33 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Ambtenaren Aruba leggen werk neer

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Ambtenaren Aruba leggen werk neer

Oranjestad – Dertien vakbonden voeren vandaag actie tegen de 12,6 procent salariskorting. Ambtenaren bij diverse overheidsdiensten en stichtingen leggen verspreid over de dag het werk korte tijd neer. Het actievoeren begint om 7.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

In een gezamenlijk persbericht dat de vakbonden gistermiddag uitstuurden, maken ze nogmaals duidelijk dat de salariskorting van 12,6 procent per direct moet worden ingetrokken. ,,Als dat gebeurt, zullen we met de regering om tafel gaan.”

Het Korrektie Instituut Aruba (KIA) trapt de Nationale Actiedag om 7.00 uur af. Het gaat om Cuerpo Especial Arubano (CEA), het Centro di Cuido en de bewakers. Zij zijn aangesloten bij vakbonden FTA en Seppa. Hun actie duurt een uur.

Om 7.30 uur verzamelt het onderwijsveld zich bij vakbond Simar. Op hetzelfde tijdstip leggen ook de Stichting voor Verstandelijk Gehandicapten Aruba (SVGA) en Oppa (vereniging van gepensioneerden) het werk neer. Hun actie varieert van een tot anderhalf uur.

Bij elektriciteitsbedrijf Elmar, CEA bij de rechtbank en de douane wordt het werk om 8.00 uur neergelegd. Hier zijn vakbonden Alvast, FTA en UEA bij betrokken. Elmar en CEA staken een uur, de douane voert twee uur lang actie.

Politievakbond SPA roept zijn leden op om van 9.00 tot 12.00 uur het werk neer te leggen en naar het kantoor van Pova te komen. De agenten nemen met deze actie een halve dag actievoeren voor hun rekening.
Vakbond Seppa voert met kindertehuis Casa Cuna actie. Daar zullen medewerkers om 10.00 uur het werk een uur neerleggen.

Water- en Energiebedrijf WEB pakt de actie om 11.00 uur op, via vakbond VWI. Hun actie duurt een uur.
Op de luchthaven en bij het postkantoor begint de actie om 13.00 uur en duurt een uur.
Uitvoeringsorgaan AZV en de sportfaciliteiten die onder FFD vallen, komen om 14.00 uur een uur in actie.
De laatste twee instanties die de actiedag afsluiten zijn de werksters en Setar. Zij beginnen om 15.00 uur en 15.30 uur en hun actie duurt ook een uur.

De actiebereidheid was overigens maandag en gisteren al te merken. Op beide dagen legden medewerkers van diverse diensten al korte tijd het werk neer, ‘uit solidariteit met de vakbondsactie’.

Vakbond STA en drie andere vakbonden doen niet mee aan de actie, zo meldt NoticiaCla. Vakbondsleider Diego de Cuba zegt dat daar verschillende redenen voor zijn. De regering heeft de vakbonden uitgenodigd voor een gesprek, om een oplossing te vinden voor de 12,6 procent. Dat voorstel rechtvaardigt een staking niet, vindt STA. De vakbondsleider maakt echter wel duidelijk dat de leden wel degelijk actie mogen voeren. STA is ook van mening dat een staking midden in het toeristisch hoog seizoen niet goed uit te leggen valt.
De dertien vakbonden die protesteren zijn FTA, VWI, STT, Sada, Simar, Oppa, Seppa, Spa, Siwa, Iowua, Alvast, UEA en SCCA.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Denk dat op Aruba hetzelfde is als op Curaçao, dat ambtenaren niet dankzij een goede opleiding en motivatie ambtenaar zijn geworden maar via de politiek.

    Om in deze tijd waar een groot deel van de werknemers, werkeloos thuis zitten, te gaan staken getuigd van gebrek aan empathie en solidariteit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties