29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Lamunchi en aspirine

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Lamunchi en aspirine
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ken Berend aan het woord.

Op Curaçao zijn er het afgelopen jaar door de Covid-19-epidemie tientallen patiënten opgenomen en 22 patiënten overleden. Dit had wellicht voorkomen kunnen worden door vaccinatie.

Nu de vaccins eindelijk op het eiland zijn, komen ‘antivaxers’ aan het woord, die niet gehinderd door kennis, de meest stompzinnige voorstellen doen zoals het nemen van ‘lamunchi en aspirine’ in plaats van het vaccin. Er is geen ziekte waar in een korte tijd zoveel onderzoek naar een behandeling is gedaan en inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 800 therapieën getest, waarvan -behalve de vaccins – tot nog toe geen enkele voldoende werkt.

Helaas zijn er zelfs artsen die de meest belachelijke ongefundeerde behandelingen verkondigen, maar die zijn de titel arts niet waardig.

Gelukkig is het volk niet zo dom om dwaze adviezen op te volgen. Maar zou het wel zo zijn, dan heeft de adviseur binnenkort de dood van veel mensen op zijn/haar geweten. Daarom zouden personen die in de media levensgevaarlijk gedrag adviseren strafrechtelijk vervolgd moeten worden voor het potentieel aanzetten tot ernstig lichamelijk letsel of de dood.

Als de bevolking een advies zou opvolgen om door rood stoplicht te rijden, kan het goed gaan, maar ook dodelijke gevolgen hebben.

Ken Berend (internist, na overleg met enkele vakgroepleden),
Curaçao

18 reacties

 1. Hartelijk dank voor de opmerkingen
  Gaarne reageer ik (eenmalig)
  1.Ik ben inderdaad geen viroligist of microbiologist en ben geen vaccin expert. Wie dat wel zijn: Professor Michael Kann, professor of clinical virology at the University of Gothenburg, Sweden en Dr Gerald Keusch, professor of medicine and international health at Boston University School of Medicine en die zeggen dat lamoenchi niet beschermt. Bovendien stellen ook de World Health Organisation en de U.S. National Academies of Sciences Engineering and Medicine, dat “lemon juice cannot prevent COVID-19”. Voor een uitgebreid overzichtsartikel over covid vaccins (AD en Amigoe) en een lezing voor 50 man heb ik uitgebreid literatuuronderzoek gedaan evenals voor 2 opvolgende krantenartikelen, die bovendien door longartsen en infectiologen zijn beoordeeld voor inzending. Bijzondere “therapieën” voor Covid-19 genoeg. Een Indiase politicus adviseerde koeienurine van Indiase koeien, kamelenurine (advies uit midden-oosten), aanraken TV bij uitzending teleevangelist Copeland en een katoenbal gedrenkt in violetolie in de anus (Tabrizan, Iraan). Vooral lekker doen als je daar zin in hebt maar de bevolking adviseren om dit vaccin niet te nemen omdat lamoenchi beter is, is misdadig.
  Het is logisch dat mensen zich zorgen maken om een vaccin wat bijzonder snel is ontwikkeld en misschien langere termijn risico’s kan geven. Zie hiervoor mijn ingezonden brieven in AD en Amigoe.

  De ontwikkeling van het vaccin was ongebruikelijk snel, maar als er een variant coronavirus komt waar de huidige mRNA vaccins niet tegen beschermen zal een nieuw vaccin nog veel sneller en wel binnen een maand ontwikkeld kunnen worden!

  2.Wat betreft de vraag: “waarom zijn de makers van dit vaccin niet aansprakelijk voor evt. gevolgen van dit vaccin?”
  Het is niet juist dat ze niet aansprakelijk zijn, maar de kans op vergoeding als er iets misgaat is erg klein. De VS heeft een fraai programma opgezet om mogelijke schade door vaccins te compenseren, na accordering van het vaccin door de FDA en de Centre of Disease Control. Voor elke vaccinatie voor kinderen wordt 75 cent in een fonds gestopt voor het betalen van mogelijke schade. De National Vaccine Injury Compensation Program (VICP) eist niet dat bewezen wordt dat het vaccin de schade heeft veroorzaakt en heeft sinds 2015 jaarlijks ca 215 miljoen dollar betaald bij ruim 600 claims. De kans is groot dat er vaak ten onrechte uitbetaald wordt, maar het Congres wil niet dat eventuele liability de ontwikkeling van nieuwe vaccins tegenhoudt.
  Maar nu komt het: Covid-19 vaccins vallen buiten deze VICP regeling en zijn een public health emergency onder een ander letsel compensatieprogramma (CICP). Deze zijn veel minder genereus en minder toegankelijk dan de VICP. Het compenseert alleen de meest ernstige verwondingen, de bewijslast is groter, er is een verjaringstermijn van 1 jaar, beperkt inkomsten tot 50.000 US/jaar en omvat geen compensatie voor pijn, lijden etc. Je hebt dan een hele goede dure advocaat nodig om je te helpen.

  3.Voor alle duidelijkheid: ik ben geen fan van de big farma bedrijven mede omdat de vergoedingen absurd zijn. De CEO van Pfizer heeft vorig jaar meer dan 20 miljoen dollar gekregen. Met dat geld kunnen alle werkeloze Curaçaoënaars jarenlang een goed inkomen krijgen.

 2. @ook dat nog, de zoveelste domme lezer. Het gaat expliciet over dr Frida. Je bent het dus 100% eens met : En natuurlijk niet horen naar idioten lamoenwater en aspirine, dus de nadruk ligt op de idioten, begrepen??? En over lange tenen gesproken!!!

 3. @LaStiwz
  Lange tenen, te weinig opleiding, minderwaardigheidscomplex (moeilijk woord he), en nos mes por gehalte…. Deze rots was al gedoemd te mislukken, maar met :breinen” zoals u (dat dan weer wel……. beleefd) zal dit altijd een gotspe blijven… Dream on knul…………

 4. @Ook dat nog: [cinic mode on] natuurlijk geldt dit wereldwijd.
  Natuurlijk gelden Amerikaanse wetten wereldwijd.
  Hoe kan ik toch zo dom zijn. [cinic mode off]

  Met domme mensen is het zwaar kersen eten.

 5. @Lastiwtz
  Dit geldt wereldwijd knul…….. nog meer onzin, of eindelijk eens een keer een ter zake kundige bijdrage…. Keep dreaming knul

 6. JA @kaat
  de zoveelste domme lezer…. lees mijn eerste comment. “ik ben niet tegen vaccinatie” maar ja beste kaat, moeilijk om vooringenomenheid af te leren.
  Succes beste kaat…..

 7. @Frida
  Dank voor uw bijdrage, zou dit zelf niet zo duidelijk beschreven kunnen hebben, maar 100% eens met uw “observatie’s”.

 8. Deze heer Berend mag nog zoveel internist zijn maar hij is geen virologist,ook geen microbiologist en heeft ook geen ervaring weder kennis van vaccines wat een geheel andere expertise vereist.Ik ben niet tegen vaccinaties. Maar met deze nieuwe ” zogenoemde vaccines” is te weinig onderzoek gedaan.Het kon ook niet omdat de vaccines nieuw zijn, nog in test phase.Het is niet mogelijk geweest de bijwerkingen zelf niet die van korte termijn, goed door te hebben.En niet te praten over de lange termijn bijwerkingen. NIEMAND weet hoe deze vaccines werken, of ze veilig genoeg zijn, of ze vermijden dat besmettingen plaats zullen vinden, of ze schadelijk zijn en of ze werkzaam zijn en in welke leeftijd dat zijn.Te veel vragen, zelf voor de experten. En er zijn veel bijwerkingen gemeld in de gehele wereld, en zijn ook veel dode gemeld, ” toevalig” na paar dagen vaccinatie. Hij kan het NIET weten,ook ik niet.Dat enige wat ik weet, is dat ik niks weet! En het is ook bevestigd dat geen overheid en ook geen pharmaceutische bedrijf,fabrikant van deze vaccines aansprakkelijk is voor de consequenties. En het is ook bekend dat verschillende succesvolle behandeling van de ziekte zijn. Iedereen moet de eigen beslissing over vaccineren ja of nee nemen. En natuurlijk niet horen naar idioten die awa lamoenchi met aspirine aanbevelen. Dr. Frida F. Arendt

 9. @Ook dat nog: dat ben ik juist aan het doen. Ik ben het aan het checken.
  Ik heb het hele internet nu 2 keer doorgelezen en heb het niet kunnen vinden.

 10. Misschien omdat de “gevolgen” van dat vaccin in een paar maanden nog niet bepaald kunnen worden ? Ik ben geen internist, maar als ik je dit ook nog moet uitleggen….. eens nadenken ipv blind info volgen?

 11. @Lastiwtz
  Als je zo erbarmelijk slecht geinformeerd bent, is discussie al onmogelijk. Check overal wat ik gezegd heb….dan praten we verder, Inspuiten met onbekende rommel mag, maar de pharma-industrie is NIET aansprakelijk.
  Cech uab voordat je dit soort domme uitspraken doet…. Please!!

 12. De hele wereld op z’n kop , de knapste koppen zijn ‘n jaar bezig voor ‘t welzijn van de mens, dan komt er zo’n dwaas vertellen wat ‘t beste is. Natuurlijk moet dit individu hangen aan de hoogste boom.

 13. Beste “internist”
  als eerste, ik ben GEEN anti-vaccer
  heb wel 1 vraag, “waarom zijn de makers van dit vaccin niet aansprakelijk voor evt. gevolgen van dit vaccin?”
  Ik hoop een “sincere” vraag, die wel beantwoord moet worden.

 14. “de meest stompzinnige voorstellen doen zoals het nemen van ‘lamunchi en aspirine’ in plaats van het vaccin.”

  Het is een wonder dat ze dit wondermiddel, de lamoenchi aspirine, nog niet verkopen om er geld aan te verdienen. Just like snake oil sellers in het verre verleden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties