27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

HSK-resolutie: Asjes moet naar Venezuela inzake Isla

HSK-bestuursleden Jorge Sulbarán en Oswald van der Dijs en MAN-Statenlid Charles Cooper (rechts) tijdens het debatavond van afgelopen zaterdag.
HSK-bestuursleden Jorge Sulbarán en Oswald van der Dijs en MAN-Statenlid Charles Cooper (rechts) tijdens het debatavond van afgelopen zaterdag.

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) moet zo snel mogelijk met de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de tafel zitten om tot concrete afspraken te komen over behoud van de Isla-raffinaderij op Curaçao. Dit is de strekking van een resolutie, die afgelopen zaterdag werd aangenomen tijdens een debatavond van de politieke beweging Hustisia Sosial Kòrsou (HSK).

Tijdens het debat was er een panel bestaande uit onder meer MAN-Statenlid Charles Cooper en HSK-voorzitter Oswald van der Dijs, voormalig president-commissaris bij de Refinería di Kòrsou (RdK). Zij gingen in op de vraag hoe de Isla-raffinaderij voor Curaçao behouden moet worden.

- Advertentie -

Aan het eind van de avond werd er door de aanwezigen een resolutie aangenomen, waarin wordt ingegaan op de manier waarop dit bewerkstelligd moet worden.

In de eerste plaats dient volgens de resolutie Asjes Maduro zo snel mogelijk te benaderen om tot een akkoord tussen de beide overheden te komen om de continuïteit van de raffinaderij te garanderen.

Pas hierna zal de door de regering ingestelde onderhandelingscommissie haar werkzaamheden moeten opstarten om een strategisch partner voor de raffinaderij te vinden zodat er werk gemaakt kan worden van de renovatie en modernisering van de Isla. Dit project moet volgens de resolutie voor 2019 van start gaan, wanneer de huurovereenkomst tussen RdK en het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA afloopt.

In de resolutie wordt ook melding gemaakt van de noodzaak van de mobilisatie van alle vakbonden die werknemers vertegenwoordigen die direct of indirect bij de raffinaderij betrokken zijn, om druk te leggen om tot concrete afspraken te komen voor de toekomst van de raffinaderij.

Het gaat hierbij niet alleen om personeel van de Isla, maar ook van Curoil, Kompanía di Tou Kòrsou (KTK) en havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).
Maar ook andere vakbonden die het belang van Curaçao op de eerste plaats hebben staan en die de raffinaderij als een nationaal erfgoed zien, moeten zich bij deze strijd aansluiten, staat in de resolutie vermeld.

De opstellers van de resolutie stellen verder dat Asjes het parlement van alle processen en onderhandelingen met het doel om de raffinaderij te moderniseren en te renoveren, op de hoogte moet stellen.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -