27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

KLA wil aansluiting bij Gemenebest

nieuwe partij van middelhof

kla-logoWILLEMSTAD — De nieuwe politieke partij Kòrsou Liber i Asosiá (KLA) heeft zich ten doel gesteld dat Curaçao zich, na het bereiken van zelfstandigheid, op termijn bij het Britse Gemenebest zal aansluiten. Dit is volgens partijleider Christopher Middelhof mogelijk met behoud van de Nederlandse nationaliteit.

- Advertentie -

Advertentie

Middelhof presenteerde gisteren samen met het bestuur van KLA zijn nieuwe partij.
Middelhof is de afgelopen jaren behoorlijk actief geweest als voorzitter van de naar hem vernoemde stichting, Fundashon Christopher Middelhof (FCM).
Deze stichting zet zich middels tal van projecten in voor zowel jongeren als ouderen in de samenleving.
middelhofMiddelhof stelde vanuit het volk benaderd te zijn om de politiek in te gaan om zo de huidige situatie op het eiland te verbeteren.
Eind vorige maand maakte hij de oprichting van een nieuwe politieke partij bekend, met hemzelf als politiek leider.
De stichting FCM, die actief blijft op sociaal gebied, gaat door met Christopher Curiel als voorzitter. Tijdens de persconferentie werden de visie en missie en het logo van KLA gepresenteerd.
Het logo van de nieuwe partij bestaat uit een adelaar in de kleuren van de Curaçaose vlag en de letters KLA op de voorgrond.
Volgens Middelhof staat KLA voor een transparante overheid en deugdelijk, beter en efficiënt bestuur, dat vertrouwen uitstraalt.
Ook stelt hij dat het gezin centraal staat.
Het ‘liber’ (vrij) in de naam van KLA staat voor het feit dat alle burgers de garantie moeten krijgen dat zij op een basisontwikkeling moeten kunnen rekenen.
Het gaat hierbij om zaken zoals gedegen onderwijs, een goede infrastructuur, een baan en huisvesting.
Pas wanneer deze basisdingen geregeld zijn, kan er worden nagedacht over onafhankelijkheid, zo stelde Middelhof gisteren.
In de visie van KLA, die door Middelhof niet als een vereniging, maar als een stichting wordt omschreven, zal het volk zich middels een referendum moeten uitspreken voor onafhankelijkheid en hoe die vorm moet krijgen.

KLAbestuurslid Jose Middelhof, oom van Christopher Middelhof, benadrukte gisteren dat Curaçao op dit moment niet klaar is voor onafhankelijkheid.
Middelhof zelf voegde hieraan toe dat Curaçao eerst op sociaal, economisch en financieel gebied onafhankelijk moet worden, voordat er aan politieke onafhankelijkheid kan worden gedacht.
Een autonoom Curaçao moet volgens de nieuwe politiek leider aansluiting zoeken bij het Gemenebest van Naties.
Dit is een vrijwillige verbintenis tussen 53 onafhankelijke en soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd.
De in 1931 opgerichte organisatie bestaat voornamelijk uit Engelssprekende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de voormalige Britse koloniën.
Middelhof was gisteren zeer te spreken over het idee van een Gemenebest, wat door hem als ‘Rikesa Komun’ (gedeelde rijkdom) werd omschreven, waarbij Curaçao gebruik zal kunnen maken van de ervaring en kennis van andere landen.

“Onafhankelijke landen werken op vrijwillige basis met elkaar samen en helpen elkaar ook als zodanig. Zo kan Curaçao gebruikmaken van de medische diensten van Canada en zouden wij Indiase technologie kunnen gebruiken op infrastructuurgebied.”

De Nederlandse nationaliteit zal hierbij behouden kunnen worden, aldus Middelhof, die ernaar verwees dat de Cookeeilanden onafhankelijk zijn, maar toch de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben.
De partij heeft ook een eigen website, www.kla.cw, die later vandaag officieel ‘de lucht in zal gaan’.

Middelhof

In het bestuur van de nieuwe partij KLA zit ook voormalig gedeputeerde en Statenlid voor de FOL Jose Middelhof, die in 2006 met de oranje partij brak. Samen met enkele ontevreden FOL-leden richtte hij indertijd Partido Aliansa Kòrsou (PAK) op. Deze partij was echter geen lang leven beschoren. In 2007 probeerde de partij nog aan de Eilandsraadsverkiezingen deel te nemen. Maar PAK wist bij de voorverkiezingen slechts 408 stemmen te behalen en bleef onder de grens van de vereiste 672 stemmen. In 2008 maakte bestuurslid Hubert Scherptong bekend dat de partij, waar toen al lang niets meer van was vernomen, niet was opgeheven, maar op een laag pitje was gezet.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -