28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 06:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Konket: Schotte maakt misbruik van mogelijkheid om Staten te ontbinden

WILLEMSTAD — Het kabinet-Schotte heeft misbruik gemaakt van artikel 53 van de Staatsregeling om de Staten te ontbinden. Dat stelt voormalig Eilandsraadslid en huidig vicevoorzitter van de PAR Armin Konket. Volgens hem dienen, voordat tot ontbinding van de Staten wordt overgegaan, alle mogelijkheden te worden onderzocht om een nieuw kabinet te vormen.

Konket baseert zijn kritiek op de stellingname van het kabinet- Schotte op de publicatie ‘De ontbinding van de Staten’ (1975) van wijlen staatsrechtjurist Carlos Dip.
Konket is niet te spreken over het feit dat het kabinet-Schotte ervoor heeft gekozen om adviezen van de zeer gerespecteerde Dip uit het verleden te negeren.
Volgens Dip kan ontbinding van de Staten een oplossing bieden, wanneer de staatsmachine is vastgelopen en andere oplossingen hebben gefaald.
Konket concludeert dat de recente ontwikkelingen niet aan de voorwaarden voldoen om tot ontbinding van de Staten over te gaan.

Het functioneren van de Staat is niet vastgelopen. Het was mogelijk om middels de nieuwe meerderheid van twaalf zetels in de Staten een regering te vormen, die met het bestuur van het land belast kon worden. Het feit dat het kabinet-Schotte in zijn functioneren is vastgelopen, houdt niet in dat het functioneren van de Staat is vastgelopen. Volgens de literatuur van Dip kunnen wij concluderen dat het kabinet-Schotte misbruik heeft gemaakt van zijn recht om de Staten te ontbinden”, aldus Konket.

Het landsbesluit, zoals opgesteld door de minister-president, gaf geen enkele motivering voor de ontbinding van de Staten.
Volgens de vicevoorzitter van de PAR is de handelwijze van de regering dan ook alleen maar gemotiveerd door haar wens om de twee onafhankelijke Statenleden Eugene Cleopa en Dean Rozier, die hun steun voor het kabinet hebben ingetrokken, te straffen.
Hij komt tot deze conclusie mede door de uitspraken van vice-minister-president Charles Cooper, die uithaalde naar Cleopa en Rozier door hen weer voor ‘zeteldieven’ uit te maken.
De ontbinding van de Staten moet volgens Konket nooit worden gebruikt om partijpolitieke redenen.
De reactie van Konket is om meerdere redenen pikant.
Met zijn stellingname keert hij zich direct tegen zijn opvolger als voorzitter van de referendumcommissie in 2009, Douwe Boersema.
Indertijd trad Konket terug, nadat er vraagtekens waren gerezen over zijn partijdigheid als voorzitter van de Referendumcommissie Curaçao (RCC).
Vóór zijn benoeming had hij in een tvprogramma aangegeven dat men in het staatkundig proces niet terug kon gaan naar af. Volgens de tegenstanders van het staatkundig proces had Konket met deze uitspraak een voorkeur voor het Ja bij het referendum uitgesproken.
Konket werd toen opgevolgd door staatsrechtjurist Boersema, de huidige adviseur van het kabinet-Schotte.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -