Laatste reacties

- Advertentie -

Levenslang voor ‘meedogenloze moordenaar’ Kuwas

Nabestaanden van Wiels, onder anderen zijn broer Aubert Wiels, na de uitspraak.
Nabestaanden van Helmin Wiels, onder anderen zijn broer Aubert Wiels en dochter Savannah Wiels, na de uitspraak.

WILLEMSTAD — De zelfverklaarde schutter van Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, kreeg vanochtend conform de eis van het Openbaar Ministerie, een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij werd door de rechter schuldig bevonden aan de moorden op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar en Lionel Arnaud op 8 juni 2012, en voor een gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez op 25 januari vorig jaar.

Zoals hij al bij de inhoudelijke behandeling had aangegeven, was Kuwas vanochtend niet in de zaal aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door zijn advocaat Olga Saleh-Kostrzewski.

De nabestaanden van de vermoorde personen waren ook aanwezig en waren tevreden met het vonnis. De partner van Wiels, Betty de la Fonte, verduidelijkte verder in de media dat zij echter ook de intellectuele daders achter de moord op haar partner graag achter de tralies ziet.

- Advertentie -

Verder is het nog onduidelijk of Kuwas in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Dat moet hij nog met zijn raadsvrouw Saleh bespreken.

Zij wilde liever dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard, wegens ongeoorloofde druk die het op haar cliënt zou hebben uitgeoefend en voor ontoelaatbare deals die met hem en andere getuigen zijn gesloten. Daar heeft ze begin deze maand voor gepleit.

Het gerecht is echter van oordeel dat politie en justitie geen ongeoorloofde druk hebben uitgeoefend op de verdachte of getuigen en ook geen ontoelaatbare deals hebben gesloten.

“De verdachte heeft in het vooronderzoek en op de zitting een eerlijk proces gekregen, dat voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Overigens is ook niet aannemelijk geworden dat de politie en het OM op enigerlei wijze hebben geprobeerd om de verdediging te benadelen.

“De verdediging heeft alle kans gekregen en genomen om de (betrouwbaarheid van de) verklaringen van de verdachte en de getuigen met redenen te betwisten. Van enige grond voor niet-ontvankelijkheid van het OM of voor bewijsuitsluiting is niet gebleken.”

- Advertisement -

Bij het opleggen van de straf heeft de rechter verder rekening gehouden met de ernst en de aard van het feit.

“De verdachte heeft over de periode van één jaar drie huurmoorden gepleegd, onder meer op volksvertegenwoordiger en leider van de politieke partij Pueblo Soberano, Helmin Wiels. Als vergelding voor de hoeveelheid en de ernst van deze feiten volstaat alleen de maximale straf, levenslange gevangenisstraf.”

Verder vindt de rechter de gewapende overval op 25 januari vorig jaar, passen in het beeld dat men kan opmaken van de verdachte uit zijn strafblad en uit het vroeg-hulprapport van de reclassering, namelijk dat hij van jongs af aan in het criminele circuit zijn geld heeft verdiend.

Verder komt Kuwas over als iemand met veel eigendunk, aldus de rechter. “Dat komt tot uitdrukking in de ingesproken berichten (voicenotes) van de verdachte, waarin hij meermalen opschept en vertelt over zijn misdaden.”

Bovendien beschouwt het gerecht Kuwas als meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat om opnieuw een moord te plegen. “De maatschappij moet daarom tegen de verdachte worden beschermd door hem levenslang op te leggen.”

Levenslang

Levenslange gevangenisstraf duurt letterlijk levenslang. Conform artikel 1:30 van het Wetboek van Strafrecht wordt de veroordeelde nadat de vrijheidsbeneming ten minste twintig jaar heeft geduurd echter voorwaardelijk in vrijheid gesteld, indien naar het oordeel van het hof verdere onvoorwaardelijke tenuitvoerlegging geen redelijk doel meer dient.

Daarbij neemt het hof ten minste in zijn beschouwing de positie van de directe nabestaanden van de slachtoffers en het gevaar dat de veroordeelde alsnog zal recidiveren.

Deze toets na twintig jaar en zo nodig iedere vijf jaar daarna, moet ook uitgevoerd worden indien de verdachte de gevangenisstraf ondergaat in Nederland. Zowel het OM als Kuwas heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

The Bottom - Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce...

DolfijnFM | Inspectie vindt weer vieze toko vol ongedierte

Volgens de Inspectie was het er al maanden niet schoongemaakt. Bij navraag bleken ook de vergunningen niet in orde.

DolfijnFM | Geldschieters mogen hun klanten bij wanbetaling niet op Facebook zetten

Een geldschieter op het eiland mag informatie van wanbetalers niet op zijn facebook zetten en ook geen 30 procent rente rekenen.

LC | Woonkamer in Reduzum vol met hulpgoederen voor Limburg

De overstromingsramp in Limburg inspireert ook in Friesland tot hulpacties. Een daarvan is het idee van Corneila Winklaar uit Reduzum.

NTR | Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de aangepaste coronamaatregelen.

PBC | Politie houdt rekening met achterstand ontheffingen

Mensen die nog geen ontheffing hebben kunnen vandaag en morgen toch hun werk doen zegt premier Rhuggenaath
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PB | Saba subsidy to mitigate sharp rise electricity tariff

SABA--Consumers on Saba will be spared a drastic increase in their monthly electricity bill. Thanks to a subsidy of the Public Entity Saba, consumers will not have...

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s highly anticipated 16th resort and the company’s first venture into Curaçao, the newly named...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Subsidie beperkt stijging elektriciteitstarief Saba

The Bottom - Dankzij een subsidie van het openbaar lichaam Saba (OLS) hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten...

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...
- Advertentie -