31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | ‘Autonomie nu alleen op papier’

HomeMediaAntilliaans Dagblad | ‘Autonomie nu alleen op papier’
VVD: Instemmen met voorwaarden, anders geen geld

Den Haag – ,,Ik gun de landen autonomie in de praktijk. Nu bestaat die alleen op papier. We moeten geen tijd verliezen in discussies. De problemen liggen vooral in de politiek. De inwoners zijn niet bezig met autonomie.”
In zijn slotconclusie gisteravond zei staatssecretaris Raymond Knops ‘eendracht te voelen in de wil om eruit te komen’ in de Tweede Kamer. Hij vindt dat op de eilanden feiten en fictie te veel door elkaar lopen in deze discussie. Als de hervormingen worden doorgevoerd zijn er volop kansen voor de landen en is er perspectief op échte autonomie, voorspelde hij.

Het was een wat merkwaardig debat gisteren in de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer. Het ging over een wetsvoorstel dat er nog niet is, de Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit (CHE). Als één ding duidelijk werd, is dat niemand in Den Haag de autonome landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten wil gaan regeren, maar juist mensen wil helpen.

Staatssecretaris Knops wierp de suggestie die veel de ronde doet, dat Nederland de eilanden opnieuw wil koloniseren, verre van zich. ,,Haal dat er niet elke keer bij”, verzuchtte hij. De bewindsman wil het hebben over de hulp voor de landen met voorop de hulp aan mensen in nood en daaraan gekoppeld de noodzakelijke hervormingen.

Dat zegt de CDA-bewindsman al sinds het begin van coronapandemie, maar die boodschap komt niet aan. Het stoort hem duidelijk dat de discussie op de eilanden vrijwel alleen gaat over het inperken van de autonomie, terwijl het volgens hem zou moeten gaan over de beste manier om toekomstperspectief te bieden aan de mensen.

Soms werd het debat wat emotioneel. VVD-Tweede Kamerlid André Bosman haalde keihard uit naar de politiek in het Caribisch gebied. ,,Politici zijn alleen maar druk met zichzelf”, zei hij, onder andere verwijzend naar de recente salarisverhoging voor de ministers van Curaçao. Knops verzekerde hem dat dit niet ‘moet’ van Nederland, zoals werd gezegd. ,,Dat is totale onzin. Ik zou dat graag gecorrigeerd zien.”

Inhoudelijk was de bijdrage van Bosman weinig verrassend. Hij hekelde het bevoordelen van ‘friends and family’ door de politiek, de zelfverrijking, het plichtverzuim en de slechte en zelfs corrupte belastinginning. ,,Er ligt op Curaçao 4,5 miljard gulden aan belastinggeld op straat. Waarvan een miljard invorderbaar is. Als je tot de friends and family behoort hoef je niet te betalen. Als dat geld wordt geïnd is hulp niet eens nodig.”

Bosman en anderen zeiden ‘nul ambitie’ te hebben om de autonomie van de landen over te nemen. Mensen moeten geholpen worden, maar dat kan wat Bosman betreft alleen als de politiek instemt met de voorwaarden die Knops stelt. ,,En anders is er geen geld van Nederland.” Aldus het Kamerlid van de grootste regeringspartij, de partij van premier Mark Rutte.

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak liet zich op zijn bekende wijze hard uit. Hij sprak over een duivelse drie-eenheid van de onderwereld, consultants en politici. Een kleine kliek die de armen laten ‘verrekken’. Daarom kan Nederland alleen hulp bieden als er garanties zijn dat het terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. En daarvoor zijn eisen noodzakelijk. ,,Hou vol”, zei Van Raak tegen Knops.

Andere Kamerleden stelden zich iets milder op. Antje Diertens (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) benadrukten ieder in andere bewoordingen dat de landen niet met de rug tegen de muur gedwongen moeten worden akkoord te gaan met een consensusrijkswet die niet volgens democratische regels tot stand komt. Het lijkt nu te veel eenrichtingsverkeer en het eenzijdig opleggen van voorwaarden. ,,Het is een zwaktebod dat we de rijkswet niet kennen, maar wel moeten tekenen”, aldus Kuiken.

Ook willen de drie partijen meer invloed van de landen in de CHE, bijvoorbeeld bij de benoeming van de leden. ,,Ik heb de indruk dat de verhoudingen verzuren”, zei Özütok. ,,Hoe houden we de dialoog gaande?” De drie woordvoerders willen graag de Raad van State (RvS) vroegtijdig voor een advies over de voorstellen. ,,Zie het als een onafhankelijke mediator”, zei Kuiken tegen

Kamerlid Chris van Dam (CDA), die bang is dat de RvS dan een soort onderhandelingspartner wordt.

Knops vindt dat er nog voldoende kansen komen om de rijkswet eventueel aan te passen nadat de RvS het wetsvoorstel, dat er nu nog niet is, heeft gekregen. Op aandringen van Kuiken gaf hij enigszins voorzichtig aan dat als het advies van de RvS tot aanpassingen leidt, ook de parlementen weer aan bod kunnen komen. ,,Als de Rijksministerraad dat noodzakelijk vindt.”

Op een vraag van Van Dam zei Knops dat het mogelijk is aparte consensusrijkswetten per land vast te stellen. Dat was niet de bedoeling, maar omdat de voortgang erg verschilt, is dat een optie. Met Aruba wordt al de hele zomer ‘constructief’ gesproken over de CHE, met Curaçao nu ook en met Sint Maarten nog helemaal niet. Althans niet over de rijkswet en de CHE, aldus Knops.

De staatssecretaris wil zo snel mogelijk handelen. ,,We kunnen niet eindeloos blijven praten. We moeten niet blijven steken in discussies over autonomie, want er is nu hulp nodig.” Toch verwacht hij dat het nog ‘weken’ gaat duren voor er een akkoord is met Aruba en Curaçao, waarna het wetsvoorstel het verdere proces in kan gaan.

Inhoudelijk wilde Knops niets zeggen over de gesprekken, al maakte hij wel duidelijk dat er al wat aanpassingen zijn besproken. Ook verzekerde hij de Kamer dat bij de bemensing van de CHE rekening wordt gehouden met ‘affiniteit en kennis en kunde’ met en over de Caribische landen. ,,De leden zullen niet namens de landen worden benoemd, maar er is mij veel aan gelegen dat ze herkenbaar zijn voor de mensen daar.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

 1. Zijn ze hier nou zo stom of kunnen ze niet begrijpend lezen. Als Nederland de kans krijgt zullen ze de onafhankelijkheid daadwerkelijk per post opsturen en daarna gelijk die dag tot een nationale feestdag uitroepen.het probleem zal waarschijnlijk worden dat degene die zo tegen Nederland zijn als eerste in het vliegtuig zullen zitten om hun nederlands paspoort te kunnen behouden.
  Die arme Schotte geeft de schuld gekregen van alles wat maar fout ging maar de werkelijke schuldigen zijn de politici van zowel voor als na 101010. Zij vormen al jaren een criminele organisatie samen met bank directies en accountants en zij kregen de kans om dat allemaal in de schoenen van Schotte te schuiven.Pas nu komt de werkelijkheid meer naar buiten door de Onvoorstelbare arrogantie van diezelfde politici,zakenlieden en bankdirecties.Het is te hopen dat het O.M nu wel de ballen en de wil heeft om deze zaken echt te gaan vervolgen ongeacht aanziens des personen.

 2. De scherpe analyse van Bosman slaat de spijker precies op de kop. Niets maar dan ook niets aan toe te voegen, hulde ! Met slecht een handjevol bestuurders met kwaliteiten als Bosman op deze rots kunnen we eindelijk aan ons herstel gaan werken en de hele kliek hier afdanken. Helaas blijft dat voorlopig nog een droom.

 3. ….”Ik zou Bosman en van Raak hier graag zien als machtshebbers!”….

  @Brian S., dan zul je zien hoe er een paar vreselijk afgaan in het Parlement, als we het eens over de inhoud hebben op hoog staatskundig niveau!

  Geen debatten meer van Rennox Calmes over zijn daggeldvergoeding en waarom hij niet op wereldrondreis kan!

  Want daar hebben ze het over …en over allemaal andere gekje dingen, ideeëb bussen etc, o nee dat was van een Minister..pffff. bijna vergeten.

  Als we niet eens de gaten in de wegen op tijd kunnen dichten, als alternatief voor strakke wegen. Laat staan een heel land

 4. Ga maar koppen tellen in de 2e kamer in Nederland. Ieder voorstel voor aanpassingen van de RvS zal verworpen worden. Misschien wat punt komma’s verplaatsen als doekje voor het bloeden

 5. Ik zou Bosman en van der Raak wil graag zien hier als machthebbers.
  We zetten de regering, staten en gouverneur buiten spel en laten deze 2 heren het regelen.

 6. ‘Bosman en anderen zeiden ‘nul ambitie’ te hebben om de autonomie van de landen over te nemen.’

  En dat is nu wat de mondi op Curacao (Drechi, Bulululu, Peppie en Kokkie) maar niet in hun domme harses krijgt.

  Nederland wil niets van Curacao. Curacao heeft ook helemaal niets te bieden.

  Als Curacao onafhankelijk wordt viert men in Nederland feest. En dan is Nederland bereid nog een tweede maal miljarden te betalen, net als 2010 (toen in no time vakkundig opgemaakt door de eerste regering van Curacao, inmiddels 3 man sterk zetelend in Bon Futuro – of niet, Peppie en Kokkie?).

  Het zou mooi zijn als Curacao bij haar onafhankelijkheid met een paar honderd KLM 747 vluchten al haar criminelen in Nederland gaat ophalen, maar dat hoeft niet eens. Het is al voldoende dat nieuwe criminelen geen Nederlands paspoort meer krijgen.

 7. ‘Ook verzekerde hij de Kamer dat bij de bemensing van de CHE rekening wordt gehouden met ‘affiniteit en kennis en kunde’ met en over de Caribische landen.’

  Gedacht wordt aan:
  Stephen Capella
  Neysa Isenia
  Victor Bergisch
  Gianni Schob
  Henry Jourdain
  Ralph ‘Bentley’ Palm
  Ralf BMWieriks
  Erik van Eps
  Neetje van der Veen
  Anthony Cijntje

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties