27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote zorg binnen toeristische sector’

CTb en Chata werken aan gezamenlijk actieplan

CTBWILLEMSTAD — De toeristische sector gaat door een ‘moeilijke periode’. Dit laten de belangrijkste actoren binnen de sector, het door de overheid gesubsidieerde toeristenbureau de Curaçao Tourist Board (CTB) en de belangenvereniging voor particuliere stakeholders Chata, weten na een overleg met de sector over de huidige stand van zaken. Een krachtenbundeling wordt nagestreefd om de uitdagingen met een gezamenlijke aanpak het hoofd te kunnen bieden.

- Advertentie -

Advertentie

Dit onder andere naar aanleiding van het overleg van Chata en CTB met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en met verschillende partners – stakeholders – eigenaren van verschillende hotel- en horeca-etablissementen.
Chata-28-08De organisaties willen dan ook deze week nog met een gezamenlijk geformuleerd actieplan komen.

“CTB en Chata nemen op deze wijze hun verantwoordelijkheid. Het actieplan zal deze week nog aan de overheid overhandigd worden om op deze wijze het belang van de sector te benadrukken en deze als prioriteit op de agenda te plaatsen.”

Zo worden in een gezamenlijk persbericht tal van pijnpunten opgenoemd waar de branche mee te kampen heeft.
Onder andere de forse stijging van de kosten van ‘doing business’ (zoals bijvoorbeeld de gestegen nutstarieven, red.) wordt aangehaald.
Het belang van investering in het product Curaçao wordt benadrukt, terwijl er tegelijkertijd wordt gewezen op de ongunstige investeringsomstandigheden.
Volgens de organisaties zou er zowel vanuit de overheid als vanuit financiële instellingen meer aandacht moeten zijn voor het creëren van ruimte voor investeringen die upgrades binnen de branche mogelijk maken.
De ‘moeilijke tijden’ worden onder andere in beeld gebracht aan de hand van de door Chata verzamelde data over de bezettingsgraad van hotels.
De belangenvereniging geeft maandelijks voorlopige data weer, die steekproefsgewijs bij acht verschillende hoteletablissementen vergaard worden die in totaal 1696 kamers vertegenwoordigen. Hiervoor is Chata vorig jaar een samenwerking met Smith Travel & Research (STR) aangegaan.

“De bezettingsgraad is vanaf april, mei tot en met augustus en september lager, namelijk ongeveer 60 en 65 procent. In de maand augustus bedroeg het maximale bezettingspercentage 68 procent, wat heel laag is voor de sector.”

De zorg omtrent de huidige stand van zaken wordt dan ook door Chata en CTB geuit met het oog op de jaarwisseling, die voor de sector doorgaans een drukke periode oplevert.
Aan de hand van de CTB-data, de statistieken met betrekking tot de aankomsten, zou het aantal bezoekers dan ook ‘geen reden voor zorg zijn, maar waar deze verblijven wel’.
Deze stelling komt na de constatering dat veel toeristen voor een verblijf in een appartement of op een particulier adres kiezen.

“Een ander belangrijk punt is dat het toeristisch masterplan (‘Tourism Master Plan 2010-2014’ dat een conceptbeleidsdocument behelst), dat reeds vanaf 2010 gereed ligt, door de overheid nooit officieel is goedgekeurd en geïmplementeerd”

, aldus Chata en CTB.
Ook zou er vanuit de overheid meer inspanning moeten worden geleverd om de ‘airlift’ naar het eiland met beleid uit te breiden.
De organisaties stellen niet alleen naar het aantrekken van meer luchtvaartmaatschappijen te streven, maar ook naar een frequentere vluchtuitbreiding van de reeds bestaande maatschappijen.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -