28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Koninkrijk.nu | Kamer: Geen geld naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten zonder strenge voorwaarden

HomeMediaKoninkrijk.nu | Kamer: Geen geld naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten zonder...
Kamer: Geen geld naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten zonder strenge voorwaarden

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties debatteert op dit moment met staatssecretaris Raymond Knops (BZK) over het aanbod van Nederland om Curaçao, Aruba en Sint Maarten met nieuwe leningen van vele honderden miljoenen door de coronacrisis te helpen.

Alle (aanwezige) fractiewoordvoerders vinden het gerechtvaardigd dat Nederland strenge voorwaarden stelt, inclusief toezicht door een door Nederland te vormen hervormingsentiteit die er voor moet zorgen dat het Nederlandse belastinggeld ten goede komt aan de burgers en niet in de verkeerde zakken verdwijnt. Chris van Dam (CDA), Antje Diertens (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) drongen er wel bij Knops op aan zich in te spannen om consensus met de landen te bereiken.

André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) haalden snoeihard uit naar de politici in de Caribische landen die in hun ogen meer met hun eigen belang dan met dat van hun bevolking bezig zijn. Zij wezen daarbij onder meer op het recente besluit van Curaçao de ministerssalarissen te verhogen, maar ook op het ‘selectief’ innen van belastingen.

Hieronder de inbreng van de VVD-Kamerlid André Bosman:

,,Voorzitter, volgens sommige bestuurders en Statenleden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaat de instelling van de Caribische hervormingsentiteit leiden tot een verlies van autonomie. Wat is autonomie? En voor wie is dan die autonomie? Welke autonomie? De autonomie van bestuurders om hun salaris te verhogen terwijl iedereen in moet leveren? De autonomie van Statenleden om de aanstelling vaan een collega-Statenlid te frustreren? De autonomie om een minister een motie van wantrouwen aan te smeren omdat ze bezig was om corruptie bloot te leggen? De autonomie om geen belasting te heffen? Gaat het om die autonomie?

Of gaat het dan om de autonomie van de inwoners? Die dankzij die bestuurlijke autonomie in armoede leven? Geen baan hebben en veel erger nog ook geen uitzicht op een baan hebben. Waar ziekenhuizen tegen de grenzen van hun financiën aanlopen. De autonomie van ondernemers die geen steun krijgen van die autonome bestuurders die vooral druk zijn met zichzelf?

Voorzitter, gewoon wat zaken opgenoemd in het kader van de discussie over de autonomie. Geen van de onderwerpen helpen de inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten verder, helpen hen niet uit de armoede en geven geen perspectief. Van de vele mailtjes, appjes en berichten op Facebook die ik krijg vanaf de eilanden is er geen één die zich druk maakt over die autonomie. Die mensen zijn vooral bezig met overleven.

De autonomiediscussie is dan ook een bestuurlijke discussie. Een echt Antilliaans bestuurdersexcuus om niets te hoeven doen, om te claimen dat je het zelf kan regelen, die autonomie. Geen pottenkijkers. Vooral zaken bij het oude laten! Het al oude Friends and family-principe. Bestuurders en Statenleden die zich vooral druk maken om hun baan en de baantjes van hun friends and family.

Hoe kan het dat de ministers van Curaçao zichzelf een loonsverhoging geven? Hoe kun je dat verdedigen? Het land staat aan de rand van de financiële en sociaal economische afgrond en op basis van een wet denk je dat het handig is om je eigen salaris te verhogen omdat het dan in lijn is met de salarisschalen. Dit is niet uit te leggen. Dit gaat over zelfverrijking, over opzettelijk plichtsverzuim ten aanzien van je inwoners. En dan de discussie aangaan met de Nederlandse regering die bereid is om honderden miljoenen in je economie te pompen om te voorkomen dat je failliet gaat, om ervoor te zorgen dat mensen op Aruba Curaçao en Sint Maarten een inkomen houden, dat de economie van die landen kan blijven draaien en zelfs kan innoveren.

Voorzitter, de landen zitten in de problemen. Covid19 heeft daar absoluut aan bijgedragen. Maar de onderliggende problematiek is iets van de laatste decennia. In de afspraken van 10-10 2010 (bijna 10 jaar geleden) hebben we 1,5 miljard in de economie van Curaçao en Sint Maarten gepompt met tegelijkertijd harde afspraken. Althans dat dachten we, dat die afspraken hard waren. Het geld is verdwenen, de economie ligt in puin en de ambitie om te vernieuwen was er niet, die is er niet en die gaat er ook niet vanzelf komen.

Een helder voorbeeld van niet aanpakken van de onderliggende problematiek, zijn de belastingen op de landen. Innen gaat willekeurig. Hoor je bij de friends and family betaal je weinig tot niks, hoor je daar niet bij betaal je meer of dubbel. Bedrijven die politieke partijen steunen krijgen betere belastingdeals en de belastingontvanger kan altijd wel iets voor je regelen als je tot de friends and family behoort.

Voorzitter, op Curaçao lag er tot en met eind maart 2020 4,5 miljard gulden op straat aan niet geinde belastingen. Maar reëel invorderbaar gaat het om een bedrag van net iets meer dan 1 miljard gulden. Als Curaçao zn belasting netjes zou innen, hadden ze de hulp uit Nederland niet eens nodig. Maar nee, belasting innen is op de Cariben een vervelende taak en daarnaast kan je met het schuiven met belastinginning mensen politiek en financieel aan je binden door ze voordeel te geven. Nee, laat dan de Nederlandse belastingbetaler er dan maar voor opdraaien.

De enige optie voor de VVD om over te gaan tot steun aan de landen is dat we afspraken maken met harde voorwaarden. En dan ook hard. Niet voldoen aan de voorwaarden is dan ook geen geld. En het blijft een consensus wet. De landen hoeven er niet mee in te stemmen, maar dan komt er ook geen geld. En als de landen andere voorwaarden willen, dat zou kunnen. Maar dan heb ik er ook nog twee. Misschien is dan nu het moment om de rijkswet personenverkeer te koppelen of een statuutswijziging waarbij alle landen uit het statuut kunnen stappen.

De keuze is aan de landen. Maar de tijd dringt zou ik zeggen. Niet voor de bestuurders, die krijgen hun salaris inclusief verhoging toch wel, maar voor die mensen die geen baan hebben, geen inkomen hebben en iedere dag zich afvragen wat de volgende dag gaat brengen en of ze eten op tafel kunnen zetten. Voor hen dringt de tijd namelijk wel. Maar de keuze is aan de landen, de autonome landen van het Koninkrijk.”

Bron: Koninkrijk.nu

20 reacties

  1. @Glenda | 11 september 2020 om 14:29 |
    Er wordt niet gezegd dat alleen Nederlanders belasting betalen.
    Ook is het niet zo dat de Nederlander twee keer zo rijk is omdat de euro twee gulden waard is.
    Zij betalen wel zoveel belasting dat Nederland zelf het hoofd boven water kan houden, en ook nog andere landen kan ondersteunen. Dat heeft niet alleen met de hoeveelheid belasting te maken maar ook de wijze waarop deze wordt besteedt.
    Curacao zou niet zo in de problemen zitten als iedere belastingplichtige aan die plicht voldeed (achterstallige belastingen genoeg voor de begroting van een paar jaar?) . Daarnaast nog de wijze waarop met die belastingopbrengsten wordt omgesprongen, de geluiden die ik opvang geven het beeld dat de gemeenschapsgelden door een kleine groep worden beschouwd als kapitaal waarvan zoveel mogelijk ten eigen bate mag worden aangewendt of gebruikt om de eigen ondersteunende club te vriend te houden. Dat betekent dat de belastingbetaler op Curacao tekort wordt gedaan.
    De Nederlandse belastingbetaler is beslist bereid om de mensen op Curacao te ondersteunen in een moeilijke periode, maar heeft geen zin om een circuit van vrienden en intimi van gratis inkomsten te voorzien.
    Daarom wordt om strenge voorwaarden en controle gevraagd. Als het beeld van een graaiende incrowd niet terecht mocht zijn, dan zal die controle ook geen enkel beletsel zijn voor de voortgang van die steun. De bevolking van Curacao heeft alleen maar te winnen bij de voorwaarden.

  2. Ik vind het niet eerlijk dat er steeds gezegd wordt dat alleen de Nederlanders veel belastinggeld betalen om o.a. Curacao te helpen.Ook op Curacao betalen veel mensen veel belastinggeld. Bovendien worden de burgers hier in Curacao met Curacaose guldens uitbetaald en niet met euro’s.Deze Covid-periode heeft de situatie op Curacao erger gemaakt.

  3. …..”Wat is autonomie? En voor wie is dan die autonomie? Welke autonomie? De autonomie van bestuurders om hun salaris te verhogen terwijl iedereen in moet leveren?”…..

    Spijker op de kop!
    Autonomie om te beschikken en te verkwisten , maar niet om te presteren!
    De morele signatiuur van onze gezagsdrager in een paar zinnen sanengevat!

  4. “Wat is autonomie? En voor wie is dan die autonomie? Welke autonomie? De autonomie van bestuurders om hun salaris te verhogen terwijl iedereen in moet leveren?”

    Hitting the nail on the head.

    Dat is de realitieit waar het eiland mee te kampen heeft. Een regering die enkel en alleen geïnteresseerd is in de zelfverrijking van zichzelf & friends.

    Petje af voor de tweede kamer want immers : wat is het nut van miljarden, die ten goede moeten komen aan de toekomst van de eilanden, gooien in een bodemloze put van corruptie en nepotisme ?

    Er moet toezicht komen, zoals ze zeggen, op deze baina.

  5. Autonomie?
    Waar hebben we het dan over?

    Autonomie om zonder pottekijkers je “friends & familie” consultants / werknemers te kunnen bevoordelen?

    Dat is de autonomie waar de zittende orde het over heeft…..

    Zodat Gijsbertha weer een Geusiaans contract kan toebedelen.

    Of Gijsbertha zijn dochter een flinke bonus kan geven en nog wat semonars.

    Of Zita, die haar zus nog wat toestopt, pf haar man, die ze al vaker toe heeft gestopt.

    Of Suzy, met haar 200 miljoen lening buiten NL om, of weer een projectje/baantje aan Betriaan, Sluis, Carl Camelia kan uitdelen.

    Of Loeiman die alle onderstandtrekkers een bonus gunt, uiteraard omdat scoort bij de verkiezingennstraks, hij geeft geen bal om de armen

    Of Begina, die zo diep in de belangen verstrengeld zit, reden waarom hij Minister is, zie ook zijn broer ex kpmg partner..

    Dat is de enige reden…waarom men hecht aan deze autonomie , want de verantwoordelijkheid die bij deze autonomie past , daar hebben ze t nooit over

  6. Technische Universiteit heeft vaak hulp aangeboden om die ongezonde smerige Dump problemen op te lossen.
    Stond de top niet voor open.
    Natuurlijk niet…dan ziet de buitenwereld hoe corrupt het machtige Circus met homo’s z zijn.
    Lui en zakkenvullers.

  7. …..”CBCS geeft liever advies over het wel of niet kopen van kranten dan dat zij financieel toezicht houden.”…….

    @CR .En daar betaal je dan miljoenen salarissen aan!

  8. Het is diep triest dat de SOAB bij alle overheidsinstanties binnenkomt waar corruptie en verspilling als een vloedgolf over je heen komt als je er de deur open doet, maar hierover niets rapporteert.

    Maar dat is ook de reden dat directeur Geomaly Martes bij de SOAB dit jaar zijn pensioen kan halen. Hij heeft jarenlang flink gecasht en door nietszeggende rapporten te schrijven de heersende politieke elite te vriend gehouden.

    Lafbek Geomaly Martes is een van de beste voorbeelden waarom CHE op Curacao zo gewenst is, en ook waarom CHE door Curacao wordt tegengehouden.

    Algemene Rekenkamer van hetzelfde laken een pak. Daar zit Neetje van der Veen, die als commissaris bij Girobank Stephen Capella en Neysa Amnesia zichzelf schandelijk en schaamteloos lieten verrijken.

  9. @Joep Meloen: je verhaal kan zeker kloppen. Bij Giro had je de boel ook nog enigzins kunnen redden als je bereid was om in te grijpen. ENNIA gaat nu dezelfde kant op: je kan nu nog pijnlijke besluiten nemen zoals het korten op uitkeringen en het verminderen van je personeels uitgaven, maar dat vraag inzicht en moed en kennis van je business en laat dan nu eigenschappen zijn waarop onze toppers niet gesecteerd worden. Directeur APC houdt zich liever bezig met Klesch deal dan met langleven risico, CBCS geeft liever advies over het wel of niet kopen van kranten dan dat zij financieel toezicht houden.

  10. @ Curacao Revisited,

    Insel Air had niet failliet hoeven gaan, was prima te redden geweest, maar dan moet je wel weten wat je doet. Ik heb het destijds geheel uitgeschreven en ook een aantal oud-managers van de KLM hebben zich op een soortgelijke manier aangeboden.
    Helaas lagen de belangen van de politici elders, duidelijk niet bij Insel, maar bij het achterover drukken van een groot deel van de 33 miljoen. Het ging hen totaal niet om het redden van Insel, het ging hen puur om het geld.

  11. ASO: hulde, glory halleluja …! De simpele waarheid duidelijk uitgesproken. Laten we bidden dat NL geen millimeter meer wijkt. Geld overboeken alleen als er dezelfde dag een vliegtuig met professionele CHE’ers naar Curaçao vliegt om orde op zaken te stellen en goed op de centjes te letten.

  12. “dus ben heel benieuwd hoe men zich hier uit wil gaan redden.”
    de standaard praktijken op dit eiland: ze gaan de boel weer rekken. Iedereen wist dat Insel Air, en Giro kansloos waren maar er moest nog tijd en geld in gestoken worden voordat wij dat wilden accepteren. Waarschijnlijk wordt Kuhneman gevraagd vandaag om ergens een jurdische belemmering te vinden zodat de discussie nog wat verlengd kan worden en men tijd heeft om zijn eigen schaapjes (aanstellen vriendjes, verhogen salarissen) nog even door te voeren

  13. @ Knoekkoe,

    Het was al heel lang duidelijk, maar het was niet ‘politiek correct’ om het hardop uit te spreken. Die politieke correctheid is nu wel voorbij en dat hebben de politici van de eilanden zelf veroorzaakt.
    Zij dachten dat ze, door de boel op scherp te stellen (lees; niet akkoord gaan en de bevolking ophitsen) Nederland wel overstag zouden kunnen krijgen. Dat idee heeft immens ge-backfired, dus ben heel benieuwd hoe men zich hier uit wil gaan redden.

  14. “Als Curaçao z’n belasting netjes zou innen, hadden ze de hulp uit Nederland niet eens nodig. Maar nee, belasting innen is op de Cariben een vervelende taak en daarnaast kan je met het schuiven met belastinginning mensen politiek en financieel aan je binden door ze voordeel te geven. Nee, laat dan de Nederlandse belastingbetaler er dan maar voor opdraaien.”
    Zoals het CDA in het debat opmerkte, beschikt Nederland over achteruitkijk-spiegels waarmee ze de hele periode terugkijkt tot 10-10-10! Nederlandse politici leren van het recente verleden en willen hervormingen voordat ze 1 Euro lenen.
    Trouwens, klopt het dat dit Algemeen Overleg niet op Curacao werd uitgezonden? Waarom eigenlijk niet?

  15. Het is werkelijk van de zotte dat Alfonso Trona (175 kilo!), met alleen lagere school op zijn CV, Hoofd Ontvanger kon worden en nu de laffe loopjongen is van politici en de happy few die geen cent belasting betalen. Het SOAB is daarvan op de hoogte, maar het laffe schijthuis Geomaly Martes doet er niets aan.

    Maar bijna het hele volk is bedorven, corrupt en/of aartslui.

    Kan niet wachten tot mijn pensioen, wanneer ik ze allemaal de middelvinger kan geven en me kan terugtrekken in een gated communtity zonder lokalen.

  16. Heel goed. Niet hervormen? Meer salaris voor ministers?
    Dan blijft er nog slechts humanitaire hulp over.
    Blij dat het parlement voet bij stuk houdt!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties