29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:02

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...

PBC | In Mahaai kun je zwemmen op straat

Persbureau Curacao Buurtbewoners in de wijk Mahaai zijn de wateroverlast zat. Vanuit een woning aan de Angloweg loopt voortdurend grondwater de openbare weg op. Eerdere vragen aan de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaLevenslang voor ‘meedogenloze moordenaar’ Kuwas

Levenslang voor ‘meedogenloze moordenaar’ Kuwas

Nabestaanden van Wiels, onder anderen zijn broer Aubert Wiels, na de uitspraak.
Nabestaanden van Helmin Wiels, onder anderen zijn broer Aubert Wiels en dochter Savannah Wiels, na de uitspraak.

WILLEMSTAD — De zelfverklaarde schutter van Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, kreeg vanochtend conform de eis van het Openbaar Ministerie, een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij werd door de rechter schuldig bevonden aan de moorden op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar en Lionel Arnaud op 8 juni 2012, en voor een gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez op 25 januari vorig jaar.

Zoals hij al bij de inhoudelijke behandeling had aangegeven, was Kuwas vanochtend niet in de zaal aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door zijn advocaat Olga Saleh-Kostrzewski.

De nabestaanden van de vermoorde personen waren ook aanwezig en waren tevreden met het vonnis. De partner van Wiels, Betty de la Fonte, verduidelijkte verder in de media dat zij echter ook de intellectuele daders achter de moord op haar partner graag achter de tralies ziet.

Verder is het nog onduidelijk of Kuwas in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Dat moet hij nog met zijn raadsvrouw Saleh bespreken.

Zij wilde liever dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard, wegens ongeoorloofde druk die het op haar cliënt zou hebben uitgeoefend en voor ontoelaatbare deals die met hem en andere getuigen zijn gesloten. Daar heeft ze begin deze maand voor gepleit.

Het gerecht is echter van oordeel dat politie en justitie geen ongeoorloofde druk hebben uitgeoefend op de verdachte of getuigen en ook geen ontoelaatbare deals hebben gesloten.

“De verdachte heeft in het vooronderzoek en op de zitting een eerlijk proces gekregen, dat voldoet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Overigens is ook niet aannemelijk geworden dat de politie en het OM op enigerlei wijze hebben geprobeerd om de verdediging te benadelen.

“De verdediging heeft alle kans gekregen en genomen om de (betrouwbaarheid van de) verklaringen van de verdachte en de getuigen met redenen te betwisten. Van enige grond voor niet-ontvankelijkheid van het OM of voor bewijsuitsluiting is niet gebleken.”

Bij het opleggen van de straf heeft de rechter verder rekening gehouden met de ernst en de aard van het feit.

“De verdachte heeft over de periode van één jaar drie huurmoorden gepleegd, onder meer op volksvertegenwoordiger en leider van de politieke partij Pueblo Soberano, Helmin Wiels. Als vergelding voor de hoeveelheid en de ernst van deze feiten volstaat alleen de maximale straf, levenslange gevangenisstraf.”

Verder vindt de rechter de gewapende overval op 25 januari vorig jaar, passen in het beeld dat men kan opmaken van de verdachte uit zijn strafblad en uit het vroeg-hulprapport van de reclassering, namelijk dat hij van jongs af aan in het criminele circuit zijn geld heeft verdiend.

Verder komt Kuwas over als iemand met veel eigendunk, aldus de rechter. “Dat komt tot uitdrukking in de ingesproken berichten (voicenotes) van de verdachte, waarin hij meermalen opschept en vertelt over zijn misdaden.”

Bovendien beschouwt het gerecht Kuwas als meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat om opnieuw een moord te plegen. “De maatschappij moet daarom tegen de verdachte worden beschermd door hem levenslang op te leggen.”

Levenslang

Levenslange gevangenisstraf duurt letterlijk levenslang. Conform artikel 1:30 van het Wetboek van Strafrecht wordt de veroordeelde nadat de vrijheidsbeneming ten minste twintig jaar heeft geduurd echter voorwaardelijk in vrijheid gesteld, indien naar het oordeel van het hof verdere onvoorwaardelijke tenuitvoerlegging geen redelijk doel meer dient.

Daarbij neemt het hof ten minste in zijn beschouwing de positie van de directe nabestaanden van de slachtoffers en het gevaar dat de veroordeelde alsnog zal recidiveren.

Deze toets na twintig jaar en zo nodig iedere vijf jaar daarna, moet ook uitgevoerd worden indien de verdachte de gevangenisstraf ondergaat in Nederland. Zowel het OM als Kuwas heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties