29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:42

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaIllegale bouwactiviteiten bij saliña Boca St. Michiel

Illegale bouwactiviteiten bij saliña Boca St. Michiel

Met inzet van groot materieel

Deze bouwwerken, op de top van de heuvel, zijn illegaal gerealiseerd op overheidsterrein in conserveringsgebied.

WILLEMSTAD — Nadat onlangs een groot stuk terrein ontbost werd door onrechtmatige toe-eigening van overheidsterrein op een plateau van de heuvel naast de saliña Boca St. Michiel, worden er nu verdere illegale werkzaamheden ondernomen op de top van de heuvel. Dit met inzet van zwaar materieel. Hiervan werd afgelopen zaterdag melding gemaakt bij de politie.

“Er waren meerdere bulldozers zichtbaar, die met grof geweld ook enorme rotsblokken vanaf de top naar beneden langs de heuvelwand duwden”, aldus de melder die anoniem wenst te blijven.

De politie heeft naar aanleiding van deze melding diezelfde dag op locatie de werkzaamheden stopgezet. Een omstander maakte afgelopen donderdag al melding van twee opleggers met daarop grote bulldozers, die het vissersdorpje binnenreden.

Bij de werkzaamheden van het afgelopen weekeinde is een groot deel van de heuveltop ontbost en geëgaliseerd.

De inspecteurs van zowel de uitvoeringsorganisaties Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) – het vroegere Drov – en Domeinbeheer zullen vandaag de bewuste locatie bezoeken en de omstandigheden vastleggen om hierover rapport uit te brengen.

Eerder gaf ROP al aan dat er op de top van de heuvel sprake was van illegale bouwwerken waarbij er door gebrek aan water- en stroomvoorziening, tevens sprake is van het illegaal aftappen van stroom en water.

Het betrof daar toen twee reeds voltooide woonhuizen, van grote omvang, waarnaast nu ook een derde pand in een vergevorderd bouwstadium staat. De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Earl Balborda (PNP), liet vanochtend in een korte reactie weten niet op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen en daarover navraag bij de betreffende uitvoeringsorganisaties te zullen doen.

ROP meldt dat het hier illegale werkzaamheden betreft op overheidsterrein in een gebied dat binnen het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) als bestemming conserveringsgebied heeft. Behalve dat het om conserveringsgebied gaat, is het gebied van Malpais tot St. Michiel sinds begin vorig jaar ook onder de Ramsarconventie beschermd.

Door ondertekening van deze conventie, nemen landen de plicht op zich om de voorgedragen draslanden (saliñas) te beschermen. Aangezien de heuvel ook in het Ramsar- en conserveringsgebied valt, en de werkzaamheden op overheidsterrein worden uitgevoerd, zouden voor de bouwwerken, bij een eventuele aanvraag, geen bouwvergunningvergunningen worden verstrekt.

Zo is er een jaar of twee geleden ook een poging geweest om een groot terrein op de heuvel onrechtmatig toe te eigenen, ongeveer 300 meter lager dan waar de bouwwerken gerealiseerd zijn.

De aanwezige vegetatie werd toen geheel weg geschraapt. Inmiddels is er weer sprake van lichte begroeiing, het valt wel op dat, in vergelijking met de omgeving, deze plek aanzienlijk minder begroeid is.

Zoals de Amigoe uitvoerig heeft bericht, is er van de natuurravage die ongeveer tweeënhalve week geleden werd aangericht op het plateau van de heuvel, al melding gemaakt.

 

ROP: Verantwoordelijken illegale bouw achterhalen

De uitvoeringsorganisatie ROP heeft reeds een persoon kunnen traceren die heeft toegegeven een gedeelte van dit plateau te hebben ontbost met als doel daar te bouwen. Het overgrote gedeelte van de werkzaamheden op het plateau zouden volgens hem door een ander zijn uitgevoerd, waar ROP nu mee in contact probeert te komen.

Zo gaf de uitvoeringsorganisatie ook aan dat de verantwoordelijken eerst achterhaald dienen te worden, alvorens zij aangeschreven of gesommeerd kunnen worden.

De overheid kan tot bestuursdwang overgaan, waarbij de persoon in kwestie opgedragen kan worden om op eigen kosten het terrein in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Dit behelst onder andere een herbeplanting van het terrein, verwijdering van de aangebrachte wijzigingen en herstel van de natuurlijke waterwegen. Een dergelijke overtreding van de bestemmingsvoorschriften, zowel inzake de ontbossing van het plateau als het kaal schrapen van het terrein op de top van de heuvel, wordt in de Eilandsverordening Ruimtelijke Ontwikkelingsplanning Curaçao (EROC), artikel 32, als een misdrijf aangemerkt.

Hierop staat een boete van 5000 gulden en een maximale gevangenisstraf van twee maanden. Als een schuldige binnen een jaar een soortgelijke overtreding begaat, kunnen de hechtenis en geldboete verdubbelen.

Ingewijden stellen dat er de afgelopen jaren sprake is van een tendens waarbij ook de georganiseerde misdaad op grote schaal overheidsterreinen toe-eigent om daarop grote bouwwerken te realiseren. Bronnen laten weten dat dit verschijnsel steeds vaker voor lijkt te komen.

“Deze illegale werkzaamheden worden steeds grootser aangepakt, met groot materieel, waarbij er zelfs gevallen bekend zijn dat men zelfs overging tot het aanleggen van wegen naar de bouwwerken toe, en deze zelfs te voorzien van straatverlichting.

Opvallend was hierbij dat dit zo professioneel was uitgevoerd, dat de asfaltdikte van het wegdek gelijk was aan de door de overheid gehanteerde diktes. De straatverlichting wordt dan vervolgens clandestien aangesloten op een woonhuis.”

Ingewijden uiten ook andere zorgen en stellen dat er met dergelijke illegaal gerealiseerde bouwwerken op overheidsterrein geld verdiend wordt middels doorverkoop.

Ook zou er sprake zijn van een grote druk op de gehele keten van het ambtenarenapparaat, die vervolgens onder druk zouden worden gezet ‘waarbij men voor intimidatie van de ambtenaren niet zou terugdeinzen’, om hen tot het legaliseren van bouwwerken, het toekennen van grond et cetera, te bewegen.

Gewezen wordt op het feit dat het in soortgelijke situaties vaak onduidelijk is wie achter de werkzaamheden zitten, waardoor deze personen onder meer ook voor belastinggelden niet kunnen worden aangeslagen.

Bron: Amigoe (artikel van 11 augustus 2014)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties