Aruba, Curaçao en Sint-Maarten kunnen hun eigen autonomie niet dragen. Dat zegt Staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin legt de regering uit hoe het de landen tegemoet treedt in deze Coronacrisis.
“De landen doen een begrijpelijk beroep op de solidariteit binnen het Koninkrijk”, aldus Knops. “Maar tegelijkertijd moeten we scherp houden met wie die solidariteit beoogd is.”
Volgens Knops is de kloof op de eilanden tussen wie in weelde baadt en wie het hoofd niet of nauwelijks boven water kan houden groot. En die kloof neemt toe door deze crisis.
Twee kanten
De solidariteit binnen het Koninkrijk staat wat Knops betreft recht overeind. Maar hij benadrukt dat solidariteit wel twee kanten op moet werken.
“Het vraagt ook dat de Caribische landen noodzakelijke hervormingen snel doorvoeren om het weerstandsvermogen te versterken. Maatregelen ter versterking van de sociaaleconomische structuur, zodat het besteden van Nederlands belastinggeld leidt tot concrete afrekenbare verbeteringen”, schrijft Knops.
Volgens de bewindsman heeft het geen zin om nu vanuit Nederland grote bedragen financiële steun ter beschikking te stellen als er niet gewerkt wordt aan de weerbaarheid van de Caribische samenlevingen.
Het is om die reden, aldus Knops, dat het verstrekken van verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland afhankelijk gemaakt wordt van de bereidheid van de landen om zulke hervormingen door te voeren.
De besluitvorming over de tweede tranche liquiditeitssteun is in de rijksministerraad niet afgerond. Dat gaat morgen gebeuren. Dan zullen de eilanden het voorstel dat op tafel ligt schriftelijk alsnog moeten aanvaarden. Is er geen antwoord binnen om 17.00 Nederlandse tijd, dan vervalt het voorstel.
Voorwaarden
Aruba heeft schriftelijk laten weten het voorstel te aanvaarden. Dit betekent dat aan Aruba een renteloze lening zal worden verstrekt van in totaal AWG 113,3 miljoen (€ 58,3 miljoen). Hiervan wordt 63,9 miljoen florin per omgaande aan Aruba ter beschikking gesteld.
De overige 49,4 miljoen wordt beschikbaar gesteld wanneer Aruba een adequate invulling heeft gegeven aan het eerdere verzoek van de rijksministerraad om te komen met een voorstel voor een eigen bijdrage van 20 procent van werknemers aan de loonsubsidieregeling.
Aanvullend geldt als voorwaarde dat Aruba vóór 1 juni de reeds op de plank liggende kostenverlagende maatregelen in de gezondheidszorg implementeert, waardoor er maandelijks 5 miljoen florin kan worden bespaard op de Algemene Ziektekosten Verzekering.
Daarnaast zijn voorwaarden gesteld op het gebied van een verlaging van het arbeidsvoorwaardenpakket in de (semi)publieke sector. De personeelskosten van de publieke en semipublieke sector op Aruba zijn, net als op Curaçao en Sint Maarten, erg hoog en drukken zwaar op de begroting van het land. Daarom is de verlaging van deze kosten des te urgenter geworden, ook in het kader van solidariteit met de werknemers buiten de (semi)publieke sector.
Aan Curaçao en Sint Maarten is een vergelijkbaar pakket maatregelen voorgelegd als voorwaarde voor liquiditeitssteun tot juli. Indien de landen tijdig het voor hen gelden pakket aanvaarden dat in de RMR van 15 mei voorlag, kunnen zij net als Aruba het door het Cft geadviseerde bedrag aan liquiditeitssteun tegemoetzien. Uiteraard onder de voor hen geldende – deels landen specifieke – voorwaarden.
Aanvullende steun
De voorgestelde steun stelt Aruba in staat om tot eind juni 2020 te blijven functioneren. Dit geldt ook voor Curaçao en/of Sint Maarten indien zij tijdig instemmen met het gedane voorstel.
Begin juli spreekt de rijksministerraad over liquiditeitssteun voor de periode vanaf juli. Dan zal ook worden getoetst of aan de nu gestelde voorwaarden is voldaan. De uitkomst zal worden meegenomen in de besluitvorming over verdere steun.
Aanvullende leningen zullen vanaf juli niet rechtstreeks aan de overheid worden gegeven, maar lopen via een nog op te richten entiteit. “Zo kan Nederland sturen op resultaat”, aldus Knops.
Deze leningen zullen zoals afhankelijk gesteld worden van een pakket aan maatregelen gericht op structurele hervormingen. Ook hierover zullen begin juli afspraken worden gemaakt. Over deze afspraken zal de komende tijd met de landen die hiertoe bereid zijn overleg worden gevoerd, waarbij het C(A)ft een belangrijke rol zal blijven spelen.
“Het gesprek de komende periode is niet vrijblijvend”, zegt Knops. Verdere steun is volgens hem afhankelijk van concrete afspraken en geboekte resultaten over structurele hervormingen die ten goede komen aan de weerbaarheid en het verdienvermogen van de landen, voor zowel de huidige als de toekomstige generaties.
Bron: Koninkrijk.nu
Naschrift KKC
De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.
2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd
Knops, serieus nu; is het niet iets voor jou om samen met Geert Wilders en Baudet te werken? Ik kan wel als bemiddelaar fungeren hoor! Sabalabamba. Priet priet. Fuchi fuchi. Tili sjiem fang hao. Ñiki ñiki sjiem fat.
@Henk, Knops weet alles. Knops is ook degelijk op de hoogte dat wij in het verleden een archief medewerkster van SELIKOR (mevr. Myrna Louisa Godet) die het zelfs tot Minister President van dit eiland wist te schoppen.
Blijkbaar hebben wij op dit eiland mensen met verborgen talenten rond lopen die het van de ene dag op de andere dag het heel ver kan schoppen.
D.J’s(Gibi Doran), vlaggetjes ophangers (Julien Carolina), diploma vervalsers(Jacintha Constancia) en zo kan ik verder gaan.
Zelfs Nelson Pierre is terug op dit rots en hij wil wederom de politiek ingaan, zei hij onlangs in zijn radio prog. Hij dacht, weer makelijk ang. 12.500,– p.m. in mijn sacu.
Wij moeten blijven bidden, ondanks dat het hlemaal niet zal helpen, maar ja who knows.
….”Knops formuleert het nog netjes. Hij had beter 5kunnen zeggen “te groot”. En “de kloof neemt dramatisch” toe”….
@William, herziening..
Knops wilde eigenlijk zeggen, ze lijken daar op de eilanden bijna net zo dom als dat Begina eruitziet…..
Volgens Knops is de kloof op de eilanden tussen wie in weelde baadt en wie het hoofd niet of nauwelijks boven water kan houden groot.
En dan weten dat de groot verdieners zitten op posities van de NV’s van de overheid en dan ook nog eens hun ruime inkomsten aan lopen te vullen met deals die ze met derde of via toko n toko deals sluiten waar hun klanten, de bevolking, weer de rekening voor krijgen. En dat die figuren weer worden aangesteld door de regering en hun beloningen weer goed worden gekeurd door mensen als Bergita.
Ik had liever gelezen dat knops niets betaald en een herstructurering van het bestuursmodel voorstelde.
……”Victor Bergisch en Henry Jourdain willen de jaarrekening wel controleren”……
Hopelijk halen ze er nog een sterke accountant bij, om de dossiers van de benodigde substance te voorzien@Henk
‘Aanvullende leningen zullen vanaf juli niet rechtstreeks aan de overheid worden gegeven, maar lopen via een nog op te richten entiteit. ‘
Stephen Capella en Neysa Isenia zijn wel geinteresseerd in een directiefunctie bij die entiteit.
Victor Bergisch en Henry Jourdain willen de jaarrekening wel controleren.
En de moeder van Stephen Capella is van mening dat de nieuwe entiteit het best functioneert op haar Avalon software uit Panama.
Gelukkig weet Knops nog niet dat we dansleraren en dj’s businessclass en 5 sterrenhotel naar verkeersbeurzen sturen.
En veroordeelde criminelen (Schotte, Constantia en Thode) naar het Parlatino.
….”Knops formuleert het nog netjes. Hij had beter kunnen zeggen “te groot”. En “de kloof neemt dramatisch” toe”….
@William, Knops bedoelt te zeggen:
Jullie zijn een stelletje derde wereld amateurs van de bovenste plank, en deugen voor geen meter.
@ Wie logisch nadenkt zou verwachten dat de voorwaarden van Nederland direct zouden worden geaccepteerd.
Echter, wie de reactie van de ministers leest begrijpt dat ze zich, zelfs nu, nog blijven verzetten. Ja, we leveren 25 % salaris in…………………….MAAR …..niet deze maand. Dat doen we pas per 1 juli oftewel we geven onszelf nog maar eens lekker een vol salaris, nu het nog kan.
Alleen die mentaliteit al laat zien dat de regering er alles aan zal blijven doen om onder de eisen van Nederland uit te komen. Er zullen legio trucjes worden ingezet om het steungeld in de achterzak te laten verdwijnen. Deze kleptomanie zit kennelijk in het DNA van dit eiland, want je ziet dit gedrag over de grote linie. Iedereen jat waar die jatten kan, zonder zich druk te maken over het feit dat hun jatwerk anderen in grote armoede achterlaat. Zag een filmpje van de voedselbank voorbij komen en daar lieten ze zien hoe sommigen op dit eiland moeten leven, in een houten huisje, met gaten in het dak, oud matras op de vloer en een krukje om op te zitten. En dan te bedenken dat deze politici zich druk maken over het feit dat zij 4500 NAF in moeten leveren op een idioot hoog salaris. Zelfs na inleveren houden ze nog een veelvoud over van de familie dat oude vrouwtje die in dat houten huisje moet leven.
En dan maar blijven volhouden dat ze het zo goed voor hebben met dit eiland.
Het probleem is dat wij in dit land geen schaamte kennen, Camelia – Römer zit daar zonder schaamte aan tafel terwijl deze vrouw zeker betrokken was bij de benoeming van De Geus en Chebu Sluis en het halen van Betrian en Martina voor miljoenen bij CMC.
De vrouw moet wel honing aan haar kont hebben dat de bevolking op haar blijft stemmen.
“Volgens Knops is de kloof op de eilanden tussen wie in weelde baadt en wie het hoofd niet of nauwelijks boven water kan houden groot. En die kloof neemt toe door deze crisis”.
Knops formuleerthet nog netjes. Hij had beter kunnen “te groot”. En “de kloof neemt dramatisch” toe.
Vanaf 1 juli 2020 wordt de steun uitbetaald aan de nieuw op te richten entiteit. Kies dan gelijk voor een bewindvoerder die zich laat bijstaan voor college van advies en bijstand bestaande uit de huidige regering van Curacao. Het linten doorknippen en de dagelijkse foto’s in de social media blijft voor hen een belangrijke taak.
Laat niet met je sollen. Voedt ze op hoe je een land bestuurt. Na bewezen diensten krijg je dan dat respect waarvan zij tot voor kort dachten dat te hebben bij hun geboorte.
…”Knops: Landen in het Koninkrijk kunnen autonomie niet dragen”……
Als ze niet eens één Ministerie, NV of dienst naar behoren kunnen draaien, laat staan een heel land.
We hebben genoeg gezien, welig tierende corruptie + wanbestuur.
De conclusie is juist: We kunnen de weelde van autonomie niet dragen.
…..”Landen in het Koninkrijk kunnen autonomie niet dragen”…..
“De landen doen een begrijpelijk beroep op de solidariteit binnen het Koninkrijk. Maar tegelijkertijd moeten we scherp houden met wie die solidariteit beoogd is.”
-Knops
Helemaal mee eens. Het gebaar vanuit Nederland houdt niet alleen rekening met resultaten op korte termijn voor het eiland, maar beoogd ook structurele hervorming die vooral gericht is op de resultaten op de langere termijn.
Immers, wat voor nut heeft het om miljarden euro’s in een put van corruptie te gooien ? Het zal enkel en alleen maar ten goede komen van graaiers en niet de bevolking waarvoor het bestemd is.
Dat de regering op Curaçao het vertikt inzicht te geven op het financieel handelen, dat moet leiden tot long term solutions, spreekt boekdelen op zich. Mijn hoop is uiteindelijk dat ze, as they say : do the right thing en niet hun, maar de belangen van het volk behartigen. Niet alleen op korte termijn maar vooral ook op lange termijn.
Klare taal, al vele malen eerder inhoudelijk aan Willemstad verteld (cft, IMF).
Beste krantenredacties: mag zo integraal op de voorpagina’s worden geplaatst, dan kan een ieder lezen waartegen Ruggennaath c.s zich verzetten.
En, is er vanuit Curacao geen reacie: “Is er geen antwoord binnen om 17.00 Nederlandse tijd, dan vervalt het voorstel.”