Jardim: Leeflang trekt verkeerde conclusie

José Jardim

José Jardim

WILLEMSTAD — In tegenstelling tot wat onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang suggereert, komt de overheidsaccountant Soab niet tot de conclusie dat twee auto’s die zijn aangeschaft voor de stichting voor sport en sociale verantwoordelijkheid FDRS, reguliere operationele kosten en geen opstartkosten zijn.

Daarom, aldus minister van Financiën José Jardim, zal hij de kosten voor de aanschaf van de auto’s niet terugvragen van de stichting. Wat de minister wel heeft verrekend met de subsidie aan FDRS over 2014, zijn de salariskosten van een drietal personen dat ter beschikking is gesteld aan de stichting.

“Die verrekening heeft betrekking op bedoelde lasten over het lopende jaar en over 2013”, aldus de minister.

Leeflang noemde in een brief van 6 juli aan de minister de subsidie aan FDRS ‘morele corruptie’. Zij haalt een brief van de minister van 1 juli aan, waarin hij stelt dat de overheid subsidie gaat geven aan FDRS. Tevens stelt de minister in die brief, aldus Leeflang, dat het onderzoek van overheidsaccountant Soab

‘inzake de opstartkosten van FDRS heeft aangetoond dat geen afwijkende zaken hebben plaatsgevonden, doch dat op administratief vlak sprake was van aandachtspunten’.

Leeflang noemt deze stelling van Jardim een grove manipulatie, zodat een politieke afspraak kan worden doorgezet. Dat is ook de reden waarom Leeflang stelt dat doorgaan met de subsidie aan de stichting morele corruptie is.

Leeflang vroeg de minister een kopie van de analyse die de hij heeft laten maken, zoals hij dat stelt zijn brief van 1 juli, waarin wordt aangegeven wanneer een stichting een overheidsstichting is. Maar Jardim zegt dat het een intern document betreft, welk conform gangbaar beleid niet openbaar wordt gemaakt.

Tevens vroeg het Statenlid om uitleg van de minister, waarom de subsidie aan overheidstichting Sedreko is ingekort, terwijl FDRS, een privaatrechtelijke stichting, wel 1,3 miljoen subsidie krijgt.

Jardim verwijst Leeflang voor een antwoord op de verlaging van de subsidie aan Sedreko, naar de verantwoordelijke minister (premier Ivar Asjes, red.). De allocatie van middelen aan FDRS vloeit voort uit het regeerakkoord, aldus Jardim.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *