27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 05:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Schuld van PdVSA loopt verder op

Teller staat al op minimaal 135 miljoen gulden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In de hectiek van de verkiezingen en ook de onderhandelingen met een nieuwe operator wordt het bijna vergeten, maar de schuld van ex-exploitant Refineria Isla/PdVSA aan Curaçao is aanzienlijk en loopt dagelijks verder op. Namelijk met een ton per dag.

Het is alweer ruim veertien maanden geleden dat het contract tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK, als eigenaar/huisbaas) en Isla/PdVSA (als huurder/exploitant) per 31 december 2020 is beëindigd.

Toch heeft de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela heel wat onbetaalde schulden. Aan voormalige werknemers in het kader van de niet afgerond afvloeiingsregeling, gepensioneerden, aannemersbedrijven, de belastingdienst en dus ook aan RdK. In augustus 2019 waarschuwde RdK er in de Staten al voor dat er een grote kans was dat Refineria Isla en moedermaatschappij PdVSA aanzienlijke schulden zouden achterlaten.

- Advertentie -

Na twee vonnissen in het voordeel van RdK en/of RdK’s dochteronderneming Curaçao Refinery Utilities (CRU), namelijk in maart 2020 en in december jongstleden, staat de teller al op minimaal 135 miljoen gulden. Het gaat om achterstallige zogeheten Take-or-Pay-afdrachten van 52,7 miljoen dollar en Storages Fees van 11 miljoen gulden, plus 99.000 gulden die daar sinds medio augustus vorig jaar elke dag bijkomt.

Met deze bedragen is RdK intussen de grootste crediteur van Isla/PdVSA. Pogingen om een betalingsregeling overeen te komen liepen op niets uit. Daarom is beslag gelegd op banktegoeden en op aandelen van het PdVSA-bedrijf in Nederland dat eigenaar is van de Bopec-terminal op Bonaire, om – al is het maar iets – te kunnen incasseren.

Ook is er beslag gelegd op de resterende inventaris in olietanks op Curaçao en is het proces in gang gezet om andere PdVSA-eigendommen te verkopen. Uiteindelijk moet RdK, dat zonder inkomstenbron zit, ook de operationele kosten kunnen blijven dekken.

Er lopen verscheidene rechts- en arbitragezaken. Behalve de genoemde zaken met vonnissen in maart en december 2020, heeft Isla/PdVSA bij het International Centre for Dispute Resolution (ICDR) arbitrage aanhangig gemaakt in New York, maar werd dit beantwoord met een tegenclaim door RdK.

- Advertisement -

Dit laatste wegens het niet afdragen van leasegelden, een zogeheten ‘non-production penalty’ (de raffinaderij stond al vanaf 2018 en daarna vooral in 2019 feitelijk stil), verder ook wegens groot achterstallig onderhoud aan de raffinaderij en de terminal bij Bullenbaai, en wegens vervuiling van grond en water.

Er loopt tevens arbitrage bij het ICC International Court of Arbitration, geïnitieerd door Isla/PdVSA tegen RdK en CUC (Curaçao Utilities Company) in verband met claims met betrekking tot de BOO-krachtcentrale (tegenwoordig CRU genaamd).

Omgekeerd is RdK bezig verdere uitvoering te geven aan de beslagmaatregelen door in Nederland de aandelen Propernyn bv, waar PdVSA eigenaar van is, te gelde te maken.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. “Refineria di Korsou (RdK) heeft afgelopen zondag naar eigen zeggen met trots de opstallen van de olie raffinaderij geschonken aan de Klesch Group voor het symbolische bedrag van $1.”

  -Anno 2019

  “In de hectiek van de verkiezingen en ook de onderhandelingen met een nieuwe operator wordt het bijna vergeten, maar de schuld van ex-exploitant Refineria Isla/PdVSA aan Curaçao is aanzienlijk en loopt dagelijks verder op. Namelijk met een ton per dag.”

  -Anno 2021

  P.S. Nieuwe operator ? Laat me niet lachen !

 2. Weer zo,n bewijs , cu nos mes no por .
  Te klein voor het tafelkleed , en ook te klein voor het servet .
  Op naar de volgende debacle .

 3. Dat krijg als je “bevriende directeurtjes” neerzet op keyfuncties, een miljoenen salaris betaalt, en met internationale gesprekspartners laat onderhandelen, waar ze duidelijk geen partij voor.

 4. Natuurlijk is het beter om deze kosten (gemist inkomen) af te schrijven en alles dat je nog terug kan ontvangen is dan een meevaller.
  Helaas zal dat niet zo gedaan worden dat staat slecht op de balans en dus wordt alles meegenomen om een zo mooi mogelijk beeld te creëren. Maar hoe groter het debacle gaat worden bij het, onvermijdelijke, sluiten van de plant en de boekhouding.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -