30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | ‘Financiering onderwijs moet anders’

Nulmeting ‘ hopelijk’ in september klaar


Willemstad – De manier van financiering van het onderwijs moet eenvoudiger en transparanter. Dat is een van de bevindingen in de nulmeting die ‘hopelijk’ in september op tafel kan liggen.

Onderwijsfinanciering anders,,Het huidige systeem (het V&V-stelsel, Vergoeding- en Verantwoordingstelsel, red.) is gebaseerd op financiering per leerling. Verder is er een aantal indicatoren die in de berekening meegenomen worden. Het is een hele complexe manier van berekenen en het leidt niet tot de gewenste resultaten. Dus we moeten uitkijken naar een ander systeem dat de zaak beter dient”, aldus hoofd van de Onderwijsinspectie Rubia Bitorina tijdens de persconferentie gisteren over de nulmeting die op dit moment gedaan wordt in het onderwijs.

Wat ook in de nulmeting naar voren komt, zijn de inefficiënties. Als voorbeeld geeft de inspecteur aan dat het efficiënter zou zijn als kleinere schoolbesturen met maar een klein aantal scholen fuseren met een van de grotere schoolbesturen. Maar, zo stelt ze erbij: ,,Dit kan overigens niet opgelegd worden en zou op eigen initiatief moeten gebeuren. Maar ik denk wel dat het voordelig kan zijn voor de kleine schoolbesturen en hun scholen.”

Digitalisering is eveneens een belangrijk aspect in de nulmeting. En dan gaat het niet alleen over digitalisering binnen de scholen, maar ook over digitalisering binnen het hele ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) zodat data beter verzameld kan worden, met het voordeel dat ook beter beleid gemaakt kan worden.

Bitorina hoopt dat de nulmeting van het onderwijs in september van dit jaar op tafel ligt. In de persconferentie legde zij uit dat de Nederlandse onderwijsinspectie de zogenoemde penvoerder is. De eerste versie van het verslag ligt al klaar en is met het nodige commentaar en aantekeningen van Curaçaose zijde teruggestuurd. In de tweede week van mei wordt een nieuwe versie opgestuurd vanuit Nederland.

,,Ik hoop dat er dan niet veel commentaar meer is en dat ook geen inhoudelijke zaken meer bediscussieerd hoeven worden. Als dat het geval is, dan kan het preliminaire rapport al gauw openbaar gemaakt worden en kunnen alle stakeholders hier nog op reageren. Die reacties krijgen nog een plek in het eindrapport dat dan in september klaar kan zijn”, aldus Bitorina.

De nulmeting heeft volgens de inspecteur zeker draagvlak, zo antwoordt zij op vragen van de pers. Met alle schoolbesturen is twee keer gesproken. ,,Zij hebben een podium gekregen om hun pijnpunten naar voren te brengen. Daarvóór al zijn de schoolbesturen gehoord in het kader van het Landspakket, waar deze nulmeting op is gebaseerd.”

De inspecteur en ook Onderwijsminister Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) geven aan dat er na de nulmeting een nationale dialoog gevoerd moet worden over wat voor ‘soort burger’ Curaçao wil vormen. Daarvoor moet interministerieel gewerkt worden en samen met de werkgroep Nation building. ,,Deze discussie moet overigens gevoerd blijven worden omdat we nu eenmaal in een snel veranderende wereld leven. Het type burger dat we willen vormen zal een dynamisch proces zijn”, aldus Van Heydoorn.

In de nulmeting is gekeken naar drie aspecten, te weten de kwaliteit van het onderwijs, de overgangsnormen van klas naar klas, maar ook naar andere onderwijsniveaus en de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt. Verder is ook gekeken naar allocatie: hoe worden de leerlingen ondergebracht, waar gaat de leerling naar toe als de school afgelopen is en hoe ziet de arbeidsmarkt eruit?

Daarnaast wordt ingegaan op de kwalificatie: wat zijn de schoolresultaten, wat is het onderwijsniveau, hoe is de kwaliteit van de onderwijsgevenden, maar ook van bijvoorbeeld de afgenomen toetsen. Er wordt vervolgens gekeken naar de socialisatie van leerlingen en hun sociale competenties en tot slot naar de elementaire basisvoorwaarden zoals financiering, personeel, gebouw, materiaal en internetfaciliteiten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -