29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad/Philipsburg – ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een gezamenlijke inspanning vergen”, aldus CBCS-president Richard Doornbosch.

klimaatDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is verheugd om, als voorzitter van de werkgroep klimaatrisico van de Caribbean Group of Banking Supervisors (CGBS), samen te werken met de deelnemende jurisdicties Trinidad en Tobago, Suriname, Jamaica en Guyana.

Tijdens een door de CGBS georganiseerd virtueel forum over klimaatrisico’s en groene financiering met als thema ‘Integrating climate-related and environmental risk into prudential supervision’, bevestigde de CBCS in Willemstad haar toezegging om de werkgroep in 2022 te leiden.

,,De Caribische financiële sector moet kunnen vooruitlopen, zich voorbereiden en reageren op risico’s op het gebied van klimaatverandering. Zoals te zien was op Curaçao met de tropische storm Tomas in 2010 en op Sint Maarten met de orkanen Irma en Maria in 2017, zetten extreme weersomstandigheden en de toegenomen hevigheid daarvan de financiële instellingen, samenlevingen en natuurlijke systemen onder aanzienlijke druk, zodat we – collectief – voorbereid moeten zijn om financieel hieraan het hoofd te bieden”, concludeert Doornbosch.

De CBCS kijkt ernaar uit om de dialoog over klimaatrisico’s met diverse belanghebbenden en andere toezichthouders lokaal en regionaal te stimuleren en het bewustzijn over deze urgente kwestie te vergroten, meldt een gisteren uitgebracht persbericht.

Wanneer klimaatverandering aan de orde wordt gesteld, gaat het meestal over de gevolgen daarvan voor de zeespiegel, een warmer klimaat, verminderde biodiversiteit en veranderingen in de natuur. Klimaatverandering heeft echter ook gevolgen voor de economie en de financiële sector, aldus de CBCS.

,,Klimaatgerelateerde risico’s die voortvloeien uit de klimaatverandering hebben gevolgen voor het internationale financiële stelsel. Investeringen die door banken zijn gefinancierd kunnen bijvoorbeeld blootstaan aan klimaatrisico’s. Anderzijds kunnen banken het mondiale overgangsproces ondersteunen door groene financiering te verstrekken. En ook de verzekeringssector zou bij de berekening van premies rekening moeten houden met mogelijke verliezen in de toekomst als gevolg van klimaatverandering”, meldt de Centrale Bank.

De CBCS moedigt de financiële sector en andere instellingen dan ook sterk aan om mechanismen ter beperking van klimaatgerelateerde risico’s proactief een plaats te geven in hun bestaande interne controlekaders, om zo meer klimaatbestendigheid op te bouwen.

,,Hoewel daarvoor momenteel een reeks methodologieën wordt ontwikkeld en toegepast, blijven er vanwege het langetermijnkarakter en de onvoorspelbaarheid van klimaatverandering uitdagingen bestaan bij het in kaart brengen en ramen van risico’s en potentiële verliezen”, zo stelt de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Klimaaaaaaaaaaaaaaaaat op de KLIP . Hoe lang hou ik het volk van Curacrim nog voor de gek, de regering van nu heeft al miljoenen uitgegeven aan een stelletje zakkenvullers dwazen die onze RdK nog willen openen terwijl zij weten dat dit nooit meer gaat gebeuren, die roestbak is rijp voor de sloop meer niet!.

  2. C R, laat ze toch.De aandacht moet even worden afgeleid van hun eigenlijke taak die ze hopeloos verslonzen.
    De cent is al aan de orde geweest dus nu maar het klimaat.

  3. Klimaat is inderdaad belangrijk (zie top Glasgow) alleen is CBCS wel de aangewezen partij om dit initiatief te gaan trekken? Met Girobank, ENNIA, APC, ACU, en wellicht nog andere financiele instanties, zou de focus van CBCS niet moeten liggen op beter toezicht?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties