28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zo lossen wij de werkloosheid op

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Zo lossen wij de werkloosheid op
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wim van Vark aan het woord.

De minister van Financiën heeft weer eens haast en de Landsverordening Begrotingskamer aan de Staten aangeboden zonder dat dit instituut in een Staatsregeling is verankerd.

Om de instelling van een Begrotingskamer in een Staatsregeling te verankeren, is een meerderheid van twee derde in de Staten vereist en kennelijk ziet de minister de bui al hangen, die twee derde meerderheid krijgt hij niet. De Begrotingskamer zou de functie van het College financieel toezicht (Cft) moeten overnemen, maar ja van dat Cft is hij nog niet af, dus komt de Begrotingskamer ernaast.

Dat naast het Cft een aantal andere organen de regering en de Staten bijstaan in het begrotingsproces, zoals de Algemene Rekenkamer, de Raad van Advies, de Sociaal-Economische Raad en Stichting Overheidsaccountantsbureau is kennelijk niet genoeg. Toch blijft de minister het antwoord schuldig op de vraag wat de toegevoegde waarde van de Begrotingskamer is.

Kennelijk is het antwoord op die vraag het oplossen van werkloosheid, immers de Begrotingskamer bestaat uit drie leden en een secretariaat van vijftien personeelsleden. Zo, dat is dan toch maar weer even bijna twintig personen die op kosten van de belastingbetaler aan het werk kunnen. Wordt hiermee een belofte ingelost? Ik hoop dat men er in ieder geval in slaagt capabele en ter zake kundige personen op dit vakgebied te kunnen vinden en aanstellen.

Dat het aantrekken van deze vakmensen niet meevalt, blijkt wel uit het feit dat de minister van Financiën op de dag van aanbieding van de Landsbegroting 2021 aan de Staten al aangeeft dat nog niet alles in de begroting is verwerkt en dat een aanvullende begroting volgt. Je vraagt je wat voor zin het heeft dat de Staten de thans gepresenteerde begroting gaat behandelen.

Wim van Vark,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik wil het algemener trekken. Men moet eens ophouden – overigens een latijnse trek die men ook in sommige Europese landen kent – om alle oplossingen in de overheidssfeer te zoeken. De overheid is al veel te omvangrijk. Werken bij de overheid draagt netto niets bij aan het BNP omdat de kosten daarvan elders, buiten de overheid, opgebracht moeten worden. Soms kan men te veel bezuinigen zonder ook de taakstelling van de overheid te verlagen. Daarom is in NL nu de discussie om de publieke functies weer aantrekkelijker te maken (bijv. gezondheidszorg) maar over het algemeen hebben overheden de neiging om alleen maar uit te breiden terwijl een slanke overheidsorganisatie veel beter werkt. Er is een voorwaarde: de bevolking moet niet alles van de overheid verwachten maar ook zelf initiatieven nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties