars-CoV-2 kan veroorzaken.

,,Mensen worden niet ziek of niet ernstig en het lijkt erop dat iemand die gevaccineerd is een ander niet kan besmetten.” Zoals deze krant eerder berichtte zal de vaccinatiecapaciteit op Curaçao worden uitgebreid met meer priklijnen maar ook door meer mensen per uur te vaccineren. Volgens huisarts Jerry Semper, medisch coördinator in het team, kunnen dan in de twee prikcentra in het voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in ieder geval 1.000 vaccinaties worden toegediend en mogelijk zelfs 1.500 tot 2.000.

De strengere maatregelen zijn vanaf vandaag van kracht. De opschaling richt zich in grote lijnen op het voorkomen van drukte en ongecontroleerd consumeren van alcoholische dranken. Daarom is de avondklok vervroegd naar 21.00 uur en het maximaal aantal personen dat bij een openbare activiteit en in een zaak aanwezig mag zijn verlaagd van 50 naar 25. Wie kan wordt gevraagd thuis te werken. Rhuggenaath vraagt werkgevers dat aan te moedigen en mogelijk te maken. ,,Als overheid zullen we het voorbeeld geven.”

Bij sportevenementen is voorlopig geen publiek toegestaan. Horecagelegenheden mogen alleen mensen die aan een tafel zitten – onveranderd maximaal vier gasten per tafel – een alcoholische drank serveren. Dat is besloten in plaats van een algeheel verbod op alcohol, bekend als Lei Seku. Premier Rhuggenaath zegt dat bewust is gekozen voor ‘een maatregel op maat’.

,,Dit heeft ook een grote impact op de horeca, maar minder dan een Lei Seku”, zegt Rhuggenaath. Voor een truk’i pan geldt weer het regime van ‘curbside pickup’ of thuis leveren van een bestelling.

Minister-president Rhuggenaath doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burger. ,,We hebben al laten zien dat we het samen kunnen. Nu moeten we nog een keer met z’n allen de schouders eronder zetten in de strijd tegen Covid. Houd je aan de basisregels en zorg ervoor dat je anderen niet in gevaar brengt, vooral in deze week van verkiezingen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. Ik kan jullie 1 ding vertellen. Ik ben zelf gevaccineerd en het gaat goed met mij.
  Ook Rhuggenaath is gevaccineerd en die zie je nog elke dag in de persconverentie,s
  omdat deze helaas nodig zijn omdat er nog veel te veel wappies zijn die alle regels aan hun laars lappen, en gewoon bij elkaar in de reet moeten kruipen op elk happy hour. zolang er nog enkele horeca gelegenheden zijn die alleen maar geld willen verdienen ten koste van alle collega,s die zich wel aan de regels houden zullen de besmettingen zeker oplopen.En zullen de maatregelen alleen maar toe nemen.

 2. Als je niet meer bij een toko kan drinken dan doen we dat onder 1 boom of bij iemand thuis.
  Samenscholingsverbod overal moeten ze invoeren.

 3. Steeds meer landen stoppen met het toedienen van het AstraZeneca vaccin want er blijkt toch ernstige bijwerkingen te zijn.

  Hier krijgen wij geen enkele informatie hoe het met de gevaccineerden gaat en de vraag is of de regering en Gerstenbluth ons zou informeren als bij één of meerdere van deze personen bijwerkingen zijn opgetreden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties