Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...

DolfijnFM | Onduidelijkheid over strandbezoek

Er is dit weekend onduidelijkheid gerezen over het strandbezoek. Juristen van CHATA interpreteren artikel 11 over sport en lichaamsbeweging niet als een strandverbod, maar als een sportverbod...

DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...
- Advertisement -spot_img

Akkoord over instituut geschillenbeslechting Koninkrijk

HomeMediaAkkoord over instituut geschillenbeslechting Koninkrijk

instituut geschillenbeslechting Koninkrijk
Akkoord over instituut geschillenbeslechting Koninkrijk

WILLEMSTAD — De parlementen van Curaçao, St. Maarten en Aruba hebben tijdens een tripartiet overleg op St. Maarten een akkoord bereikt over het instellen van een geschillenbeslechtigsinstituut voor het Koninkrijk.

Dit instituut zal geschillen binnen het Koninkrijk moeten beslechten, maar met de voorwaarde dat niet Nederland als rechter zal optreden, zo geeft Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco aan.

Het spoedoverleg op St. Maarten vindt plaats op verzoek van het parlement van Aruba. Aanleiding voor het overleg tussen de vaste commissies Koninkrijksaangelegenheden en Interparlementaire Relaties van de drie parlementen, zijn twee incidenten waarbij de betrokken landen van mening waren dat Nederland zich met hun autonomie ging bemoeien. Het betrof hier de weigering van de Arubaanse gouverneur om de begroting van Aruba te ondertekenen en de opdracht voor een integriteitsonderzoek op St. Maarten.

Geschillen die op dit moment bestaan worden voorgelegd aan de Rijksministerraad, waar de afzonderlijke eilanden altijd in het nadeel zijn ten aanzien van het Nederland. Daarom werd er op St. Maarten gesproken over de noodzaak van een instituut dat geschillen in het Koninkrijk moet gaan beslechten. Voorkomen dient te worden, volgens de parlementaire delegaties op St. Maarten gisteren, dat uiteindelijk Nederland als rechter zal optreden voor geschillen in het Koninkrijk.

Het overleg begon met enige vertraging, aldus Franco, omdat niet alle delegaties tegelijkertijd op het Bovenwindse eiland aanwezig konden zijn. Uiteindelijk kon het overleg om half vier aanvangen. Tijdens de opening spraken de voorzitters van de verschillende parlementen zich uit voor solidariteit tussen de twee landen. Het overleg werd rond half tien ‘s avonds afgesloten. Gezien het tijdstip werd besloten dat vanochtend het slotdocument door de verschillende partijen zou worden ondertekend, waarna een persconferentie zou volgen.

Volgens Franco is afgesproken dat Aruba en St. Maarten de Raad van State zullen benaderen met een verzoek om na te gaan of de Nederlandse regering wel correct het Statuut heeft toegepast in het conflict met beide eilanden. Verder zal het voorstel verwoord voor een geschillencommissie in de parlementen van de drie landen aan bod komen, waarna het op ieders verzoek besproken zal worden tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko).

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Oké, de geschillencommissie beslist in het nadeel van een van de eilanden. Maar wat dan…?

  Een commissie die de uitspraken van de geschillencommissie gaat herbeoordelen en vervolgens een hogere commissie die de voorgaande commissies gaat beoordelen?

  Immers een ding is zeker: de eilanders willen altijd hun gelijk halen. Dat ze nog nooit in hun bestaan een landsbegroting op tijd hebben aangeleverd, laat staan hebben uitgevoerd. Dat ze schuld op schuld stapelen. Dat mag de pret niet drukken. Mea Culpa? Daar hebben ze nog nooit van gehoord.

  Dat ze niet moe van zich zelf worden.

 2. Als Nederland niet meer mag controleren of begrotingen in evenwicht zijn dan kunnen de eilanden laagrentende leningen onder de nederlandse dekking ook vergeten. Want dat is de voorwaarde van Nederland. De corruptici ( incl. het zich zo lieflijk voordoend Aruba!) willen wederom wel de lusten maar niet de lasten.
  Nieuwste slogan van het Caribisch deel van het koninkrijk:
  Corruptici aller eilanden verenigt u !
  Nederland: bescherm aub het vaak onwetende Caribische volk tegen deze maffia!
  .

 3. Zodra er op de eilanden een regering komt zonder corruptici, zal Nederland best bereid zijn om een stapje terug te doen met zijn bemoeienissen.
  Maar laten we eerlijk zijn op de eilanden zal ik het niet meer meemaken dat de politiek zonder criminelen bemand wordt.
  50% van het volk vooral die uit de mundi zal het worst zijn waar ze op stemmen.
  de parijen met de meeste beloftes en het hoogste bod op hun stem winnen.
  Dus MFK/MAN zal weer zegenvieren!!!
  En NL zal weer dwars moeten leggen.
  Dus het beste is om uit het koninkrijk te stappen en de paspoorten maar inleveren….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties