Kuwas schoot Monster dood

2014 08 24 uitspraak-zaak-magnus

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de man die verdacht wordt van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, is veroordeeld tot levenslang. | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD – Elvis ‘Monster’ Kuwas, de man die verdacht wordt van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, is veroordeeld tot levenslang. Het Openbaar Ministerie had dat begin augustus ook geëist. Kuwas is op de uitspraakzitting ook veroordeeld voor twee andere moorden.

De twee andere verdachten, Carlos Pieter en Dangelo Damascus, zijn niet schuldig bevonden aan medeplichtigheid. Volgens de rechter is het bewijs tegen hen te zwak. Het bewijs was vooral gebaseerd op de verklaring van Kuwas. En die is te onbetrouwbaar, oordeelde het gerecht.

In opdracht

Rechter Van Dam oordeelde dat het bewijs tegen Kuwas wettelijk en overtuigend is. De 37-jarige man uit Koraal Specht haalde op 5 mei 2013 tien maal de trekker over op het strand van Marie Pampoen, waardoor Wiels direct overleed.

Kuwas schoot in opdracht van iemand anders. Wie dat is, werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Ex-minister van Financiën George Jamaloodin werd daarvoor aangehouden, maar mag een eventuele rechtszaak in vrijheid afwachten. Ook zijn halfbroer, loterijkoning Robbie Dos Santos, werd kort vastgehouden.

Onder druk gezet

Kuwas legde in februari een bekentenis af, maar trok die tijdens de zitting begin deze maand weer in. Hij zei dat hij en zijn vrouw door ondervragers onder druk zijn gezet om de moord te bekennen.

De rechter was het daar niet mee eens. Het bewijs dat door het OM is geleverd ondersteunt op alle punten de bekentenis, vindt de rechter.

De 54-jarige Helmin Wiels werd vorig jaar mei doodgeschoten op een strand. De moord heeft het eiland sindsdien in zijn greep, te meer omdat er van de zes verdachten ook weer twee zijn vermoord.

 

Bron: Persbureau Curaçao
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *