28 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 21:44

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaIsraël zegt bestand met Hamas al na vier uur op

Israël zegt bestand met Hamas al na vier uur op

Tijdelijk bestand met Hamas al na vier uur verbroken
Tijdelijk bestand met Hamas al na vier uur verbroken

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van 72 uur dat vrijdagmorgen om 7 uur (Nederlandse tijd) is ingegaan, is alweer voorbij. Diverse media melden op basis van bronnen binnen de veiligheidsdienst dat Israël het bestand heeft opgezegd. 

De melding komt na Israëlische beschietingen van het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zijn zeker 40 doden zijn gevallen, melden Palestijnse ziekenhuizen. Israël reageerde naar eigen zeggen op ernstige schendingen van het bestand door Hamas.

Volgens Palestijnse hulpverleners hebben Israëlische tanks het vuur geopend in Rafah aan de Egyptische grens in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zouden zeker vier doden en een aantal gewonden zijn gevallen. Volgens Reuters wordt er gesproken over minstens 25 doden.

Het Israëlische leger claimt dat de tank vuurde als reactie op een Palestijnse aanval. Daarbij zou een nog onbekend aantal doden zijn gevallen, meldt Sky News.

Er zou zich ook ”een ernstig incident” hebben voorgedaan bij de grenspost Kerem Shalom” aldus Israëlische meldingen. Kerem Shalom is een opening in de afrasteringen rond de Gazastrook, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Gaza.

In verschillende Israëlische steden klonken de luchtalarmen weer na het voorval in de Gazastrook.

Bestand
De Verenigde Naties (VN) en de Verenigde Staten (VS) meldden donderdagavond dat Israël en Hamas het eens waren geworden over een tijdelijk en onvoorwaardelijk bestand van 72 uur in de Gazastrook. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry lieten dat een gezamenlijke verklaring weten.

Vlak voor het bestand werd er ook nog hevig gevochten. Volgens AP kwamen bij een Israëlische luchtaanval zeventien Palestijnen om het leven.

Terughoudend
Tijdens de wapenstilstand zou  volgens de verklaring humanitaire hulp naar de Gazastrook kunnen worden gebracht. Ook krijgt de bevolking van het conflictgebied de kans om doden te begraven, gewonden te verzorgen en geslonken voedselvoorraden aan te vullen.

”Uitgebleven reparaties aan essentiële infrastructuur op het gebied van water en energie kunnen ook worden uitgevoerd”, schrijven Ban en Kerry.

Ingestemd
Hamas liet donderdagavond nog weten zich te gaan houden aan het bestand.

“Met het oog op de situatie waar onze mensen zich in bevinden, hebben de verzetsgroepen ingestemd met een 72 uur durende humanitaire en gemeenschappelijke rustperiode”,

zei een woordvoerder van de militante beweging. Alle Palestijnse facties zouden de wapenstilstand steunen.

Israëlische en Palestijnse delegaties vertrekken volgens de verklaring direct naar Caïro voor onderhandelingen met de Egyptische regering. Dat moet leiden tot een duurzamer bestand. Kerry zei donderdagavond tegen verslaggevers dat de VS van plan is een kleine delegatie naar de gesprekken te sturen.

Delegaties
De delegaties praten tijdens de onderhandelingen in Caïro niet direct met Hamas. Dat zei een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen persbureau Reuters.

De Palestijnse delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groepen, waaronder Hamas, het gematigde Fatah en de Islamitische Jihad, melden Palestijnse bronnen. President Mahmoud Abbas zou volgens de Amerikaanse functionaris niet naar Caïro afreizen.

De Australische premier Tony Abbott vindt de wapenstilstand een “wonderlijk humanitair iets“. De Australische regering is een trouwe bondgenoot van Israël. Abbott had al eerder gevraagd om een wapenstilstand en zegt de

“willekeurige regen van raketten vanuit Gaza op Israël te betreuren”, aldus AP.

Doden
Sinds Israël op 8 juli begon met bombardementen op de Gazastrook, zijn volgens Palestijnse bronnen in totaal meer dan 1.450 personen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde zijn 61 militairen omgekomen.

Bron: NU.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties