27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 22:47

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Habitat III: ‘resilient zoning’ (7)

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Habitat III: 'resilient zoning' (7)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord.

De brand van de Grenfell Tower in West-Londen is verschrikkelijk. Maar laat ook zien het gevaar dat kan ontstaan, indien vooraf geen preventie is uitgevoerd in de bouw van appartementen.

Een vergelijking met een ander stad, zoals Rotterdam laat verschil zien. In Rotterdam dient in zo’n hoogbouw (van 21 verdiepingen) niet 1 maar tenminste 2 trappartijen separaat van elkaar te zijn ingericht. Een andere omissie betreft de snelbrandde muurbekleding, ook al toegepast in een gebouw dat recent is gerenoveerd.

Diepgaand onderzoek dient nader uit te wijzen welke andere omissies voorkwamen. Resolutie nummer 78 van Habitat 3 zegt iets over de inzet van ‘resilient zoning’ voor verbetering van de veiligheid:

,,Lidstaten verbinden zich ertoe om over te schakelen van een reactieve naar meer proactieve risico-gebaseerde aanpak, ook naar een alle soorten gevaren aanpak en een alledaagse benadering. Dit betreft met name het bewust maken van de gemeenschap over risico’s en het stimuleren van ex-ante-investeringen om risico’s te voorkomen en veerkracht op te bouwen. Tegelijkertijd verzekeren lidstaten zich die de resoluties van habitat 3 hebben ondertekent, om tijdig en effectief lokaal te zullen reageren, om de onmiddellijke behoeften van burgers aan te pakken, in geval deze getroffen worden door natuurrampen, door mens veroorzaakte rampen en/of conflicten.”

Minstens 17 mensen zijn in het vuur van de Grenfell Tower in West-Londen gestorven. Negen brandweerlieden raakten gewond tijdens reddingsacties. De brandbestrijder Dany Cotton zei:

,,Ik ben meer bezorgd over de langetermijneffecten en over de mentale impact op vele mensen die hier waren. Mensen zagen en hoorden dingen op een schaal die ze nog nooit eerder hebben gezien.”

Getuigen beschrijven schreeuwende mensen die door terreur uit flats springen in een poging om een veilige plek te bereiken. Een baby werd gevangen door een lid van het publiek nadat hij van de negende of 10e verdieping was gevallen, aldus een getuige. Een lid van de Arbeiderspartij MP voor de stad Tottenham, David Lammy, zei dat wat gebeurde betreft een afslachting van onschuldige burgers als gevolg van slechte woningbouwbeleid.

In totaal liggen 37 mensen in het ziekenhuis, met 17 in kritieke toestand. Ze bevinden zich in zes ziekenhuizen in heel Londen. Een enorme hulpverleningsactie is opgang gezet, met liefdadigheidswerkers en vrijwilligers die hulp bieden aan de getroffen mensen. Binnen 24 uur is meer dan 1 miljoen pond sterling gekregen via online donaties voor hulp aan slachtoffers die ook zonder onderdak zijn gebleven.

Deskundigen zeggen dat het vuur zich met ongewone snelheid verspreidde. Dit rijst bezorgde vragen over de muurbekleding. In hoeverre heeft deze bijgedragen aan de snelle brand? De toren, die in 1974 is gebouwd, heeft onlangs een grote renovatie ondergaan. Het bleek dat dezelfde muurbekleding eerder is gebruikt in een torenblok in Melbourne in 2014. Als gevolg van een blikseminslag toen ontstond eveneens een snelgroeiende brand.

Bij Grenfell, een achtverdiepingsbrand vernietigde in 11 minuten de 13e verdieping tot aan het dak van het 21 verdiepingen tellende gebouw. De verspreiding werd direct geassocieerd met de externe muurbekleding. De Grenfell Action Group, een inwonersvereniging, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd over het brandgevaar en beweerde toen al dat de risico op een grotere brand nauwelijks is uitgeweken. De groep vertelde dat hun zorgen werd afgewezen.

De Grenfell Tower case laat zien dat de toepassing van ruimtelijke uitgangspunten uit ‘resilient zoning’ niet aanwezig waren. Op mensniveau is er een zekere daadkracht te ontdekken in het optreden van brandweerlieden, liefdadigheidswerkers en vrijwilligers. Maar diepgaand onderzoek zal uiteindelijk moeten uitwijzen hoe goed de organisatie heeft gefunctioneerd en/ of voldoende preventief is gehandeld tijdens de bouw en planning.

Sharnon Isenia,
Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties