28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Aruba bereid zeegrens Venezuela te openen

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Aruba bereid zeegrens Venezuela te openen
Vanuit Aruba kan je Venezuela zien, op een afstand van 27 km.

Oranjestad – De regering onderhandelt met Venezuela om de grens tussen beide landen langzaam te heropenen. Aruba is bereid om eerst de zeegrens open te stellen. Een datum is nog niet bekendgemaakt.

 

Het thema van de grenzen – de zee- en luchtgrenzen zijn al geruime tijd gesloten – kwam ter sprake tijdens een vergadering van de Arubaanse regering met de ambassadeur van het Koninkrijk in Caracas, Robert Schuddeboom. Bij de vergadering waren premier Evelyn Wever-Croes (MEP), Justitie-minister Rocco Tjon (MEP) en Economie-minister Geoffrey Wever (Raiz) aanwezig. Ze spraken ook over het visum dat Venezolanen moeten aanvragen voordat ze straks naar Aruba kunnen komen. Dat moeten ze aanvragen in Caracas.

Volgens de regering kan de conclusie worden getrokken dat er van beide kanten interesse is om de grenzen te heropenen. Aruba ziet vooral economische voordelen in het heropenen van de grenzen, omdat onder andere bouwmaterialen goedkoper kunnen worden ingekocht. Het leven op Aruba is duurder geworden en inkopen in Venezuela zal zeker een positief effect hebben op de import. ,,Maar het moet wel op een gecontroleerde manier gebeuren.”

Schuddeboom vertelde dat het leven in Venezuela begint te verbeteren, de economie groeit. Mensen krijgen meer werk, meer inkomsten en er zijn meer producten beschikbaar. De premier zei daarop dat dit voor Aruba een geruststelling is. ,,Venezuela moet de problemen zelf oplossen, dat kunnen wij niet doen. Aruba is wel beschikbaar om te helpen. We hebben vele jaren steun verleend, maar tijdens de pandemie was dat niet meer mogelijk. We moesten eerst onszelf helpen. Daar zijn we nog steeds mee bezig.”

Als de zeegrens eenmaal heropend is en de economie zich goed ontwikkelt, zal Aruba overwegen om ook de luchtgrens te heropenen. Aruba heeft op dit moment indirecte luchtverbindingen met Venezuela, via Panama, Colombia en Santo Domingo. ,,Voordat we zo ver zijn dat de luchtgrens open gaat, willen we eerst dat de economie verder groeit en dat er werkgelegenheid is”, zei de premier. ,,Het is voor ons belangrijk dat er voldoende werk is voor de mensen die nu op Aruba wonen. Als dat allemaal goed gaat, kunnen we andere landen helpen.”

De regering kijkt terug op een goede vergadering met Schuddeboom. ,,We zien dat de situatie in Venezuela verbetert en dat zal op de lange termijn leiden tot betere banden met Aruba.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties