26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 23:31

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoIngezonden: Sehos nu of nooit

Ingezonden: Sehos nu of nooit

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliseerd.

Vandaag laten we ” CARLOS WEEBER ” aan het woord…………..

AL MEER dan 125 jaar voldoet de Otrobanda-locatie, waar praten wij nog over?
Gepruts, twijfel, besluiteloosheid bij onze gekozen correct geklede nationale praatgroep, die blijkbaar totaal niet wordt uitgedaagd noch overtuigd door ingehuurde architecten.
Niet weten wat, maar ook niet aangevend hoe ze het willen hebben.
Het is ook buitengewoon slaapverwekkend: Eerst een kopie van een bestaand Nederlands ziekenhuis achter de UNA in een oud waterwingebied, vervolgens een flauw aftreksel van hetzelfde op het eveneens onveilig Amstel-terrein. Zo komen wij geen stap verder.
In het bouwvallige Sehos, al tientallen jaren door witte mieren bewoond, breekt elk uur van de dag een houten balk af.
Maar Otrobanda krijgt steeds meer bijval. Dat het nieuwe ziekenhuis daar komt is nu duidelijk, wat die Berenschotters ook beweren.
Enige tijd terug toonde ik schetsmatig aan dat een nieuw ziekenhuis, mits op een bepaalde wijze ontworpen, probleemloos past naast SEHOS zonder blokjesgewijs te bouwen en slopen.
Een omslachtige bouwmethode, op Curaçao gedoemd te mislukken. Ik liet zien dat als je de ruïne van het Thomas College aan de goden offert er voldoende ruimte vrij komt om het nieuwe in één klap te bouwen.
Dat gebouw moet er straks als icoon bijstaan, als symbool voor vernieuwd Otrobanda, als teken van geloof in de toekomst.
Zoals aan het eind van de negentiende eeuw, Thomas College, Elizabeth Gasthuis, Habaai en Scherpenheuvel een katholiek tijdperk inluidden, zo moet ook dit gebouw in de stad gaan domineren, zich niets aantrekkend van die bestaande ‘monumentale’ gribus eromheen.
Het ziekenhuis moet op die locatie zonder overbodige inspanningen gebouwd kunnen worden. Een compact rationeel concept biedt uitkomst, is altijd eenvoudiger te bouwen dan iets dat ingewikkeld is en bespaart geld.
Het gebouw krijgt een omvang van 80x60x40 meter en is negen bouwlagen hoog.
De oost-west oriëntatie is ideaal. Daar waar gewerkt en uitgeziekt wordt, is kunstmatig gekoeld, al het andere maakt gebruik van buitenlucht.
Twee hoge smalle patio’s omgeven met brede galerijen zorgen voor licht en lucht.
De ene kop van het complex is bestemd voor bezoek dat via de galerijen de patiënten opzoekt, de andere is het ultieme domein van verpleging waar patiënten via de binnengangen worden bereikt. In de onderbouw bevinden zich de toegangen tot het gebouw en het parkeren voor personeel, een centrale hal geflankeerd door de polikliniek ligt daarboven.
Dit concept draagt de oplossing aan.
Bestuurders durf eens wat.

CARLOS WEEBER
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties