Ingezonden | Habitat III: ‘resilient zoning’ (7)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord.

De brand van de Grenfell Tower in West-Londen is verschrikkelijk. Maar laat ook zien het gevaar dat kan ontstaan, indien vooraf geen preventie is uitgevoerd in de bouw van appartementen.

Een vergelijking met een ander stad, zoals Rotterdam laat verschil zien. In Rotterdam dient in zo’n hoogbouw (van 21 verdiepingen) niet 1 maar tenminste 2 trappartijen separaat van elkaar te zijn ingericht. Een andere omissie betreft de snelbrandde muurbekleding, ook al toegepast in een gebouw dat recent is gerenoveerd.

Diepgaand onderzoek dient nader uit te wijzen welke andere omissies voorkwamen. Resolutie nummer 78 van Habitat 3 zegt iets over de inzet van ‘resilient zoning’ voor verbetering van de veiligheid:

,,Lidstaten verbinden zich ertoe om over te schakelen van een reactieve naar meer proactieve risico-gebaseerde aanpak, ook naar een alle soorten gevaren aanpak en een alledaagse benadering. Dit betreft met name het bewust maken van de gemeenschap over risico’s en het stimuleren van ex-ante-investeringen om risico’s te voorkomen en veerkracht op te bouwen. Tegelijkertijd verzekeren lidstaten zich die de resoluties van habitat 3 hebben ondertekent, om tijdig en effectief lokaal te zullen reageren, om de onmiddellijke behoeften van burgers aan te pakken, in geval deze getroffen worden door natuurrampen, door mens veroorzaakte rampen en/of conflicten.”

Minstens 17 mensen zijn in het vuur van de Grenfell Tower in West-Londen gestorven. Negen brandweerlieden raakten gewond tijdens reddingsacties. De brandbestrijder Dany Cotton zei:

,,Ik ben meer bezorgd over de langetermijneffecten en over de mentale impact op vele mensen die hier waren. Mensen zagen en hoorden dingen op een schaal die ze nog nooit eerder hebben gezien.”

Getuigen beschrijven schreeuwende mensen die door terreur uit flats springen in een poging om een veilige plek te bereiken. Een baby werd gevangen door een lid van het publiek nadat hij van de negende of 10e verdieping was gevallen, aldus een getuige. Een lid van de Arbeiderspartij MP voor de stad Tottenham, David Lammy, zei dat wat gebeurde betreft een afslachting van onschuldige burgers als gevolg van slechte woningbouwbeleid.

In totaal liggen 37 mensen in het ziekenhuis, met 17 in kritieke toestand. Ze bevinden zich in zes ziekenhuizen in heel Londen. Een enorme hulpverleningsactie is opgang gezet, met liefdadigheidswerkers en vrijwilligers die hulp bieden aan de getroffen mensen. Binnen 24 uur is meer dan 1 miljoen pond sterling gekregen via online donaties voor hulp aan slachtoffers die ook zonder onderdak zijn gebleven.

Deskundigen zeggen dat het vuur zich met ongewone snelheid verspreidde. Dit rijst bezorgde vragen over de muurbekleding. In hoeverre heeft deze bijgedragen aan de snelle brand? De toren, die in 1974 is gebouwd, heeft onlangs een grote renovatie ondergaan. Het bleek dat dezelfde muurbekleding eerder is gebruikt in een torenblok in Melbourne in 2014. Als gevolg van een blikseminslag toen ontstond eveneens een snelgroeiende brand.

Bij Grenfell, een achtverdiepingsbrand vernietigde in 11 minuten de 13e verdieping tot aan het dak van het 21 verdiepingen tellende gebouw. De verspreiding werd direct geassocieerd met de externe muurbekleding. De Grenfell Action Group, een inwonersvereniging, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd over het brandgevaar en beweerde toen al dat de risico op een grotere brand nauwelijks is uitgeweken. De groep vertelde dat hun zorgen werd afgewezen.

De Grenfell Tower case laat zien dat de toepassing van ruimtelijke uitgangspunten uit ‘resilient zoning’ niet aanwezig waren. Op mensniveau is er een zekere daadkracht te ontdekken in het optreden van brandweerlieden, liefdadigheidswerkers en vrijwilligers. Maar diepgaand onderzoek zal uiteindelijk moeten uitwijzen hoe goed de organisatie heeft gefunctioneerd en/ of voldoende preventief is gehandeld tijdens de bouw en planning.

Sharnon Isenia,
Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *