32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opsporing zware criminelen geïntensiveerd

HomeMediaOpsporing zware criminelen geïntensiveerd

Vanuit Nederland

logo-nederlandDEN HAAG — Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde vandaag nog intensiever te werken aan de opsporing en aanhouding van voortvluchtige zware criminelen op Curaçao, al is er van een gezamenlijke actie met het Openbaar Ministerie op Curaçao op dit moment geen sprake. Het aantal criminelen dat zich op Curaçao schuilhoudt na een veroordeling in Nederland wordt geschat op twintig, aldus de minister tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Advertentie

Ik kan u verzekeren dat we alles in het werk zullen stellen en nog meer zullen intensiveren om ook deze criminelen naar Nederland te halen en achter slot en grendel te krijgen, waar ze thuishoren”, zei de minister in antwoord op vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

Aanleiding voor de vragen is een artikel in De Telegraaf van afgelopen vrijdag. Misdaadjournalist John van de Heuvel omschreef Curaçao, Aruba en St. Maarten als Nederlandse eilanden die een toevluchtsoord zouden zijn voor voortvluchtige criminelen.

“Vooral op Curaçao houden zich veel zware misdadigers schuil, die in Nederland nog lange gevangenisstraffen moeten uitzitten.
Volgens bronnen bij politie en justitie gaat het om meer dan dertig gezochte veroordeelden, die hun straf tot op heden niet hebben uitgezeten.
In bijna alle gevallen gaat het om drugshandelaren, smokkelaars, overvallers en andere geweldplegers”, aldus de krant.
Een van de gezochte personen was Melfrin K., die door Van de Heuvel werd opgespoord in samenwerking met het televisieprogramma Op de vlucht.
K., die ook bekendstaat als de Haagse Schutter, moest nog een celstraf van twee jaar uitzitten wegens de zware mishandeling van een achttienjarige man op 4 augustus 2007. K. schoot op de man, al was het volgens hem geen opzet, maar ging zijn wapen per ongeluk af toen hij het wilde ontladen.
Toen hij zich in 2008 moest verantwoorden voor de rechtbank was hij gevlucht.
Vorige week woensdag werd hij op Curaçao aangehouden door het Team Executie Strafvonnissen, een speciaal team dat voortvluchtige criminelen opspoort.
De arrestatie wordt dit voorjaar uitgezonden op de Nederlandse televisie.
Deur tot deur Marcouch wilde onder meer weten of de informatie in de Telegraaf klopt en waarom er zo weinig voortvluchtige criminelen worden opgepakt als hun verblijfplaats bekend is.

Dit zijn hele zware jongens. De minister heeft beloofd dat hij van straat tot straat, portiek tot portiek en deur tot deur naar voortvluchtige criminelen zou zoeken. Curaçao is niet zo groot dus als je ergens van deur tot deur kunt gaan, is het daar wel”, zei Marcouch.

De minister bevestigde de arrestatie van K.

Ik ben verheugd dat hij is aangehouden. Hij moet nog een celstraf van meer dan 700 dagen uitzitten.”

Volgens de minister gaat het niet om de genoemde dertig criminelen die zich op Curaçao zouden schuilhouden, terwijl ze nog hun gevangenisstraf in Nederland moeten uitzitten. In totaal zijn er 91 mensen van Antilliaanse afkomst die veroordeeld zijn tot een celstraf van minimaal 120 dagen, waarvan het OM vermoedt dat er zich twintig op Curaçao bevinden.
Opstelten benadrukte echter dat het aantal niet belangrijk is.

Laat daar geen misverstand over bestaan. Elke crimineel is er een te veel. Dus dit zijn twintig criminelen, die we zullen vinden”, aldus Opstelten.

Het Team Executie Strafvonnissen heeft de afgelopen twee jaar elf personen aangehouden op Curaçao.
In 2013 werden er in totaal 119 voortvluchtige criminelen opgespoord en aangehouden in en buiten Nederland.

Samenwerking met OM
Minister Opstelten beantwoordde ook vragen over de samenwerking met het Openbaar Ministerie op Curaçao, waar behalve Marcouch ook PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder naar informeerde.
Volgens de Telegraaf is er op hoog niveau gesproken om gezamenlijk een grootschalige veegactie op touw te zetten om gezochte criminelen op te pakken, maar zou het Curaçaose OM de medewerking geweigerd hebben uit vrees voor razzia’s en klopjachten op het eiland.
Volgens de krant bevestigde OM-woordvoerder Norman Serphos dat er gesprekken zijn gevoerd, maar gaf hij geen antwoord op de vraag waarom de gezamenlijke actie niet is doorgegaan.
Volgens Opstelten is er geen sprake geweest van een gezamenlijke actie.

Het OM in Nederland heeft mij laten weten dat men zich niet herkent in die berichtgeving en dat geef ik door.”

De minister voegde daar aan toe dat er ook geen obstakels zijn in de samenwerking met het OM op Curaçao.

Er zijn geen barrières. Het is mij niet bekend dat er geen medewerking zou worden verleend.”

Opstelten beloofde wel om het nader uit te zoeken en de Tweede Kamer hier in april weer over in te lichten en ook over eventuele gevolgen voor de beëindiging van samenwerkingsprogramma’s in 2015.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties