26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 06:06

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Community boxes

Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felix Pinedo aan het woord

HIER VOLGT mijn analyse van de wetgeving betreffende het afleveren van post. Dit schrijven zal mijn tweede brief zijn gericht aan BTP, de minister van VVRP en het parlement. Mijn eerste open brief aan deze entiteiten dateert vanaf juli 2015, nog geen antwoord. Bij geen reactie dit keer zal ik overgaan tot een petitieproces. Daarna eventuele gang naar de rechter. Meer hierover later.

- Advertentie -

1. Onder hoofdstuk 2 de bepalingen inzake het vervoer van postzendingen wordt onder artikel 2 b gesteld dat consessie wordt verleend voor onder andere: ‘Het aan of op de openbare weg plaatsen van voor het publiek bestemde brievenbussen dan wel postbussen’.

2. In de landsverordening en de Memorie van Toelichting wordt niet expliciet vermeld dat de postorganisatie postbussen aan de openbare weg kan plaatsen en dat het gehele volk van Curaçao daar de post dient op te halen. De UTS heeft ook het recht om telefoons langs de openbare weg te plaatsen, maar dat betekent niet dat UTS de gehele bevolking kan verplichten om daar te gaan bellen. Naar mijn mening heeft C-Post misbruik gemaakt van deze ‘semi-loophole’ om het gehele volk van Curaçao in beweging te brengen en hun huis te verlaten om op een (verre) plaats de post op te halen.

3. Onder artikel 5 lid 1 van de onderhavige landsverordening wordt vermeld dat de voorwaarden waaronder de concessie wordt verleend, bij landsbesluit worden vastgesteld. Dit betekent dat de voorwaarden door de minister (regering) dienen te worden vastgesteld.

4. Onder artikel 5 lid 2 a wordt gesteld:

‘Behalve de voorwaarden in elk bijzonder geval aan de consessie te verbinden hebben de voorwaarden ter uitvoering van het bepaalde in artikel 2, tweede lid, in elk geval betrekking op onder andere: Lid e; het beschermen van de persoonlijke levenssfeer;

Het plaatsen van de zogenaamde ‘community boxes’ is juist een zware aantasting van de persoonlijke levenssfeer van de gehele bevolking van Curaçao. Dus verwacht de Curaçaose gemeenschap dat de minister (regering) deze aantasting van haar persoonlijke levenssfeer door de C-post, een halt toeroept.

Onder artikel 9 lid 2 van de onderhavige Landsverordening wordt vermeld:

‘De minister kan ter bevordering van de aflevering aan geadresseerden van voor hen bestemde postzendingen regels vaststellen omtrent plaats, afmetingen en andere hoedanigheden van de voor die aflevering bestemde brievenbussen.’

Onder hoofdstuk 3 (Beroep) wordt vermeld dat degene die rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen door een op grond van deze landsverordening genomen beschikking, beroep kan instellen bij het gerecht in eerste aanleg.

Hieronder volgt mijn betoog in verband met een eventueel beroep bij het gerechtshof.

Betoog:

Door het forceren van alle bewoners op Curaçao hun post op te halen bij een door C-post aangewezen ‘community box’ heeft de C-post een formele inbreuk gedaan:

– in de levenssfeer van de burger

– op de fundamentele rechten voor het ontvangen van de post op het gebruikelijke woonadres

– op de culturele gewoonte en verkregen of opgebouwd recht om de post in de brievenbus thuis

te ontvangen.

B: Punt is dat het absurd is dat één organisatie (directeur) het gehele volk op een dictatoriale wijze uit huis haalt om op door de C-post vastgestelde plaats hun post op te halen. Oudere burgers hebben reeds aangegeven dat het voor hen een onmogelijke zaak is om zich te begeven naar die ‘community boxes’ om hun post te halen. Deze handeling van C-post is vergaand disproportioneel.

C: Men vermeldde dat het plaatsen van enkele ‘community boxes’ bij het postkantoor op Groot Kwartier en Marchena een ‘pilot project’ was. Zonder de bevolking op de hoogte te stellen van de resultaten, gaat C-post over tot het gaan plaatsen van ‘community boxes’ op het gehele eiland.

D: In verband met het bovenvermelde onder punt 5:

Hetgeen waar C-post mee bezig is. is geen bevordering van de aflevering aan geadresseerden, maar juist een grove aantasting van het verkregen recht van meer dan 100 jaren om de post thuis bezorgd te krijgen. De motivering van C-post achter het plaatsen van genoemde ‘community boxes’ is puur om het eigen belang te dienen.

Een grote meerderheid van de bevolking is tegen deze beslissing van C-post. De minister (regering) dient het plaatsen van de ‘community boxes’ dus stop te zetten.

FELIX D. PINEDO

Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Vind het ook idioot.

    Waarom niet de postbezorging verminderen tot 1 keer per week, en daarmee kosten besparen? Er is geen poststuk zo belangrijk dat het niet een week kan wachten en is het dat wel dan staan de verzender anno 2015 andere mogelijkheden ter beschikking.

    Post kan bewoners wel verplichten een deugdelijke brievenbus en huisnummer op te hangen en anders gewoon op de betreffende adressen niet te bezorgen, want dat is vaak een puinhoop hier.

  2. Mee eens. Heb jaren in armere landen gewoont en heb ook dit soort ‘community boxes’ moeten gebruiken, waar er niet eens sprake is van een minimumloon laat staan pensioen. Die ‘community boxes’ staan NIET onder een plastic afdak, maar in een klein gebouw, met een dak, loketje én BEVEILIGING . Daar kon ik zelfs s’avonds laat rustig m’n brieven ophalen. Hier is het een zooitje. Die boxes staan onder zon en regen, staan bloot aan vandalisme, er is geen beveiliging en ik vraag me af van wat voor soort material ze gebouwd zijn. Maar goed, hier doen we maar wat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Last minute vakantie Curaçao goedkoper

Wie in juli nog op vakantie wil komen naar Curaçao vanuit Nederland kan op koopjesjacht. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van onderzoek van vakantievergelijker Weflycheap. Reizen...

ParadiseFM | ACU opent deuren voor oud-Girobank klanten

Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU zet de deur open voor oud-Girobank klanten. Dat meldt de Extra vandaag. De klanten kunnen niet alleen een rekening openen bij ACU,...

DH | Former security service chief sentenced for embezzlement

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice on Tuesday sentenced former head of the Security Service St. Maarten VDSM James Adolphus Junior Richardson to eighteen months, nine of which...

AntilliaansDagblad | ‘Toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde’

Den Haag - De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro’s die naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...
- Advertentie -