Rutte: Ik lees niemand de les | Antilliaans Dagblad

Den Haag – Op de wekelijkse persconferentie van de Nederlandse ministerpresident Mark Rutte kwam ook deze week de hulp aan de Caribische landen ter sprake.

Ook al werden er geen besluiten genomen door de Rijksministerraad, enkele journalisten wilden weten waarom Nederland zich zo hard opstelt. Net als vorige week werd de vergelijking gemaakt met de houding van Nederland binnen de Europese Unie. Nederland stelt zich daar als een van de weinige landen net zo hard op tegenover zwaar getroffen landen als Italië en Spanje.

Een van de journalisten vroeg of die ‘kille’ houding wel past tegenover Koninkrijksgenoten. De premier zou Aruba, Curaçao en Sint Maarten wegduwen door te spreken over andere landen, alsof het niet om het Nederlandse Koninkrijk gaat. En een ander vroeg waarom bijvoorbeeld Aruba, dat nooit eerder om hulp heeft gevraagd, nu de les wordt gelezen.

,,Ik lees niemand de les”, reageerde Rutte direct. Volgens de premier is er bij noodhulp geen sprake van een kille houding, want die wordt zonder voorwaarden verstrekt. ,,We hebben een diepe historische band”, zei hij. Om er fijntjes aan toe te voegen dat dat ook voor de Europese landen geldt. Als het gaat om financiële steun mag Nederland vragen ‘waarom je dat niet zelf kunt’, want het zijn zelfstandige landen.

Er is sprake van achterstallig onderhoud, aldus de premier. Het gaat er voor Rutte om dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten hun financiële stelsel op orde krijgen, corruptie bestrijden en hun concurrentiepositie verbeteren. Dan wil Nederland ook structureel investeren in de economie, zodat die minder afhankelijk wordt van toerisme.

Bron: Antilliaans Dagblad van 4 juli 2020

Een Reactie op “Rutte: Ik lees niemand de les | Antilliaans Dagblad

  1. Nedeland heeft nog nimmer structureel geinvesteerd in de economie van Curacao. In tegendeel alle economische pillaren heeft Nederland de kop om gedraaid. Te beginnen met de vertrek van Shell om zo milieu schade claims in de toekomst te voorkomen. Gevolg met regels waardoor de offshore moest vertrekken en recentelijk meer regels waarom de trust de nek is omgedraaid. en nu moet de gok sector het ook ontgelden. Alle economische drijvers die geld voor het eiland konden opleveren heeft Nederland stelselmatig de nek omgedraaid om zo de geld stromen te kanaliseren naar Nederland zelf. Want Nederland is nu de grootste belasing paradijs in Europa geworden en waar ook de grootstel witwaspraktijken plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *