28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Bonairiaanse man zit jarenlang onschuldig vast voor moord’

HomeLandenBonaireNTR | ‘Bonairiaanse man zit jarenlang onschuldig vast voor moord’

De Bonairiaanse Vernon Rombley zit mogelijk al acht jaar onschuldig in de gevangenis. Onderzoekers van het Knoop’s Innocence Project zijn ervan overtuigd dat hij geen moordenaar is.

20 december 2014: wat een gewone dag lijkt, verandert in jarenlang verdriet voor familie en vrienden van een ondernemer op Curaçao. De supermarkteigenaar wordt op brute manier vermoord bij een roofoverval. Ze waren uit op geld.

Het is een periode dat vooral Chinese supermarkten het doelwit zijn. De druk op de politie is groot. Zelfs de Chinese consul-generaal roept justitie op om alles op alles te doen om de overvallers aan te pakken.

Vernon Rombley wordt kort na de overval opgepakt. Daarna wordt hij ook veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord. Maar het Knoops’ Innocence Project is ervan overtuigd dat hij juist niet de dader kon zijn. De stichting zet zich in voor mensen die onterecht veroordeeld zijn in het Nederlandse Koninkrijk.

Vraagtekens bij politie-onderzoek
Onderzoeker Jan Rooijakker maakt in 2017 het dossier open van Rombley. Na het bestuderen ervan is hij naar eigen zeggen ervan overtuigd dat justitie een grove fout heeft gemaakt. “Als de politie een grondiger onderzoek had gedaan, was de uitkomst anders geweest.”

Rooijakker is oud-korpschef van Bonaire. Hij heeft eerder in een andere zaak een cruciale rol gespeeld waarin twee personen ten onrechte zijn veroordeeld voor moord; de Spelonk-zaak.

‘Ik ben onschuldig’
Tijdens het hele proces heeft Rombley gezegd onschuldig te zijn. Maar ook de rechters in hoger beroep vinden dat het wettig en overtuigd bewezen is dat hij de moord heeft gepleegd.

“De politie had beter onderzoek moeten doen”, vindt Rooijakker.

“Het gaat om een Bonairiaanse jongen die zich voordeed als gangster. Hij deed stoer en dit kwam hem duur te staan. Elke agent of rechercheur wil een zaak oplossen. Als je niet objectief blijft, raak je in een tunnelvisie. Het is gevaarlijk.”

Rombley plaatst op sociale media een bericht, waarin hij verteld dat hij de overval heeft gepleegd. Zijn voormalige vriendin zegt hem daarna ook te hebben herkend op videobeelden. Het zijn de twee bewijzen die justitie ook opvoert.

“De overvaller had heel veel moeite gedaan om niet herkend te worden”, vertelt Rooijakker. “Je kunt op de videobeelden alleen zijn ogen zien. Ga je dan één dag later aan zes meisjes op Facebook vertellen dat je de dader bent? Sommige van de meisjes ken je amper.”

Tijdens de zitting laat justitie ook Whatsapp-gesprekken zien. Maar de telefoon is volgens Rooijakker niet verder onderzocht. Daar gaat het volgens hem ook mis.

“Wij hebben duizenden gesprekken laten vertalen. Hieruit bleek dat Rombley vaak tegen meisjes loog om indruk op ze te maken.”

“Hij vertelde een grote drugsdealer te zijn. Dat hij met drugsgeld een eigen huis heeft gekocht op Bonaire en dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor handel in wapens. Niet alleen had hij geen eigen huis, maar hij is nog nooit eerder in aanraking gekomen met justitie.”

De ex-vriendin is naar de politie gestapt met het Whatsapp-gesprek. “Het boterde niet tussen de twee. Zij heeft Rombley op de beelden herkend. Maar de overvaller is een langere man.”

Nog iets, volgens Rooijakker. “Gedurende de hele overval hield hij de pistool in zijn linkerhand en schoot ook hiermee. Rombley is rechtshandig.”

“Nadat ik me in de zaak heb verdiept, ben ik naar de gevangenis gegaan om Rombley in de ogen te zien en het hem op de man af te vragen. Hij is altijd blijven ontkennen. De overvaller is een koelbloedige moordenaar. Rombley is een fatsoenlijke jongeman, die stoer wilde doen.”

De moeder van Rombley is verdrietig dat haar zoon vastzit. “Ik blijft erin vertrouwen dat het goedkomt”, zegt ze. “En ik zal het er pas uitgebreid over hebben wanneer ik het samen met mijn zoon in vrijheid kan vieren.”

Op weg naar herziening
Het Knoop’s Innocence Project verwacht een heropening van de zaak. De rechters gaan in juni kijken of er daadwerkelijk genoeg redenen zijn om de strafzaak te heropenen. Dat betekent dat het helemaal overnieuw moet.

“Politiewerk is mensenwerk”, benadrukt Rooijakker. “Er worden fouten gemaakt en dit moet een leermoment zijn. Het is belangrijk dat de waarheid aan het licht komt.”

Een manier om tijdens politieonderzoek fouten te voorkomen, is dat de eilanden vragen voor collega’s buiten het onderzoeksteam mee te laten kijken, zegt hij. “Door anderen naar de zaak te laten kijken maak je het juist waterproef.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. @ericlapas schreef;
    “Helaas zien we ditzelfde soort reactie bij Mano, als je issues als impotentie bespreekbaar wilt maken, ben je zelf impotent.”

    Je praat weer shit. Ik heb nergens, geen moment zelfs, gesuggereerd dat ik impotentie bespreekbaar wil maken. Ik daag je uit om bewijzen dat ik ergens die suggestie heb gedaan. Dat kan je gewoon het niet.

    @ericlapas schreef;
    “Als je mannen wilt laten weten dat er niets mis is om als getrouwde man naar de hoeren te gaan, ben je een gefrustreerde ouwe rukker.”

    Weer een leugen die ik makkelijk kan ontkrachten. Of je kunt gewoon niet lezen. Ik heb juist het tegenovergestelde wat jij hier beweert geschreven. En ik kan het bewijzen ook nog. Jij helaas niet!

    Het valt me op dat het impotentie-verhaal je flink bezighoudt. Het is overigens welbekend dat impotente mannen ‘online’ opvallend vaak over seks schrijven, waarschijnlijk in de hoop dat zij op een of andere wonderbaarlijke wijze zullen genezen van hun impotentieprobleem. En jij bent daar een perfect voorbeeld van. Tja, een ericlapas die bovendien ook nog zelf ongegeneerd beweert heeft dat hij het grootste deel van zijn leven met seks bezig is. (lol)

    Ik moet even weg. Het zal laat worden, vandaar de voor mijn doen superkorte reactie. (lol)

  2. @ John,” @EClapas ben je nu echt zo’n sukkel of WTF” . Het is jammer zo’n reactie.

    De kritische en intelligente lezer had iets meer uit mijn reactie gehaald. Bijvoorbeeld dat het niveau van onze universiteiten erbarmelijk laag is en dat studenten van Universiteiten best hun betrokkenheid bij maatschappelijke issues kunnen tonen.

    Blijkbaar heeft @John een kort geheugen want niet zolang geleden heeft het echtpaar Knoops samen met een tv-presentator, Ewout ook hier op Curaçao voor vrijspraak voor een tot moord veroordeelde gepleit.

    Helaas zien we ditzelfde soort reactie bij @Mano, als je issues als impotentie bespreekbaar wilt maken, ben je zelf impotent. Als je mannen wilt laten weten dat er niets mis is om als getrouwde man naar de hoeren te gaan, ben je een gefrustreerde ouwe rukker.

  3. @EClapas ben je nu echt zo’n sukkel of WTF.
    Waarom Knoops’ innocence project zich ermee bemoeit is omdat we het nu over een NL gemeente hebben, dus niet meer dan terecht een gerechtelijke dwaling recht te zetten. Al die bs die je erbij haalt is werkelijk absurd. Sukkel.

  4. Het Knoop’s Innocence Project is vergelijkbaar met wat we uit Amerika kennen, waar Professoren en rechtenstudenten zich verdiepen in strafzaken waarbij ze vermoeden dat mensen onschuldig achter de tralies zitten.

    Het Knoop’s Innocence Project, is een initiatief van de echtpaar Knoops uit Nederland. Hier op Curaçao is meer dan een halve eeuw een rechten universiteit, waarom moet de echtpaar Knoops zich hiermee bemoeien?

    In de meeste landen zien we rechtenstudenten een rechten loket runnen waar ze de bevolking met rechtenadvies bijstaan. Voor zover bekend krijgt de Universiteit een flinke subsidie van de Overheid, maar de gemeenschap heeft niets aan die randdebielen die daar op school zitten.

  5. Gelukkig gebeurt het in NL en hier niet zo vaak, in tegenstelling tot de US waar mensen soms meer dan 40 jaar onterecht vastzitten.
    Goed dat Nl ook zo’n ‘innocence’ project heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties