‘Knops had ‘t eerder mogen aangeven’ | Antilliaans Dagblad

De Curacaose regering veronderstelde dat de geëiste loonskorting voor alle ambtenaren, inclusief bijvoorbeeld leraren en Selikor medewerkers gold

Willemstad – Staatssecretaris Raymond Knops had ook eerder kunnen aangeven dat de wijze waarop Curaçao de voorwaarde van de 12,5 procent krimp op het ambtenarenapparaat interpreteert, niet is zoals Nederland het bedoeld heeft.

Dat stelt Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Anthony Begina in het programma Nieuwsuur. ,,Als hij dat had gedaan, waren we er allang uit”, zegt Begina.

Begina sprak in het programma bij de NOS over de voorwaarden die door Nederland aan Curaçao worden opgelegd in ruil voor financiële steun tijdens de coronacrisis en gaf aan dat Curaçao geen problemen heeft met voorwaarden, maar wel met bepaalde voorwaarden en de manier waarop die worden opgelegd. ,,Curaçao ís al bezig met hervormingen. Dat komt van ons uit en staat in het Groeiakkoord. Het hangt er ook van af wat je hervormingen noemt. Als je het hebt over de bezuinigingen die Nederland aan ons oplegt en die hervormingen gaat noemen; tja, dat is iets anders.”

Curaçao heeft wel problemen met tempo, zo erkent de Gevolmachtigde minister van Curaçao. ,,Je moet de maat houden met dit soort kleine eilanden en rekening houden met wat je als land aankan, hoeveel je aankan.” Begina wees erop dat Curaçao sinds 2017 te maken heeft met een ‘enorme crisis vanuit Venezuela’.

,,En daar zitten we nog middenin. Denk aan de vluchtelingen, maar ook het toerisme; 20 procent van onze toeristen kwam uit Venezuela. Dat waren geen toeristen voor zee, zon en strand, maar die kwamen voor luxegoederen. Dus de winkels hebben het ook te verduren. Olie is daarnaast helemaal weggevallen waardoor onze raffinaderij helemaal plat is komen te liggen. De crisis maakten we dus al mee, maar het ging net goed met het toerisme dat explosief ging groeien – mensen houden van Curaçao en komen graag terug – en toen kwam corona.”

De keiharde eisen die door Nederland worden gesteld, helpen niet aan het terugbrengen van welvaart voor Curaçao, meent Begina. ,,Alle salarissen van alle medewerkers moeten met 12,5 procent gekort worden. Dus dat betekent dat iemand die een middeninkomen heeft, naar een minimaal inkomen wordt gebracht.”

Wanneer Begina er door de presentator op wordt gewezen dat Knops het helemaal niet zo heeft bedoeld dat álle ambtenaren moeten inleveren, stelt de Gevolmachtigde minister: ,,De realiteit is dat dat wel precies zo staat in de voorwaarde die aan ons is opgelegd. Daar wordt gesproken over álle werknemers. We komen nu in een soort woordenspel over de wijze waarop iets moet worden geïnterpreteerd, maar van het begin af aan is het als zodanig geïnterpreteerd. Als nu dan gezegd wordt dat die 12,5 procent over de totaliteit geldt; nou, dat hadden ze van tevoren kunnen zeggen. Dan waren we er allang uit.”

‘Tempo te hoog’

Ook na de Rijksministerraad van gisteren gaf Begina al aan dat het tempo waarin de eilanden in ruil voor de noodhulp moeten hervormen ‘te hoog’ is. De hervormingen die nu van Nederland geëist worden, zouden ook in Nederland niet in een maand tijd kunnen worden doorgevoerd. ,,Maar je verwacht dat nu wel van kleine landen; dat binnen een maand tijd de pensioenen worden hervormd en dat binnen een maand tijd 12,5 procent op alles wordt bezuinigd. Wij hebben daar ook te maken met vakbonden en cao’s. Alles wat voor Nederland geldt, geldt voor ons ook”, aldus Begina. Er wordt volgens hem nu de indruk gewekt dat Curaçao niets wil doen. Maar dat is allerminst zo, benadrukt Begina. ,,Dat moet wel gezegd worden. Wij zijn helemaal niet tegen hervormingen; we hebben ze immers zelf voorgesteld in het Groeiakkoord.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 4 juli 2020

Naschrift KKC

9 Reacties op “‘Knops had ‘t eerder mogen aangeven’ | Antilliaans Dagblad

 1. Fred Sc hiedam

  Begina zat er op 15 mei jl. toch zelf bij in de Rijksministerraad toen dit werd besloten! Iedere scholier weet “bij twijfel vragen om duidelijkheid”, dat hij dan toch toen of direct daarna kunnen doen?

 2. Ook dat nog

  In het vervolg, alles in Jip en Jannekke taal voor deze hersenloze idioten!!
  Misschien is communiceren in plaatjes iets voor deze volstrekt incompetente lui iets??

 3. Knops is heel helder geweest!
  Elke idioot kan begrijpen dat hij doelde op de veel Frasiers en niet de kleine ambtenaar die bij moet klussen omdat hij het anders niet redt!

 4. Tico Martina

  Hahahaha Clown Begina, je maakt jezelf met de dag belachelijker. Je ziet eruit als een clown, je praat als een clown en je denk en werk niveau ontstijgt niet die van een clown. Over welke venezolaanse luxe goederen toerist heb je het? Die van tot de jaren 80? Van de tijd van “tan barato, dame dos”? Heb je het over de venezolaan die door hun corrupte leiders gelijk aan Curacao in de ellende zijn gestort? Begina jij en dat zooitje in Forti hebben laten zien dat hun de kennis en ervaring missen om te besturen. Jullie Linkedin profiel vermeld vol trots jullie functies, titels en diplomas, maar het is gelijk aan Hyacinth Bucket die zichzelf Mrs. Bouquet noemt. Een MBA/MBI gecertificeerde Minister President die het basis niveau Begrijpend Lezen ontbeert. Een schande.

 5. Blijkbaar moeten voorwaarden gegeven worden die zo duidelijk zijn dat ze niet op een andere manier uitgelegd kunnen worden.
  Anders worden ze gespined en zijn de problemen veroorzaakt door de voorwaarden steller.
  Dus in dit geval niet van de regering die geen geld overheeft voor de helft van zijn bevolking maar wel de miljoenen salarissen van zijn overheidsentteiten kan betalen, een nieuw overheids tvstation op kan richten, nationale schande van Begina en Fer in Diest kan houden en liever bezig is met een wet ter bescherming van Suzy dan met het beschermen van bestaande economie en plannen van herstel. Nog maar te zwijgen over die burgers die afhankelijk zijn van buitenlandse voedsel hulp. Wij zijn goed Nederland is fout.

 6. Curacao is in 10 10 10 niet schulden vrij gemaakt zoals door de presentator wordt gestel. Sint Maarten is schulden vrij gemaakt. Van Curacao is slechts 2/3 deel van de schuld overgenomen en 1/3 is geherfinancieerd. dat is juist 1 van de problemen. Want nu dient curacao juist met de afllossing en rente betaling aan te vangen hetgeen extra drukt op de begroting.

 7. Als deze clown goed had ( kunnen) lezen had hij gezien dat er 12.5% bezuinigd moet worden en dat de invulling daarvan door Curaçao zelf geregeld moest worden.
  Hier wist men ongetwijfeld wel beter, maar ja, hoe leg je de personen in de hogere en hoogst salarisschalen, die veelal d.m.v. politieke vriendjes in deze posities zijn geplaatst, uit dat zij geen 12.5% maar wellicht 20% moeten inleveren.

 8. Lionfish

  Tja, een beetje beginnend lagereschool bestuurder had dit al op de eerste dag van zijn opleiding zelf bedacht, maar op deze rots is zelfs dat teveel gevraagd.

 9. Ach Begina, ga je ergens in een hoekje zitten schamen, na je opmerkingen betreffende “er is geen honger op Curaçao” heb je jezelf volkomen belachelijk en ongeloofwaardig gemaakt. Nu een beetje proberen de zaak te redden door te proberen wat “slimme” opmerkingen te maken daar redt je het niet meer mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *