29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Geen subsidie voor herdenking slavenopstand

HomeMediaGeen subsidie voor herdenking slavenopstand

Sobere viering Tula-herdenking

WILLEMSTAD — Het ministerie van Cultuur doet er alles aan om alsnog fondsen te zoeken voor Sklabitut i Herensia di Sklabitut, het overkoepelend orgaan dat jaarlijks de Tula-herdenking organiseert. Voor het eerst in 26 jaar heeft de overheid geen geld beschikbaar gesteld voor de herdenking van de slavenopstand van 1795 op 17 augustus. Dat zegt Frank Quirindongo van Sklabitut i Herensia di Sklabitut.

Volgens minister Carlos Monk van Cultuur (PS) heeft zijn ministerie de fondsen voor de herdenking gereserveerd.
Deze datum is heel belangrijk voor Curaçao. Het is onmogelijk dat we geen geld beschikbaar stellen voor deze herdenking die van groot belang is voor de Curaçaose samenleving.”
Sinds 2009 heeft Sklabitut i Herensia di Sklabitut het mandaat gekregen om de slavenherdenking te organiseren.
Jaarlijks kreeg de organisatie 50.000 gulden subsidie.
Dit bedrag was een bijdrage voor alle activiteiten die de organisaties, die onder de paraplu van Sklabitut i Herensia di Sklabitut vallen, organiseren.
Het bedrag was nooit toereikend om alle activiteiten te dekken”, zegt Quirindongo.
Na de aanwijzing van de Rijksministerraad onlangs kreeg het cultuur historische platform te horen dat de subsidieaanvraag niet gehonoreerd kan worden.
De overheid moet de hand op knip houden totdat de overheidsfinanciën in orde zijn.
Ondanks deze tegenslag weerhoudt het de negen organisaties die bij Sklabitut i Herensia di Sklabitut aangesloten zijn niet om door te gaan met het organiseren van een van de belangrijkste historische gebeurtenissen uit de Curaçaose geschiedenis.

Op 17 augustus wordt herdacht dat 216 jaar geleden de slavenopstand onder leiding van slavenleider Tula plaatsvond. Bij deze dag wordt sinds 1984 officieel ieder jaar stilgestaan.

Deze dag heeft de naam Dia di Lucha i Libertat (Dag van strijd en vrijheid) en wordt ieder jaar gevierd bij het slavernijmonument te Rif.
Sector-directeur Cultuur Lizette Sambo-Velder laat echter weten dat de intentie er is en dat de minister zijn bereidwilligheid heeft getoond om de fondsen beschikbaar te stellen, maar dat ze in het kader van de aanwijzing de mogelijkheden aan het bestuderen zijn om aan het BC-besluit van 2009 te voldoen.
Volgens Quirindongo wordt de herdenking dit jaar bescheiden gevierd en draait het om de essentie van de boodschap van vrijheid en bewustwording.
De regering heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van Tula.
Dan is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in haar koloniën heeft afgeschaft. Op 30 april, Koninginnedag, onthulde Monk, destijds minister van Bestuur Planning en Dienstverlening, een gedenksteen voor de slaven die tijdens de slavenopstand zijn vermoord.

Foto: Archief Knipselkrant

Deze helden verdienden volgens de minister een plek op het terrein van het Nationaal Archief. “Daarom heb ik destijds de lokale helden herdacht”, zegt Monk.
Het is onbekend hoeveel deze viering de gemeenschap heeft gekost.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties