27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Arthur Donker | Crisis in de toeristische sector?

Blog Arthur 'je blijft lachen op deze klip' Donker | Foto Persbureau Curacao
Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Ik heb bijna mijn hele leven in toerisme gewerkt en de hele wereld afgereisd om Curaçao te promoten op de meest belangrijke beurzen in Europa, Zuid- en Noord Amerika. Wijlen Willen Neef was de grote promotor van de Nederlandse markt en aan hem hebben wij vandaag aan de dag te danken dat wij kunnen genieten van het uitstralingseffect wat deze markt met zich mee heeft gebracht, neem maar Jan Thiel de baai, de hele omtrek is allemaal investeringen gericht op de Nederlandse markt, 80% van alle Horeca is in handen van Nederlanders die precies weten wat die markt wil en ook er op inspeelt.

Jaren geleden toen van der Valk zich op Curaçao wilde vestigen was de mening van veschillende CHATA leden dat ze geen “rugzak” toeristen wilden hebben en dat het geen goede ontwikkeling zou zijn voor Curaçao want die mensen spendeerden niet en wilde men vooral geen topless dames op onze stranden, stel je voor zeg!

- Advertentie -

Bleek een foute gedachtengang te zijn want van der Valk liep vol en bracht de prijs nog meer naar beneden door de monopolie van KLM te door breken door met hun eigen Sobel Air charter te komen.

Wat bleek? De winkeliers in de stad juichten van der Valk toe want die z.g. “Rugzaktoeristen” spendeerden wél en goed ook en ze waren happy met de appelmoes met die kers erop wat ze thuis ook kregen, dus ze voelden zich thuis!!!

Als wij alleen al Chogogo Resort nemen die heeft er wel op ingespeeld met het resultaat dat het een van de meest succesvolle resorts is op Curaçao met een wachtlijst aan boekingen.

Waarom? Om de simpele reden dat zij precies wisten wat die “rugzaktoeristen” wilden hebben namelijk een studio met een keukentje waar ze zelf konden kokerellen en een ontbijtje konden klaar maken en op het balkon suikerdiefjes konden voeren terwijl de rest van de “Highrise” hotels nog steeds dachten dat de Nederlanden in een cementen blokkendoos wilde zitten en elke avond de casino in zou duiken en 5 dollar zou betalen voor een lauwe Polar.

Wat zagen we? Opeens doken er kleine s in de Telegraaf die goedkopere appartementen aanboden en mensen kozen daarvoor om de dure KLM prijs te compenseren en lieten de grote hotels staan.

Er was een wildgroei aan appartementen en iedereen die een container in de tuin had staan verkocht dat als luxe appartement voorzien van alle gemakken totdat de gasten hier waren en kregen we klachten, maar er was niemand die dacht om dat hele wildgroei te reguleren.

Vraag en aanbod werkt altijd, kwalitatief gingen mensen betere accomodaties bouwen en kwamen pensionados die ook gingen investeren zoals de heer Raspoort van Club Seru Coral en vele anderen.

De grote hotels die nog steeds dachten dat ze de 5 sterren imago konden ophouden kwamen er achter dat die sterren allemaal van het dak af vielen want ze bleven leeg.

Sonesta kwam en ging want die wilde niet met cheapos als Arke en Tui werken want ze wilden alleen maar high end market klanten hebben, totdat ze erachter kwamen dat het hun niet lukte en gingen toen bij diezelfde Tui en Arke en Maduro Travel met hangende pootjes bedelen om hun alsnog in hun catalogus op te nemen, natuurlijk tegen uitverkoop prijzen.

De wildgroei aan appartementen bleef aanhouden en vandaag aan de dag zien we overal complexen van 20 – 30 appartementen staan die mekaar dood concureren en nog steeds is er geen controlerend lichaam.

Er is een poging gedaan om een vereniging op poten te zetten zoals de CHATA wat CASHA heet maar niet de invloed heeft als de CHATA.

Het gevolg van die wildgroei zien we vandaag aan de dag met het failliesement van Kura Hulanda want de 5 stereen clientele die ze wilden hebben kwam niet, hetzelfde met Hyatt, een koude steriele betonblok waar netzoveel sfeer is als op een kerkhof.

Waarom doet Aruba het wel goed? Hun grootste markt is Amerika en de Amerikaan voelt zich daar thuis want je kan je kont niet keren of je vind daar een fast food restaurant waar je diezelfde 20 ounce cola kan krijgen als thuis en de Taco Bell is het zelfde als thuis en die willen geen studiootje en met een ontbijt op het balkon suikerdiefjes te eten geven want die vinden die suikerdiefjes maar lastig want ze prikken gaatjes in de suikerzakjes.

De mensen die op de Nedelandse markt hebben ingespeeld verdienen er goed aan zoals Wet & Wild, de oude Mambo Beach, Wilhelmina Cafe, Cafe de Buren, Bijna Thuis Arke en Tui reizen noem op.

Dus haal nou dat idee van 5 sterren uit jullie hoofd en probeer nou te begrijpen wat de Nederlander wil maar het zal niet lukken zolang wij de mentaliteit blijven houden dat wij geen slaven meer willen zijn van de neo-koloniaal en al dat andere bla bla en laten we nou een keertje denken aan de toekomst en proberen ook aan die markt te verdienen want het geld ligt letterlijk op straat aleen wij weten niet hoe we het op moeten rapen omdat we te trots zijn om te bukken.

Ik blijf lachen op deze klip want zolang wij in dat slachtoffer rol zitten zullen wij er nooit uit komen en zullen altijd de anderen de schuld blijven geven van onze mislukking!

Arthur Donker

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
 1. Helemaal eens, Arthur Donker. Ik heb zelf 28 jaar bij de KLM gevlogen (tot zeer vervroegde uittreding, toen dat nog kon in ’05)en heb helaas moeten constateren toen en nu dat je nog steeds moet uitleggen dat Curacao naast Aruba ligt. C.is altijd tov de overige eilanden goedkoop vertoeven geweest en u heeft gelijk men heeft volstrekt onvoldoende ingespeeld op de hedendaagse markt. CHATA heeft jaren zitten slapen, onkunde door het vroegere en huidige management en nu piepen en de schuld neerleggen bij de mensen die hun plek verhuren.
  Men gaat voorbij aan het feit dat mensen vertrekken om hun moverende redenen, huis niet kwijtraken en dit proberen te verhuren. Wekelijks gemiddeld 7 executoriale verkopen is geen sinecure meer. In onze straat wijk C.Grandi zijn wij+buren nog de enige bewoners. Voor de rest staat alles al een aantal jaren in de verkoop.

  @ H. Lesterhuis
  “Slavernij zit helaas niet tussen de oren”.
  Ik verwijs u gemakshalve even naar de
  Washington Post van 17 oktober jl.

  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/10/17/this-map-shows-where-the-worlds-30-million-slaves-live-there-are-60000-in-the-u-s/

 2. Now you are talking business, Arthur!!!
  Trots zijn op je eigen eiland is ook verantwoordelijkheid nemen om er alles aan te doen die trots te houden. Bijvoorbeeld: van een sushi Korsow naar dushi Korsow. Niemand is onafhankelijk, omdat wij sociale wezens zijn. In die afhankelijkheid zoeken wij allen kansen door een goede opleiding te volgen, werk te vinden (het ligt om je heen op je te wachten) en in die afhankelijkheid groei en bloei na te streven in economisch en sociaal opzicht.
  Kortom: Verander de wereld van morgen en begin bij jezelf. Slavernij zit tussen de oren en niet om je handen. Slavernij is van vroeger en niet van nu en morgen. Kortom:
  Investeer in de jeugd door goed onderwijs te bieden, zij zijn de toekomst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -