28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

KKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: de Maximus preview

HomeAuteursKKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: de Maximus preview
 • 8 augustus 2014. Dat was een jippie. Worden we ook eens blij van mr. Marije Vaders. Dankzij haar protest tegen uitstel inzake de verdachte moord-makelaar Burney ‘Nini’ Fonseca heeft mr. Vaders het volk laten meegenieten van een sneak-peak in het Maximus-proces. Enigzins voor het blok gaf OvJ Gert Rip alvast een helder Maximus-voorproefje. En heel
  Marije Vaders
  Dankzij Mr. Marije Vaders weet nu heel Curaçao waarom Maximus-verdachten Robbie Dos Santos en Jamaloodin worden verdacht.

  Curaçao luisterde mee. En het Antilliaans Dagblad deed vanochtend uitgebreid verslag van het verdachte sms verkeer tussen Fonseca en Jamaloodin. Broertjes Jamaloodin en Robbie zijn dus niet ‘geen bewijs’ Maximus-verdachten. Maar er zijn meer verdachten, zo bleek. Zowaar een hele groep. OvJ Rip deelde ze netjes in 3 categorieën in: 1) de betalers 2) de planners en 3) de uitvoerders. Fonseca en Jamaloodin lijken vooralsnog in groep 2 te horen. En laat dat nou overeenkomen met onze gedachten. Anyway, verder kwamen we niet. Wel, anders dat Vaders ‘getuige’ Elvis ‘Monster’ Kuwas nog even doorzichtig blootstelde aan meineed. Geheel in verdedigings-lijn met collega’s Sulvaran en Peterson en ex-collega Saleh-Kostrzewski in een poging het OM te discrediteren. Maar juridische strategieën synchroniseren mag. Mits het geen tegenstrijdig belang oplevert voor hun eigen cliënt, hebben we ons laten influisteren. En tegenstrijdig belangen zijn mr. Vaders niet geheel vreemd. Zenuwachtig las Vaders enkele vragen voor die op het eerste gehoor niets met cliënt Fonseca leken te maken. Hoe dan ook: na deze act-de-presence kon OvJ Rip het inkoppertje natuurlijk niet laten liggen. Na 2 simpele vragen: 1) kende u deze vragen van te voren (Kuwas: nee)? En 2) wie heeft u betaald om Wiels te vermoorden (Kuwas: ik beroep me op zwijgrecht)? was de getuigenis om zeep. Blijft onze vraag: was dit nou in het belang van cliënt zelf? Misschien is ons wat ontgaan. Pindakaas voor het luisterend publiek volgde alsnog uitstel. Hoe dan ook: niet alleen wij, maar ook broer Aubert Wiels was opgelucht en blij. Voor hem geen twijfels meer. Hier een openhartig Dick Drayer interview met Helmin’s meest oprechte broertje, na afloop van de vierde procesdag.

  Do we need to say more?  Lees meer…

 • UPDATE: En dat was een boem. Justitie op Curaçao heeft zojuist een zware dreun opgelopen in het proces tegen de moordverdachten in de zaak Helmin Wiels. De belangrijkste verdachte Nini Fonseca, die volgens het OM de schakel vormde tussen de huurmoordenaars en opdrachtgevers
  Burney nini Fonseca
  Burney Nini Fonseca komt vanmiddag om 17u vrij, op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert.

  komt vandaag vrij. Volgens zijn advocaat Mr. Vaders zag het OM spoken en heeft Nini ten onterechte maandenlang geïsoleerd vastgezeten op de  streng beveiligde FOBA-afdeling. De rechter besloot Fonseca hierop vrij te laten omdat zijn persoonlijke omstandigheden zwaarder wogen dan de strafrechtelijke belangen. Ongeloof overheerst. De familie Wiels verliet boos en huilend de rechtbank en de hele gemeenschap is bang. Op social media leeft vooral de angst dat er nog dit weekend doden zullen vallen. En dat het onderzoek finito is. En dat verdachten het eiland zullen verlaten. Je zal als OM maar moeten werken met halfzachte rechters, die niet lijken te beseffen dat we op Curaçao weliswaar Nederlands spreken, maar feitelijk Zuid-Amerikaans zijn. Dat laatste vinden wij dan weer. Momenteel even. Wordt ongetwijfeld vervolgt.

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Het is jammer dat Wiels niet een intelligentere man is geweest. Hij had dan op verschillende plekken datgene kunnen achterlaten waarvan hij het grote nieuws die in zou slaan als een bom kunnen veiligstellen.
  Ik heb er althans nooit iets van gehoord danwel gelezen.

 2. Toen Kuras in de rol van getuige,onder ede,optrad vroeg Rip hem of hij de moord op Wiels had gepleegd.Had Rip die vraag wel mogen stellen aan K in zijn hoedanigheid van getuige? Het was een onmogelijke situatie voor K:onder ede moet je de waarheid vertellen maar een verdachte hoeft zichzelf niet schuldig te verklaren. Ik denk dat Rip hier de fout in ging. Helaas greep de,jeugdige,rechter niet in.
  Ik heb gemengde gevoelens over deze rechtsgang.Vond Rip niet sterk reageren op de “aantijgingen” van de raadsvrouwen en vond dat de rechter te weinig “opening van zaken brengende” vragen aan verdachten stelde.

 3. Als je iemand 11 maanden geïsoleerd opsluit en je hem vrijlaat op het eerste verzoek van zijn raadsvrouw dan erken je dat je als justitie fout bent geweest. Dan ben je als justitie niet goed snik maar in ieder geval incapabel.
  (al dan niet met opzet een nieuw gevalletje F of M gecreëerd?)

 4. Wat mij opviel was dat de journalisten binnen de zitting niet hebben aangegeven dat Fonseca de beslissing van de rechter toejuichde. Er werd niets gezegd hoe zijn reactie was, want voor iemand die 10 maanden vastzit en dit hoort, moest je hebben gehoord dat hij blij werd. Misschien is Fonseca zelfs bang dat hij vrijkomt, wetende dat zijn compagnon en buurman Florentina zelfmoord heeft gepleegd, hetzij met behulp van, of niet, maar nu is hij aan de beurt vrees ik. Vaders lijkt meer op een “Lawyer of Death” dan op een echte Lawyer.

 5. De manier waarop Vaders de zaak gisteren verdedigde was alsof ze voor haar leven vocht. Daar komt er nog bij dat als Fonseca uit de weg wordt geruimd, de Maximus zaak uit elkaar valt. OvJ Rip heeft naar mijn bescheiden mening gisteren aan de rechter moeten zeggen dat hij twee maanden nodig heeft om nader onderzoek te verrichten in zijn zaak en als de rechter hiermee eens gaat en Fonseca binnen houdt dan zou rip na twee maanden terug komen met NIEUWE feiten waardoor hij weer verlengd kan worden.

  Ik denk dat Rip deze kans over het hoofd heeft gezien. Jammer. Fonseca is de belangrijkste schakel en ze gaan hem opruimen. Die Vaders vertrouw ik absolut niet. Ik denk zelf dat ze te maken heeft gehad met het inpraten op Florentina om zelfmoord te plegen en nu speelt ze met de geldschieters tegen haar klant. Ze is en blijft in mijn opzicht een geld….

 6. De zogenaamde zelfmoord van Pretu blijft een heet hangijzer. In het hele drugs circuit zijn er meer van die zogenaamde zelfmoorden. Zie ook de gemelde zelfmoord van ene Leito. Was het moord (liquidatie) of een ongeval?? En zo zijn er toch meerdere nog niet opgeloste doden. NLS zit achter vele on opgeloste doden

 7. Voor R dos Santos & co ! is 5 ton een druppel op een gloeiende plaat, voor Jamoloodin niet, die heeft een miljoenen schuld. Als je het kleine betoog van de OvJ aanhoort kan je bijna niet anders denken dat de broers met deze moord op Wiel hebben te maken, maar ik vrees dat er meer aan de beurt komen!. Had Wiels niet een afsprak met iemand die niet is komen opdagen? en was dat bekent op de avond voor de moord bij de opdrachtgever? of heeft er iemand ( gebeld ) gemeld dat Wiels op het strand was? Het leek zo eenvoudig deze hit en Run, alleen teveel fouten gemaakt. hooft fout is (1) door een huur auto te gebruiken, ik denk zelf dat dit niet het plan was maar omdat de kans er was, en geen tijd meer was om er een te stelen ( normaal gebruik bij dit soort acties ) om niet een eigen auto te nemen is bolle in beeld gekomen met zijn huur auto en die wou ook wel ff een halve ton in korte tijd verdienen, dat wou trouwens Pansech ook. 2) teveel geluld en gepocht, en de grote jongen uithangen heeft in eerste instantie geleid tot het hele circus wat nu gaan de is, en nu maar hopen dat “Ninni”niet door een leeuw word opgevreten. Ik ga ook steeds meer twijfelen aan de zelfmoord van “Prettu”.

 8. Het s voor mij duidelijk dat Dos Santos de geld schieter en intelligente (tussen haakjes) dader is.
  Dat zijn broertje met vriend Fonesca de contacten hadden met de beroeps moordernaars…
  hoe kan een exminister anders SMSen met de grootste crimineel van Koraal Specht?

  Wat het vonnis ook zal zijn voor mij is duidelijk dat dit het verhaal is.
  En ook het meest logisch, want Dos Santos en vriend Schotte hadden het grootste belang bij de dood van Wiels….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties