31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort
Foto Persbureau Curacao

Willemstad – Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden.

Dat blijkt uit een overzicht dat onlangs door de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) naar de Staten is gestuurd. Op die lijst worden 43 organisaties genoemd. Alleen bij ‘enkele’ daarvan is echt 12,5 procent gekort op de arbeidsvoorwaarden, zoals overeengekomen met Nederland en op basis waarvan liquiditeitssteun verleend is, zoals het Bureau Intellectuele Eigendom, de Fair Trade Authority Curaçao (Ftac) en de Curaçao Tourist Development Foundation (CTDF).

‘Min of meer’ en ‘enkele’ omdat verschillende organisaties hebben aangegeven wel gekort te hebben op de arbeidskosten, maar niet door bij alle medewerkers 12,5 procent te korten op het pakket aan arbeidsvoorwaarden, maar door bijvoorbeeld personeel te laten afvloeien (Stichting Studiefinanciering Curaçao en Curaçao Ports Authority) of door een reorganisatie (Selikor) of herinrichting (Aqualectra). Sommige instellingen geven aan voldaan te hebben, maar stellen erbij dat er geen personeel in dienst is (Buskabaai en Curaçao Development Institute). Weer andere rechtspersonen hebben de korting alleen voor een jaar ingevoerd, zoals Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).

Van een groot deel van de organisaties is geen reactie ontvangen of is er een proces gaande en is daarover nog geen informatie verstrekt aan de minister van Financiën (Algemeen Pensioenfonds Curaçao). Er zijn instellingen die aangeven op een ‘wettelijke grondslag’ te wachten (Stichting Overheidsaccountantsbureau). Weer andere organisaties geven aan niet aan de arbeidsvoorwaarden te kunnen tornen vanwege een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat stelt bijvoorbeeld C-Post International.

In het geval van het Curaçao Medical Center (CMC) wordt aangegeven dat over deze kwestie vonnis is gewezen en CMC niet onder de werking van de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden 2020 valt. Enkele zorginstellingen hebben bezwaar aangetekend bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA).

De Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) geeft aan dat het juridisch gecompliceerd is omdat de organisatie naast Curaçao nog twee aandeelhouders heeft, namelijk Sint Maarten en Nederland. Ook de Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen heeft dit aangevoerd, evenals Saba Bank Resources.
Aqualectra geeft aan dat de vakbonden niet akkoord zijn gegaan, maar dit bedrijf is bezig met een herinrichting waarbij formatieplaatsen zullen komen te vervallen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. Het moge toch nu duidelijk zijn dat er ondanks de COHO-19 opdracht van Nederland aan de regering van Curarim weinig tot geen aandacht en uitvoering wordt gegeven DUS GEEN GELD , maar weer op allerlei manieren uitwegen worden gezocht om onderuit de afspraken met Nederland te komen, de TRUKKEN DOOS is weer open gegooid om de duur betaalde ingehuurde kopstukken met allerlei wetten te laten komen aandraven om weer onderuit de afspraken met Nederland uit te komen. Dus geen 15% inlevering van dik betaald salaris ” hoor niks over 25% ” . Het zijn de ambtenaren en directeuren die het hards lopen te zeuren het gewone volk wat nog werkt hoor je niet, dit loopt straks gewoon uit de hand. En dan krijgen we nog de grote politieke af cq omleiding van de MFK/PNP om het volk zoveel mogelijk op een dwaalspoor te zetten en te houden door elke dag een proff GEK op de tv ons gek te laten reken over Benzine/ Olie/ Gas/ etctra etctra. Het moet echt niet gekker worden, mijn wijlen vader zij tegen mij toen ik 15 jaar was jonge trap er nooit in wat een politieke dwaas met mooie woorden je probeert op de mouw wil spelden. En als een land in echte problemen komt en er geen vreten en werk meer is maken de leiders het zo ver dat er de plurris of oorlog uit breekt. Ook hier op het eiland zal de pluris uitbreken geloof mij maar, en zal het volk over een tijdje Nederland vragen om Curacao over te nemen, Nederlabnd zal dan het volk zelf laten kiezen een Provincie of onafhankelijk. Probleem opgelost ? voor NL

 2. Het is allemaal moeilijk te begrijpen, een groep die weigert om 12.5% in te leveren en een andere groep vooral uit de toeristische industrie en horeca die op 0-uren contract werd gezet en van de voedselbank afhankelijk is.

  Vakbonden vooral in de horeca moeten zich schamen, hun leden hebben jarenlang contributie betaald en sommigen moesten werkelijk bedelen om rond te komen.

  Blijkbaar hebben vakbonden in hun kortzichtigheid zich nooit gerealiseerd dat een goede werkelozen uitkering ook als een vangnet voor hun nu werkende leden kan dienen.

  Veel bedrijven die nu uit de pandemie komen, bieden hun werknemers nu een nieuw contract tegen minimumloon aan.

  Daar hebben die vakbonden ook een steekje laten vallen ze wilden altijd meer, meer voor hun leden. Hadden ze, maar aan de groep werkelozen en minimumloners gedacht dan waren hun leden nu beter af.

  In feite heeft Corona veel gemeen met armoede, als rijke landen, arme landen niet helpen met vaccins, blijft de kans op mutaties altijd bestaan waardoor ook rijke landen getroffen worden. Zolang armoede blijft bestaan en de slechte kwaliteit zwarten het land blijft besturen, kan armoede ons allemaal treffen.

 3. We komen vrijwel geen enkele gemaakte afspraak na maar dat maakt allemaal niet uit. Softie Knops meldt iedere keer aan de 2e kamer dat de afspraken vrijwel allemaal zijn nagekomen en maakt vervolgens wel weer geld over. Ging het privé ook maar zo makkelijk.
  Mooi dat het zo makkelijk gaat maar als land komen we zo nooit uit het moeras.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties