28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:37

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zwarte Kerst?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Zwarte Kerst?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Franklin Esser aan het woord.

Staat Curaçao dit jaar een zwarte Kerst te wachten? We zien dat in bijna alle landen het coronavirus schrikbarend aan het stijgen is. Gelijktijdig hiermee heeft onze regering besloten het aantal toeristen dat per maand toegelaten wordt met 100 procent te laten toenemen.

Ingaande op 19 oktober wil onze regering uit vele landen weer toeristen toelaten, als ze maar getest worden. In de lijst van landen komen ook enkele staten van Amerika voor, waar het aantal virusbesmettingen weer gestaag omhooggaat. Het is begrijpelijk dat de regering om economische redenen de markt zoveel mogelijk wil opengooien, maar daarentegen missen we nu echt een minister die specifiek met de gezondheid is belast om het nodige tegengas te geven.

We laten alle passagiers die naar Curaçao komen een PCR test afnemen. Nu zijn PCR-tests vrij nauwkeurig, maar test je negatief dan wil het nog niet zeggen dat je het coronavirus niet hebt. De accuratie is dan op z’n best 95 procent of minder (false negative). Dus als we 20.000 passagiers per maand binnen laten komen, kan het best zijn dat er dan 1.000 mensen die negatief waren getest alsnog het coronavirus hebben. Verder is het zo dat de mensen 72 uur voor vertrek getest worden. Daarna kunnen ze alsnog besmet raken.

Aruba deed zijn grenzen open voor de Amerikaanse toeristen met alle gevolgen van dien. Wij op Curaçao hadden aangegeven dat indien Aruba haar grenzen voor Amerika zou openen, Curaçao terstond zijn grenzen met Aruba zou sluiten. Dit is helaas niet gebeurd en het gevolg was dat Curaçao verschillende besmettingen kreeg.

Door hierna niet meteen doortastend op te treden hebben we nog steeds dagelijks een hoog aantal coronavirusgevallen. In Nederland zeggen ze ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Hadden we bij het begin van de Aruba-infectie meteen daadkrachtig opgetreden, dan waren we hoogstwaarschijnlijk er nu van af. Hoe meer infecties er zijn, hoe moeilijker het wordt om ze te traceren. En nu moeten we ook kijken naar de grotere hoeveelheid toeristen met een hogere kans op infectie.

Laten we nu de economische kant van onze beslissingen bekijken: door niet daadkrachtig op te treden, hebben we al maandenlang dat bepaalde zaken maar op halve kracht werken en vroeg dicht moeten. Als het zover komt dat we dan toch in lockdown moeten, dan is ons economische verlies vele malen groter.

Verder kijken we alleen maar naar de hoeveelheid mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen en hoeveel ICplaatsen er zijn. Dit is maar een klein gedeelte van het hele verhaal. Zelfs lichte Covid-19-gevallen kunnen vergaande consequenties met zich mee brengen en toegebrachte schade is vaak niet meteen te achterhalen. Zo is al bekend dat de organen beschadigd kunnen raken, maar ook dat men hersenbeschadiging kan oplopen, vervroegd alzheimer en de ziekte van Parkinson (aldus de Mayo Clinic).

Dit alles hoeft niet meteen aantoonbaar te zijn maar kan de toekomstige medische kosten schrikbarend verhogen. Verder moeten we ook bedenken dat zolang de dagelijkse coronameldingen hoog blijven, dit ook gevolgen heeft voor de dagelijkse medische zorg die onze bevolking moet krijgen. (Doktersbezoek wordt moeilijker en nodige operaties worden uitgesteld.)

En als we dit alles meetellen, moeten we ons afvragen wat de economische gevolgen hiervan zijn en dan niet te vergeten al het menselijke leed dat wordt veroorzaakt.

Franklin Esser,
Curaçao

Deze ingezonden brief is 16 oktober 2020 geschreven en zal terug worden gezet naar die datum. Met excuses van de KKC redactie voor de vergissing.

Dit artikel is geplaatst in

24 reacties

 1. Daadkrachtig optreden van deze regering en alle voorgaande, hahaha. Als er maar genoeg poen binnenkomt op welke (trieste) wijze dan ook om vooral eigen hoge salarissen te kunnen vangen. Hoeveel mensen zijn er voorheen niet overleden en gaan nu door corona overlijden door zwaar beschadigde longen door de jarenlange vervuiling door de Isla?
  Poen gaat voor gezondheid of beter het draait enkel om de poen. Trouwens hoe gaat het met het bedelen om geld bij Nederland?
  Maakt allemaal niet uit als je geen enkele moraal hebt, ja toch?

 2. Voor de liefhebbers, een aanrader. “Revolusi” van David Van Reybroeck, een boek over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. De tijden zijn veranderd, maar als ik de reacties van sommigen onder jullie lees, kan je zo terug naar de “tempo doeloe” van de jaren 30 -50 vorige eeuw.De lompe, vooringenomen, kortzichtigheid is op dit forum bij veel reageerders zeer groot, maar dat mag niet gezegd worden.
  @Franklin Esser, goed punt maar helaas, zoals indertijd in Indonesië, economie eerst.
  Voor de anderen ShimarUku is de naam, de bijdehante reageerders BS en JM maakten van de eerste U een I; schelden begint bij geen argumenten hebben
  Verder goede feesten en je frustraties hier afreageren levert niets op.

 3. Jaime Saleh ook een boefje hoor!
  Hij stond erbij en hij keek ernaar!
  Ach je hebt merites verdiend als Gouverneur, president van het Hof etc..dus dan kun je zo zitting nemen als RvC lid ennia etc
  Maar die zal noooit vervolgd worden door OM, daar steekt het Hof wel een stokje voor!
  LOL

 4. En het roven zit iedereen werkelijk in het bloed hier, van hoog tot laag.

  Wat Jaime Saleh (voormalig gouverneur!) bij Ennia bij elkaar geroofd heeft slaat werkelijk alles.

  En dat terwijl deze slappeling daar toezichthouder was!

 5. Wahahaha, dal Kaat saka Trui ó ta repa Trui koje Kaat?

  Trui di e ta makamba sabi, pero konosiendo nan labamento no ta nan sterkste kant.

  Ki bo di Wimpie?

 6. William, lees de 2e pagina van de Vigilante van gisteren vandaag eens. Hoe werknemers van de kerstbomenstal naast Pincho Garden Cascoraweg (de Picanha is daar overigens mijn favoriet) voor een grote afzet van kerstbomen zorgden.

  Door ze na sluitingstijd massaal te stelen.

  De eigenaar had voorraadtekorten ontdekt en daarom niet zichtbare camera’s geplaatst die alles haarfijn vastgelegd hadden.

  Hij kon de leden van het Jacinta Constantiagilde daardoor op heterdaad betrappen, en de politie ook.

  En dat is ook mijn ervaring met de Curaçaose werknemers, en ik heb bij tig bedrijven gewerkt hier. Geef ze de kans en ze roven alles wat los en vast zit.

  En als je mij daarom een racist wilt noemen ben je nog dommer dan ik dacht.

 7. @Wim ik heb toevallig wel een gouden Rolex uit 1965 ( heb hem van mijn vader gekregen vlak voor hij het leven liet )met in gelegde briljantje’s die de tijd aangeven de wijzerplaat is zwart zodat als de zon erop valt en s’avonds het licht de briljantje’s je tegemoet schijnen, als je iemand ermee wil treiteren kan dat ook, beweeg hem dan zo dat het licht op een briljant valt van het klokje en dan schijn de lichtstraal van de briljant in iemands oog, lol ? Maar effe bij de tijd blijven je moet inderdaad er hier op de crim niet een te koop lopen en helemaal niet s’avond er bij een tokko bier mee gaan zuipen dan vraag je om een overval. In Nederland heb ik nooit een probleem gehad met die klok, maar denk dat ik er nu zoals toen ” 20 jaar geleden ” in NL mee ga lopen ik ook kans loop dat ze mijn pools er afhaken wat ze hier op curacrim ook op zeker zullen doen.

 8. @Wim ik bedoel @Trui, kaat, etc
  allereerst draag ik geen Rolex. Je moet niet zo ongelooflijk stom kletsen want jij en je aliassen zijn bij uitstek de racist (en) hier op het forum.
  Ik ben klaar met je uiterst domme gezwets, overigens. Uitermate zonde van de tijd.
  Fijne ‘pakjesavond’.

 9. @Rosemary klopt helemaal. Maar je bent hier ook op een forum waar het gros vooral racistische kritiek kan spuien. Niet voor niets heeft oud redacteur van het AD en Amigoe dit aangehaald waarbij reaguurders zelfs met hun vele aliassen werden genoemd.
  Geloof mij maar het niveau is hier zelfs erger dan ‘geen stijl’., helaas.

 10. @AM, die ballen die jij opnoemt zullen geen corona krijgen, ze zijn al jaren in quarantaine, behalve wanneer er stront aan de knikker zit, staan ze te ginnegappen.

 11. @Franklin Esser zegt: “… Dus als we 20.000 passagiers per maand binnen laten komen, kan het best zijn dat er dan 1.000 mensen die negatief waren getest alsnog het coronavirus hebben…”

  Als je deze groep gaat testen met een test die 5% false negative geeft, dan moet je die 5% niet nemen van 20.000, maar van het positieve deel van die 20.000.
  Je kunt immers niet false negative testen als je niet positief bent.

  Het is inderdaad wel mogelijk, maar dan moeten alle 20.000 positief zijn. De kans hierop is ook uit te rekenen, maar daar heb ik geen zin in. Zal ergens heel dicht bij 0 zijn.

 12. Wat een huilie huilie algemeen bekend lul verhaal van deze zogenaamde betweter, Franklin Esser. Franklin wij op de curacrim weten al lang waar de corona klepel van de kerk klok hangt alleen de regering niet, waaronder Amparo Dos Santos, Pik Pisas, Monky, Erol Cava en nog meer van die bijdehante politieke weldoenders cq zakken vullers zolang de staats kas nog niet leeg is!

 13. Tja, je moet wel een hersenbeschadiging hebben of te lang tussen de struisvogels hebben gestaan om niet te zien dat de doorfeestende eigen bevolking hier zelf de enige oorzaak is van de snelle verspreiding van het virus. En dan straks weer huilie gaan doen en meer steun vragen als nederland het reizen naar deze rots weer gaat verbieden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties