Hoyer2 | Nog geen alarm voor Bret

Lesly Ferin gesprek met Peter Eikelenboom

De Meteorologische Dienst heeft voor de komende uren code oranje uitgevaardigd in verband met de nadering van tropische storm Bret. De verwachting is dat de storing komende nacht rond twee uur het dichtst bij Curacao langs zal trekken.

De invloed van de storing zal volgens de Meteo aan het eind van de middag of begin van de avond goed merkbaar worden. De verwachting is dat het in die uren begint te regenen en dat de wind later gaat toenemen met snelheden tot zo’n vijftig kilometer per uur met uitschieters tot 80 kilometer per uur. Dergelijke winden kunnen daken van huizen wegrukken. De winden kunnen schade aanbrengen aan de zuidkust.

De verwachting is dat er komende nacht 40 á 50 milimeter regen kan vallen maar de Meteo zegt dat zelfs rekening moet worden gehouden met 75 millimeter. Op de beruchte plaatsen zoals in Salina is 20 á 30 millimeter dikwijls al genoeg voor flinke wateroverlast.

Hoewel de wind toeneemt denken de autoriteiten niet dat evacuatie bewoners van huizen en wijken langs de zuidkust nodig is, zegt directeur Albert Martis van de Meteo.

Tijd:0:58

Op dit moment is er nog geen sprake van een alarmerende situatie volgens vervangend minister van Algemene Zaken Marilyn Alcala Walee. Wel houdt de regering in nauwe samenwerking met alle betrokken diensten de ontwikkeling van Bred nauwgezet in de gaten. Afhankelijk van die ontwikkelingen worden maatregelen genomen, zegt Alcala Walle

Tijd: 1:35

Volgens Rampencoordinator Lesly Fer zijn de diensten betrokken bij rampenbestrijding al sinds het begin van het orkaan seizoen meer gericht op een calamiteit. Er zijn geen kant en klare scenarios voor de bestrijding mocht de tropische storm voor grote problemen zorgen. Welke diensten wanneer worden ingezet hangt helemaal af van de situatie.

TIJD: 3:02

Bron: Radio Hoyer 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *