AD: Inspectie Gezondheidszorg nog altijd onbemand

vlnr: Minister van Gezondheid Ben Whiteman, waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg Joe Alcalá en oud-inspecteur van Gezondheidszorg Michael Mourillon

vlnr: Minister van Gezondheid Ben Whiteman, waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg Joe Alcalá en oud-inspecteur van Gezondheidszorg Michael Mourillon. Foto | NTR

Willemstad – Het aantal klachten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg lijkt zich weer op te stapelen.
Er wordt nog altijd gezocht naar een opvolger voor inspecteur Michael Mourillon, die tot eind vorig jaar was aangesteld.
Ook een adjunct-inspecteur is nog altijd niet gevonden, zo bevestigt de inspectie telefonisch desgevraagd.

Advertentie

Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) wil niet reageren maar verwijst naar inspecteur- generaal Joe Alcalá. Die is telefonisch onbereikbaar.

Mourillon werd in juni vorig jaar aangesteld, nadat voormalig inspecteur Jan Huurman begin mei het veld moest ruimen. Mourillons contract liep tot eind 2013, maar sindsdien is de post weer onbemand.

Dit tot ongenoegen van gedupeerden Raylison Martina en Lisette van Tatenhove, die op 19 februari zowel de minister als de inspecteur- generaal een brief stuurden waarop zij binnen een week antwoord wilden. Dat is uitgebleven, zo laten zij weten.

,,Wij begrijpen niet hoe het mogelijk is dat het zo ver is gekomen en er geen inspecteur en geen adjunct-inspecteur is. Gezondheidszorg is een overheidstaak. Als minister en als inspecteur- generaal bent u politiek respectievelijk organisatorisch verantwoordelijk voor de gezondheidszorg, waaronder het overheidstoezicht daarop. U heeft wettelijke bevoegdheden en instrumenten om die verantwoordelijkheid waar te maken”, laten de twee in hun brief weten.

Van Tatenhove werd in 2009 door specialist Berry behandeld aan haar galblaas, waarbij dingen mis zijn gegaan en zij in binnen- en buitenland hersteloperaties moest ondergaan. Haar bij de inspectie ingediende klacht werd eindelijk opgepakt in 2012 door de komst van Huurman, die in zijn eindrapport concludeerde dat haar klachten gegrond waren. De zaak zou aanhangig worden gemaakt bij het Medisch Tuchtcollege. In augustus vorig jaar vertelde opvolger Mourillon dat er een concept van de tuchtklacht was opgesteld.

,,Tot mijn vreugde vertelde hij dat het concept al bij de interne jurist van de inspectie lag en naar verwachting binnen een week of twee zou worden ingediend. We zijn nu ongeveer een half jaar verder: maar voor zover mij bekend is er niets door de inspectie ingediend. Het is mij een raadsel waarom dat niet is gebeurd. Ik krijg daarover ook geen tekst en uitleg van de kant van de inspectie.
De inspectie hanteert de laatste maanden volledige radiostilte en mails worden simpelweg niet beantwoord.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *