29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 14:24

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeBijdragesIngezondenIngezonden | Onderzoeken OLB en RCN

Ingezonden | Onderzoeken OLB en RCN

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we W.A. Cecilia aan het woord.

KRALENDIJK- Ik heb kennis genomen van het feit dat het openbaar lichaam Bonaire (OLB) een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de vaccinatiebereidheid op het eiland. Een online enquête werd gecombineerd met de afname van een zogenaamde face-to-face interviews. De Rijksdienst Caribisch Nederland heeft ook in oktober 2020 een mediaonderzoek laten uitvoeren. De Rijksdienst in Caribisch Nederland communiceert regelmatig met haar burgers en wenst graag te weten of dit anders of beter kan. Met deze kennis kan zij de burgers zo goed en volledig mogelijk bereiken en informeren.

Bij deze onderzoeken wenst beide overheden naar ik meen valide informatie te vergaren over een groep mensen ter ondersteunig van hun beleid.

De Boneriaanse bevolking, laten wij aannemen van 18 jaar en ouder, vormt hier de doelgroep wat ook als de populatie wordt aangeduid. Het is zelden dat iedereen die tot de doelgroep behoort, wordt geinterviewt of een vragenlijst invult. Het onderzoeken van de hele populatie is gelukkig ook niet nodig. In plaats daarvan selecteert men een aantal mensen uit de populatie en wordt deze groep onderzocht. Deze kleinere groep mensen vormt de steekproef. De wensen en behoeften van deze kleinere groep wordt in kaart gebracht en er moet vanuit gegaan worden dat de resultaten van deze steekproef geldig zijn voor de hele populatie, oftewel men kan de resulaten generaliseren.

Echter kan men de resultaten alleen generaliseren als de steekproef voldoende representatief is.

Uit beide onderzoeken valt de afwezigheid van een niet duidelijk afgebakend onderzoekspopulatie op. Er is geen indeling gemaakt naar leeftijdscategorie alsook de indeling van de inwoners van Bonaire naar geboorteland conform de gegevens van het CBS.

Verder is er ook is er geen indeling gemaakt naar de 6 wijken op het eiland aangevuld met bijvoorbeeld Sabadeco en Belnem waar veel Europese-Nederlanders en andere nationaliteiten wonen. Door het ontbreken van deze z.g. strateficatie is het niet mogelijk de invloed van verstorende variabelen op te vangen. Er ontbreekt een foutenmarge en de betrouwbaarheidsniveau. Men leunt zwaar op de gegevens verkregen online, met als gevolg een scheve verhouding waarbij de representiviteit ver te zoeken is.

De ombudsman heeft in zijn rapport van 2019 geconstateerd dat het slecht gesteld is met de financiele positie van bejaarden in Caribisch Nederland en in 2020 schat hij dat 40% van de huishoudens te weinig inkomen heeft om rond te komen. Neem erbij dat de kosten voor het levensonderhoud erg hoog is, en men komt tot de conclusie dat een hoge percentage van huishoudens op Bonarie geen internet hebben vanwege onder meer hoge kosten van internetdiensten en de aanschaf van computers. Dit zijn waarschijnlijk ook de mensen uit de populatie met weinig tot geen enkele computervaardigheden die zich nooit en te nimmer aan een online enquete zullen wagen. Degenen die deze vaardigheden wel machtig zijn, is meestal het gedeelte van de bevolking die beter en hoog opgeleid zijn.

De gevolgen van een niet representatieve onderzoek is evident. De papiamensttalige ochtendblad ‘Exra Boneriano’ meldt met grote koppen dat er een meerderheid is die zich niet wil laten vacineren. Er wordt melding gemaakt van de grootste groep van respondenten die 60 jaar en ouder is, gevolgd door de groep van tussen de 50 en 60 jaar met 239 uit de 775 online respondenten. De groep van 60 jaar en ouder vormt 35% van de respondenten maar in werkelijkheid vormt deze groep op Bonaire volgens CBS, naar de cijfers van 2020 amper 20% van de bevolking.

Ook het mediaonderzoek van RCN van 2020 is er een leunend op online respondenten aangevuld met gesprekken waardoor dezelfde fouten insluipen als die bij het OLB. Een bel gaat ongetwijfeld rinkelen als een Nederlandstalige radiostation als meest beluisterde radio naar voren komt met maar liefst 60%, op grote afstand gevolgd door een populaire maar papiamentstalige radiostation. (35%). In 2018 was dit nog 44% op 40%.

Het verschil wordt niet uitgelegd maar de resultaten uit 2018 zijn wel in concordantie met de beleving voor wat betreft het luistergedrag op Bonaire. Bij de Snacks in de wijken heb ik nooit een Nederlandstalige radiostadion die aanstond aangetroffen. Overigens is het rapport van het onderzoek van 2020 in tegenstelling tot die van 2018 niet op het internet te vinden.

Het baart wel zorgen dat zulke onderzoeken steeds meer lijken toe te nemen op Bonaire en dat de overheden hun beleid hierop aanpassen. Ik pleit er niet voor dat alle onderzoeken een volledige wetenschappelijke basis moeten hebben, met complexe analyses, maar ik wil wel meegeven dat onderzoeken tenminste de toets van de represensitiviteit moeten doorstaan. Het gevolg is een onderzoek die valide en betrouwbaar is en gegenaliseerd kan worden.

Wordt beleid toch gebasseerd op niet representatieve onderzoeken dan is er sprake van schending van een van de beginselen van ‘good governance’ met name het beginsel van zorgvuldigheid.

dr. W.A. Cecilia,
feb 2021 Bonaire

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties