Ingezonden: Precedent

Brief

Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ruben Severina aan het woord

Eindelijk heeft de PvdA duidelijker gesproken. Het argument dat woordvoerder Koninkrijksrelaties Roelof van Laar van de Tweede Kamerfractie in het Antilliaans Dagblad van 8 augustus jl. noemde om het initiatief van zijn collega’s Wassila Hachchi (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) niet te steunen klinkt zelfs aannemelijk. De Rijksministerraad heeft immers al besloten om de Raad van State niet in te schakelen, dus een verzoek aan deze zelfde Rijksministerraad om het toch te doen zal weinig zin hebben. Bemoedigend is het ook te lezen dat de PvdA niet tegen inschakeling van de Raad van State is. En tot slot dat Van Laar vindt dat dit conflict te lang duurt.
Dan de domper: Pas over anderhalve maand mogen wij wat actie van Van Laar verwachten en niet over bijvoorbeeld over drie weken als de Tweede Kamer terug is van reces. En dat is jammer, want dit strookt niet met zijn vaststelling dat dit conflict te lang duurt. Goed dus dat premier Eman intussen weer eet. Te hopen is dat Hachchi en Van Toorenburg over drie weken wél actie ondernemen door tijdens de eerste de beste vergadering een motie in te dienen opdat Tweede Kamer een beroep doet op de Raad van State om duidelijkheid te verschaffen in deze dubieuze situatie. Zij weten zich nu verzekerd van de medewerking van de PvdA.
De premier van Curaçao heeft intussen de vragen beantwoord die Statenlid Armin Konket hem gesteld heeft over het stemgedrag van de Curaçaose Gevolmachtigde minister tijdens de beruchte vergadering van de Rijksministerraad van 11 juli jl. In de Amigoe van afgelopen vrijdag heeft Konket het over een zwak optreden dat een gevaarlijk precedent schept. Het lijkt alsof Konket de enige op Curaçao is die oog heeft voor dit gevaarlijke precedent. Want dit proces op zijn beloop laten is zeker gevaarlijk. Aldra bestuurt de Rijksministerraad de landen Aruba, Curaçao en St. Maarten per aanwijzing en worden ze zo de onafhankelijkheid in gepest.
Dus Konket, stel vervolgvragen. Probeer te weten te komen waarom de Curaçaose premier zijn Gevolmachtigde minister heeft geïnstrueerd om zich van stemming te onthouden. Probeer te weten te komen of het klopt dat premier Rutte als voorzitter van de Rijksministerraad een beroep van de Arubaanse Gevolmachtigde minister op intern appel naast zich heeft neergelegd (overigens wéér een gevaarlijk precedent). Probeer te weten te komen hoe het zit met de afhandeling door de (Rijks)ministerraad (van Nederland) van de motie Yrausquin en Herdé die de invoering van een conflictregeling beoogt. Richt je vragen desnoods aan de Rijksministerraad zelf; wie weet schep je daarmee voor Statenleden van Aruba, Curaçao en St. Maarten een gunstig precedent.

Door: Ruben Severina
te, Zoetermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *