Lovers verliest zaak schoolmelk

lovers logoWillemstad – De rechter heeft in de schoolmelkzaak die Lovers tegen de regering aanspande, het bedrijf in het ongelijk gesteld. Lovers moet nu voor de proceskosten van 1.500 gulden opdraaien.

Advertentie

De rechter oordeelde dat er géén sprake was van een overeenkomst tussen Lovers en de regering. De melkfabrikant bepleitte tijdens de rechtszaak dat dit wel het geval was, terwijl de regering het bestaan van een overeenkomst betwistte. De rechter heeft de regering op dit punt gelijk gegeven.

,,Een overeenkomst met het land is pas rechtsgeldig nadat een machtigingsbesluit daartoe, gebaseerd op een besluit van de Raad van Ministers is gegeven.”

De rechter merkte daarbij op dat het in een kleine samenleving belangrijk is dat regels over bevoegdheid en formele besluitvorming strikt in acht worden genomen. De Raad van Ministers heeft geen besluit genomen en ook niet een machtigingsbesluit genomen, zo oordeelde de rechter.

Hiermee komt de vordering van Lovers te vervallen om de regering te verplichten de overeenkomst na te komen en het bedrijf de schoolmelk te laten leveren voor de periode 2013 tot 2016.

De dwangsom van 2.500 gulden per dag die Lovers vorderde voor het niet naleven van de overeenkomst is door de rechter verworpen. Lovers’ eis voor een verbod op het houden van een nieuwe openbare aanbesteding voor de levering van schoolmelk werd niet gehonoreerd.

De melkfabrikant wilde een dwangsom van 1.500.000 gulden voor het geval de regering toch een nieuwe openbare aanbesteding zou houden. Ook eiste Lovers een schadevergoeding van 216.623 gulden. Lovers’ vorderingen zijn verworpen omdat er in het oordeel van de rechter géén sprake was van een overeenkomst en de fabrikant op grond daarvan er geen consequenties aan kan verbinden.

Lovers kreeg de gunning voor de levering van schoolmelk na een openbare aanbesteding vorig jaar. Omdat er bij die aanbesteding fouten waren gemaakt, besloot de regering in januari van dit jaar om een nieuwe aanbesteding te houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Lees hier het Vonnis Lovers 27022014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *