27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Open brief aan Ronald van Raak

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open brief aan Ronald van Raak
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we John da Silva aan het woord

DAT JE uit het goede hout gesneden bent, staat buiten kijf. Evenwel, een mens moet af en toe stilstaan, reflecteren en controleren of het vizier in de juiste richting staat.

Natuurlijk heb je gelijk als je het hebt over corrupte politici op de eilanden. Maar zoals je weet, it takes two to tango. Wie heeft meer schuld, degene die een zak geld op tafel legt of de ambtenaar die het oppakt? Je zou zeggen de eerste want wie betaalt, bepaalt. Om dezelfde reden wordt deze dan ook nooit veroordeeld. De naam zegt het al: Hollands koopmanschap, alles is te koop, iedereen heeft een prijs. Het begon allemaal met kraaltjes en spiegeltjes en na de annexatie van Bonaire is het eind nog niet in zicht. Hele lappen grond en kuststroken zijn gewoon in beslag genomen door hotels en resorts en afgezet met beton en prikkeldraad, steeds minder is toegankelijk voor publiek. Minister Suzy bekende laatst dat het merendeel van die vergunningen en contracten illegaal is afgegeven. En dat het niet meer terug te draaien is… maar dat er vanaf vandaag een stop op gezet zal worden, het moet nu volgens regels en procedures. En dat zei ze zonder ook maar even te knipperen met de ogen. Nu is het te laat, al die nostalgische stekjes zijn reeds weggegeven.

Je bleef stil toen er een terminal op Hato geopend werd, speciaal voor privéjets. Er hoeft nu maar één ambtenaartje omgekocht te worden en er komen koffers met euro’s, XTC en wapens binnen… en wij kraaien victorie als er één pistool op een fruitbarkje ontdekt wordt.

Waarom zeg je niks van al die bedrijven die de arbeidswetten aan hun laars lappen, als die er al zijn. Neem jouw eigen Albert Heijn, draait woekerwinsten en haalt gezinnen uit elkaar met openingstijden op zon- en feestdagen. Werk je zo niet criminaliteit in de hand? Dit moeten ze in Nederland niet in hun hoofd halen. Je hebt inderdaad gelijk als je het hebt over de gokwereld en het witwassen. Maar je vergeet dat in dezelfde offshore, niet alleen casino’s maar ook banken, verzekeringsmaatschappijen, et cetera, er een dubbele boekhouding op na houden. Als die allemaal normaal belasting zouden betalen, hadden we heel wat minder problemen op dit eiland.

Dus Ronald, recht je socialistische rug en richt je pijlen op hen die alles hebben en méér willen.

Zoek eerst de boosdoener in eigen kring… want hoe je het ook wendt of keert, het omkopen hebben we van jullie geleerd.

JOHN DA SILVA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

24 reacties

 1. Hier zwijgt de lezer stil…hij snikt…hij kan niet meer… van het lachen!!!! 🙂 🙂 🙂
  Schitterend verhaal, Sonny…doar vat ik ur eentje op ( of twee) !!!

 2. @ Bartje

  Bartje, als antwoord op jouw vraag omtrent de geschiedenis:

  John da Silva is inderdaad een rechtstreekse afstammeling van Tartaglia. Zoals je weet heeft Tartaglia bij 5 verschillende vrouwen kinderen verwekt. Een traditie, die nog steeds in stand gehouden wordt op Curaçao. Een van die vrouwen was aangespoeld in het bos bij Caya Bossie. Het bos is later weggespoeld, het staat echter nog wel op oude kaarten vermeld als Caya Nobos. Tartaglia noemde haar altijd liefkozend: mijn bosvrouwtje. Hij verwekte bij het bosvrouwtje 7 dochters en 7 jongens, totaal 14 stuks. Ook deze traditie van véél kinderen verwekken, wordt nog steeds – door zowel mannen als vrouwen – op Curaçao gekoesterd.

  Maar ik dwaal af. De kinderen van het bosvrouwtje kregen als achternaam: Bos. De familie Bos heeft in de geschiedenis van Curaçao een belangrijke rol gespeeld. In 1800 probeerden de Engelsen om Curaçao te veroveren. Dat lukte maar gedeeltelijk. De oudste achterkleinzoon van Tartaglia: Abraham Bos wilde in 1802 een guerrilla-oorlog organiseren tegen de Engelsen.
  Om de mannen op Curaçao achter zich te krijgen, gebruikte hij een simpele truc: “weten jullie wel wie ik ben” vroeg hij? Natuurlijk wel, was het antwoord: jij bent Bos. Juist zei Abraham ik ben de Boss, dus de baas. Volg mij wij gaan de Engelsen verslaan.

  Dat lukte voor geen meter. Abraham werd direct gevangen genomen door de Engelsen. Toen de Engelsen hem naar zijn naam vroegen, zei hij natuurlijk: ik ben Bos! De Engelsen waren woedend. Ze zeiden we zullen jou een lesje leren, brutale aap. Wij zijn hier de boss en jij niet.

  Er werd een snelgerecht samengesteld en het OM eiste, wegens insubordinatie, 300 stokslagen en als boete het leveren van 10 vaten mosterd aan de scheepskok. De slimme advocaat van Abraham Bos, kon het gerecht echter overtuigen dat er sprake was van een misverstand. De achternaam Bos, zei hij, betekent in het Nederlands “wood of hout”. De Engelsen begrepen toen dat een bos hout nooit een baas kon zijn. Van insubordinatie was dus geen sprake. Om in de toekomst niet weer dezelfde fout te maken veroordeelde de rechtbank hem om het Engelse equivalent voor wood of hout – als achternaam – aan te nemen: Silva.

  De slimme advocaat wees er de rechtbank vervolgens op, dat de scheepskok de maaltijden al geserveerd had en dat het nutteloos zou zijn om alsnog de kok te voorzien van 10 vaten mosterd. De rechtbank begreep het en sprak Abraham verder vrij. Bos was dolgelukkig en toog onmiddellijk naar de burgerlijke stand om zijn achternaam te wijzigen. De ambtenaar van de burgerlijk stand, ene Bartjens afkomstig uit Brabant, vroeg met zijn Brabantse tongval: enne… wie zijt gij dan nu? ”Silva” sprak Abraham zachtjes. Awel Da Silva, gij staat genoteerd sprak Bartjens. Dankzij de Brabantse tongval, kreeg Abraham als toegift “Da” vóór Silva.

  Bartjens, liep na kantoortijd, zoals gewoonlijk – met zijn moeder – nog even de kroeg in om lekker te zuipen Hij sprak de advocaat van Abraham aan en complimenteerde hem op zijn Brabants. Man, man ongeloeflijk, een achterkleinzeun van Tartaglia – de struikrover – vrijgesproken te krijgen: gij zijt een alles Kunneman. De advocaat repliceerde direct: verdomd Bartjens, geniaal! Ga onmiddellijk terug naar de burgerlijke stand. Bartjens kon zijn biertje laten staan en moest direct de achternaam van de advocaat wijzigen.

  Uiteindelijk lukte het toch om in 1803 de Engelsen te verdrijven. Abraham da Silva had hier part nog deel aan. De magie van zijn oude achternaam was verdwenen. Een van zijn achterkleinzonen loopt nog op Curaçao rond. Een met de naam John. Toen die John als klein kind televisie leerde kijken, was hij door het dolle heen als hij een programma zag waarin Johnny the Selfkicker optrad.

  Kleine John kon er dan wel niets van verstaan. Van die ongelooflijke woordenbrij, die in een paar seconden uitgespoten werd. Maar hij dacht: later wil ik dat ook, gewoon maar een eind weg lullen. Ze leerde John ongelooflijk rare Nederlandse woorden en als hij zijn familiegeschiedenis leest, denkt hij dat hij de baas is.

  Ach ja. Het kan verkeren zei Bredero

 3. John da Silva,

  Waarom zou ik een ingezonden stuk moeten sturen aan Amigoe of AD ? Alleen omdat jij, na een avondje zwaar tafelen, weer een oprisping hebt ?
  Werkelijk, de zotheid van jouw stellingen is zo triest dat het haast lachwekkend wordt.
  De rode draad in jouw verhaal is simpel. Het ligt nooit aan Chavez of Maduro, de VS zijn de geschuldigen. En in het geval van Nederland zijn ook nooit de YDK schuldig, het zijn de Nederlanders die overal de schuld van moeten krijgen.
  Want owé, men zou zelf eens verantwoordelijk zijn voor de eigen daden, dat is voor jou onbestaanbaar.
  Dus nee, daar ga ik geen papier aan vuil maken. Een repliek alhier is meer dan voldoende.

 4. Zeg Brian, Joep, etc.
  Waarom plaatsen jullie niet een stuk in de Amigoe of het Dagblad
  om echt in debat te gaan ?
  Ben je daar te schijterig voor of heb je inhoudelijk niks te melden ?
  Of beter nog, richt een Kaaskoppenpartij op om ons ook een gemeente van Nolland te maken,……stelletje Heineken-figuranten.
  John da Silva

 5. Van dat hele verhaal van Sonny kan een fantastische documentaire gemaakt worden. Hij lijkt een betere toneelspeler dan Tartaglia. Een film die een Oscar zou kunnen winnen. Het was zo spannend dat ik de tijd nam om die script door te nemen. Veel gelachen, ach het is toch 1 april en in het Engels wordt het ‘April fools day’ genoemd. Wachten op het volgende verhaal.

 6. Bartje, ik weet dat je niet gecharmeerd ben van recepten uit grootmoeders tijd. Toch zal ik je het uitleggen, hoe het verzonnen wordt.

  Men neme;
  1 á 2 flessen Schotse whiskey
  56 klonten ijs
  1 glas
  Na het ledigen van de flessen: 1 toetsenbord, liefst qwerty
  10 vingers, 2 mag ook
  En… Voilà

 7. Brian,

  De dorpsgek Da Silva is ook vervent aanhanger van Chavez / Maduro. Regelmatig mochten we verhaaltjes lezen in de krant waar hij hosanna sprak over alles wat er in Venezuela gebeurde en ging gebeuren.
  Nu Venezuela bankroet is horen we hem niet meer, anders dan dat het de schuld van de VS is.
  Verhalen van Da Silva zijn leuk bij de open haard, veel bier en sneeuw buiten. Dan valt er wat te lachen op die donkere avonden.

 8. @de held van LaStiwz

  Als ex-leraar van Stanley kan ik bevestigen dat Stanley een zeer goede leerling was op school. Ik mocht het genoegen hebben om, na zijn opleiding van 19 jaar, uiteindelijk zijn 6 behaalde diploma’s te mogen uitreiken. De diploma’s met hun resultaat (cum laude) waren:

  Geschiedenis vervalsen 10
  Liegen 10
  Verdraaien 10
  Schoolverzuim 10
  Luiheid 10
  Maatschappijk bestelen 10
  Kletspraat 10

  Uiteindelijk resulteerde dit in gemiddelde van 10 !

  Stanley was een van de vele leerlingen op Curaçao die dit gemiddelde ook haalden.

  Willem
  ex-leraar
  B.L.O. school “de stomme klip”

 9. @stanley held en mede-klagers

  Ik denk niet dat Sonny de werkelijkheid verdraait. De werkelijke slaven waren 2.000 indianen die de oorspronkelijke inwoners waren. De Spanjaarden hebben deze indianen véél onrecht aangedaan.

  Nergens op Curaçao kan ik een monument vinden dat hieraan herinnert. De indianen zijn gewoon weggepoetst uit de geschiedenis van Curaçao. Nederland was zelf gekoloniseerd door de Spanjaarden toen de inheemse bevolking als slaven werden verkocht.

  Nederland voerde een tachtigjarige oorlog tegen zijn onderdrukkers en won uiteindelijk. Het resultaat was tevens dat zij Curaçao in bezit kregen. De WIC gebruikte Curaçao als slavendepot. De WIC was een firma. Net zoals de PDVSA die nu Curaçao ook grotendeels gebruikt als depot voor overslag van olie.

  De bevolking van Nederland had per saldo niets met de WIC te maken. Ze moesten in die tijd hard werken om hun gezinnen eten te geven. De inwoners van Venezuela hebben niets met de PDVSA te maken, ze moeten hard weken om hun gezinnen eten te geven.

  Een deel van de huidige inwoners kapen het lijden van de oorspronkelijk slaven: de indianen. Ze geven letterlijk alle Nederlanders de schuld. Het gros van de Nederlanders heeft geen flikker te maken met de WIC en wat die wel of niet deed op Curacao. Het gros van de Venezolanen heeft geen flikker te maken met het feit dat de PDVSA de bevolking van Curaçao vergiftigt.

  Wentelen in vermeende onrechtvaardigheid, dáár zijn veeL mensen op Curaçao erg goed in en om de geschiedenis naar hun eigen hand te zetten. Huilebalken zijn het, laten ze de handen uit de mouwen steken en het land dat ze mogen bewonen, sinds de zeventiende eeuw, tot voorspoed brengen. Maar dat doen ze niet. Ze laten het liever verwilderen tot een grote criminele speelplaats, met alle gevolgen van dien.

 10. Ach, Sonny weet wie ik ben. En ook hem. De gescheidenis is ken ik. Misschien beter. Alleen ben ik niet bang om onder een schuilnaam mijn stelling te weergeven. De geschiedenis is door Sonny als een satire geschreven. In werkelijkheid is het niet zo geweest. Maar ach, bewijst weer hoe je de werkelijkheid kan verdraaien. Ik maak er niet druk om.

 11. Sonny Je ben 1 rasist. Ik zal blijven strijden. tegen haat en racism. Ga terug naar het hol en weg van de eiland. Ik, stanlye Held, gebruik mijn eigen naam en verschuil niet me achter Sonny. Mijn telefoon is 12345. Zeg wie je bent.erzijn genoeg eilanden.

  Ken uw geschiedenis van kapers en leugenaars enzo. Internalisering. Lees het maar na. Dat is het, en zo ook. Rasict.

 12. Whahaha….jij bent werkelijk van het padje af, Sonny…schitterend verhaal; nog een muziekje eronder en je hebt een rap..hoe verzin je het !!
  Je moet echt in de politiek, man…als Minister van Financien lul je elke Rekenkamer of CFT onder tafel !!
  Je bewijst hiermee trouwens weer eens de stelling: een mens heeft maar 1 wapen en dat is de lach ! Ja toch, Stanley ? … 🙂

 13. Bartje, ik had jou hoger ingeschat. John da Silva, zou best wel eens een nazaat kunnen zijn van Tartaglia.

  Het is inderdaad de schuld van de Nederlanders. Het is terug te voeren naar 1 april 1572, toen de hertog van Alba zijn bril verloor. Alva liet via de toen bekende Spaanstalige poppenkast: “detección por favor” een opsporings verzoek spelen om zijn bril terug te vinden. Een beloning van 100 gouden dukaten werd uitgeloofd.

  De verdenking ging al snel uit naar Tartaglia een bijziende toneelspeler. Die zou zijn bril gestolen hebben. Tartaglia was verbonden aan een “commedia dell’arte.” Dit gezelschap stond erom bekend dat het vaak Spaanse edellieden op de hak nam. Alva stuurde direct een spion naar de voorstelling van de commedia dell’arte.

  De spion kwam terug met het bericht: Tartaglia heeft het gedaan met 40 rovers. Weet je dat zeker: vroeg Alva. Ja was het antwoord, ze zongen er zelfs een liedje over. Ik heb het zoveel mogelijk vertaald, lees maar:

  Los ladrones se arrastraban todo rap
  A lo largo de la ventana del baño
  Y Mina, que precisamente sáb.
  Desaparecidos del terror de ‘brillegat t
  Ella no sabía nadar y que era estúpido
  Desafortunadamente, no llegó a Mina

  GVD vloekte de hertog. Mina, die vrouw van Tartaglia is dus door het gat van mijn bril gekropen en verzopen. Hij liet onmiddellijk Tartaglia arresteren en verbannen naar Curaçao, samen met een Chinees-Joodse vrouw die Mina geholpen had om het glas stuk te slaan van de bril, zodat Mina er makkelijker door kon kruipen.

  Alva was wel zo sportief om de beloofde 100 gouden dukaten uit te betalen aan de tipgever: Sonny Bartjens. Die er later goed van kon leven.

  Op Curaçao aangekomen werd Tartaglia direct als slaaf aan het werk gezet. De vorige slaven – de oorspronkelijke inwoners – 2.000 Curaçaose indianen waren door de Spanjaarden verkocht aan de omringende landen. Tartaglia moest als slaaf keihard werken. Gelukkig spoelden er drie vrouwen aan: 1 uit Afrika, 1 uit Europa en 1 uit Suriname. Die vrouwen gingen hem verzorgen, naast de Chinees-Joodse vrouw. Zoals gezegd: Tartaglia was bijziend en als hij ‘s avonds in zijn hut lag wist hij vaak niet wat en wie tegen hem aanschoof. Later bleek uit DNA-onderzoek – bij zijn nazaat Stanley – dat dit 4 of 5 verschillende rassen moeten zijn geweest.

  Toen de Nederlanders in 1634 Curaçao veroverden kwamen ze natuurlijk Tartaglia tegen. Hij vertelde precies wat er gebeurt was. De Nederlanders waren stomverbaasd over zijn moedige optreden en noemden hem “de Held” van Curaçao. Hij kreeg direct een aanstelling als politiecommissaris. Toch was Tartaglia boos op de Nederlanders. Waarom hebben jullie zolang gewacht om de Spanjaarden te verslaan en mij hier als vervanger voor de 2.000 verkochte indianenslaven laten werken. Jullie hebben wel lekker 100 gouden dukaten in je zak gestoken.

  De Nederlanders gaven als antwoord: dat zul je later wel leren als je een L.O.I. cursus geschiedenis gaat volgen. Tartaglia, de komediant, vertelde zijn wrok aan zijn kinderen met de boodschap: vergeet nooit wat de Nederlanders ons aangedaan hebben. Wij hebben de bril van Alva gestolen, zodoende konden de geuzen Alva verslaan. Een aanvoerder zonder bril kan immers nooit zijn tegenstanders zien. Nederlanders zijn racisten en discrimineren omdat ik een Italiaan ben; jullie moeders Chinees, Joods, Surinaams en nog iets zijn. Daarom vinden ze ons maar niks. Ja, ze noemen me een Held, maar wat koop ik daarvoor: niets helemaal niets. Ja, als ze me die 100 gouden dukaten gegeven hadden, had ik nu ook lekker belasting kunnen betalen.

  Bartje, ik hoop dat je nu – met de kennis van de geschiedenis – een beetje respect kunt opbrengen voor de mensen. En al helemaal – morgen – op die gedenkwaardige dag van 1 april.

 14. John de Silva was of is fervente voorstander van de MFK-MAN-PS regering die Curacao weer in de miljardenschulden gooite. Hier horen we DaSilva niet over! Dan hadden we heel wat minder problemen op dit eiland. Altijd maar wijzen naar NL maar nooit en nooit zelfkritisch zijn! John de Silva is de dorpsgek van Curacao.

  Albert Heijn op Curacao is geen onderdeel van Nederland maar van de heer van Tweel. Daarnaast als mensen niet op zondagen willen werken dan is er keuze genoeg bij anderen supermarkten. Maar goed we geven payaso Da Silva al genoeg tijd

 15. John da Silva je geeft dan wel manko’s aan en daarmee de onkunde van onze politici, wil je hiermee zeggen weg met de Curacaose politiek en Nederland ga weer regeren hier?
  Susi bewijs hier ook haar dubbele standaards , een vrouw (advokate?) waar we meer van verwachte maar ook zij pakt de kleine man met klandistiene bouw hard aan en Jewel investments niet in Pietermaai en zelfs de Politie niet in Boca Sami, alles wordt hier met 2 maten gemeten, ons kent ons.

 16. Alles is te koop in het Koninkrijk, dat lijkt ons simpel de menselijke hebzucht die van alle tijden en alle landen is. Schotte is door de kiezers en Nederland in het zadel gehouden.Iedereen heeft een prijs.Wij maken ons al jaren zorgen over TNO in Aruba. Ongetwijfeld vorstelijk genonoreerd voor grootse milieubewuste plannen, maar er komt weinig van terecht. Dank zij de mogelijkheid van biba lekke, dank zij Nederland en Aruba en het niet afleggen van rekening en verantwoording. Of hooguit op de manier van minister Van der Steur, onverantwoordelijk en slordig, maar wel met een godvruchtig en groen&smakelijk sausje. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties