28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort
Foto Persbureau Curacao

Willemstad – Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden.

Dat blijkt uit een overzicht dat onlangs door de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) naar de Staten is gestuurd. Op die lijst worden 43 organisaties genoemd. Alleen bij ‘enkele’ daarvan is echt 12,5 procent gekort op de arbeidsvoorwaarden, zoals overeengekomen met Nederland en op basis waarvan liquiditeitssteun verleend is, zoals het Bureau Intellectuele Eigendom, de Fair Trade Authority Curaçao (Ftac) en de Curaçao Tourist Development Foundation (CTDF).

‘Min of meer’ en ‘enkele’ omdat verschillende organisaties hebben aangegeven wel gekort te hebben op de arbeidskosten, maar niet door bij alle medewerkers 12,5 procent te korten op het pakket aan arbeidsvoorwaarden, maar door bijvoorbeeld personeel te laten afvloeien (Stichting Studiefinanciering Curaçao en Curaçao Ports Authority) of door een reorganisatie (Selikor) of herinrichting (Aqualectra). Sommige instellingen geven aan voldaan te hebben, maar stellen erbij dat er geen personeel in dienst is (Buskabaai en Curaçao Development Institute). Weer andere rechtspersonen hebben de korting alleen voor een jaar ingevoerd, zoals Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).

Van een groot deel van de organisaties is geen reactie ontvangen of is er een proces gaande en is daarover nog geen informatie verstrekt aan de minister van Financiën (Algemeen Pensioenfonds Curaçao). Er zijn instellingen die aangeven op een ‘wettelijke grondslag’ te wachten (Stichting Overheidsaccountantsbureau). Weer andere organisaties geven aan niet aan de arbeidsvoorwaarden te kunnen tornen vanwege een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat stelt bijvoorbeeld C-Post International.

In het geval van het Curaçao Medical Center (CMC) wordt aangegeven dat over deze kwestie vonnis is gewezen en CMC niet onder de werking van de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden 2020 valt. Enkele zorginstellingen hebben bezwaar aangetekend bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA).

De Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) geeft aan dat het juridisch gecompliceerd is omdat de organisatie naast Curaçao nog twee aandeelhouders heeft, namelijk Sint Maarten en Nederland. Ook de Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen heeft dit aangevoerd, evenals Saba Bank Resources.
Aqualectra geeft aan dat de vakbonden niet akkoord zijn gegaan, maar dit bedrijf is bezig met een herinrichting waarbij formatieplaatsen zullen komen te vervallen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Het moge toch nu duidelijk zijn dat er ondanks de COHO-19 opdracht van Nederland aan de regering van Curarim weinig tot geen aandacht en uitvoering wordt gegeven DUS GEEN GELD , maar weer op allerlei manieren uitwegen worden gezocht om onderuit de afspraken met Nederland te komen, de TRUKKEN DOOS is weer open gegooid om de duur betaalde ingehuurde kopstukken met allerlei wetten te laten komen aandraven om weer onderuit de afspraken met Nederland uit te komen. Dus geen 15% inlevering van dik betaald salaris ” hoor niks over 25% ” . Het zijn de ambtenaren en directeuren die het hards lopen te zeuren het gewone volk wat nog werkt hoor je niet, dit loopt straks gewoon uit de hand. En dan krijgen we nog de grote politieke af cq omleiding van de MFK/PNP om het volk zoveel mogelijk op een dwaalspoor te zetten en te houden door elke dag een proff GEK op de tv ons gek te laten reken over Benzine/ Olie/ Gas/ etctra etctra. Het moet echt niet gekker worden, mijn wijlen vader zij tegen mij toen ik 15 jaar was jonge trap er nooit in wat een politieke dwaas met mooie woorden je probeert op de mouw wil spelden. En als een land in echte problemen komt en er geen vreten en werk meer is maken de leiders het zo ver dat er de plurris of oorlog uit breekt. Ook hier op het eiland zal de pluris uitbreken geloof mij maar, en zal het volk over een tijdje Nederland vragen om Curacao over te nemen, Nederlabnd zal dan het volk zelf laten kiezen een Provincie of onafhankelijk. Probleem opgelost ? voor NL

  2. Het is allemaal moeilijk te begrijpen, een groep die weigert om 12.5% in te leveren en een andere groep vooral uit de toeristische industrie en horeca die op 0-uren contract werd gezet en van de voedselbank afhankelijk is.

    Vakbonden vooral in de horeca moeten zich schamen, hun leden hebben jarenlang contributie betaald en sommigen moesten werkelijk bedelen om rond te komen.

    Blijkbaar hebben vakbonden in hun kortzichtigheid zich nooit gerealiseerd dat een goede werkelozen uitkering ook als een vangnet voor hun nu werkende leden kan dienen.

    Veel bedrijven die nu uit de pandemie komen, bieden hun werknemers nu een nieuw contract tegen minimumloon aan.

    Daar hebben die vakbonden ook een steekje laten vallen ze wilden altijd meer, meer voor hun leden. Hadden ze, maar aan de groep werkelozen en minimumloners gedacht dan waren hun leden nu beter af.

    In feite heeft Corona veel gemeen met armoede, als rijke landen, arme landen niet helpen met vaccins, blijft de kans op mutaties altijd bestaan waardoor ook rijke landen getroffen worden. Zolang armoede blijft bestaan en de slechte kwaliteit zwarten het land blijft besturen, kan armoede ons allemaal treffen.

  3. We komen vrijwel geen enkele gemaakte afspraak na maar dat maakt allemaal niet uit. Softie Knops meldt iedere keer aan de 2e kamer dat de afspraken vrijwel allemaal zijn nagekomen en maakt vervolgens wel weer geld over. Ging het privé ook maar zo makkelijk.
    Mooi dat het zo makkelijk gaat maar als land komen we zo nooit uit het moeras.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties