26.5 C
Willemstad
• donderdag 17 juni 2021 05:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Hoyer2 | Ouders in het geweer tegen nieuw toelatingssysteem VPCO

Indra Lopes in gesprek met Peter Eikelenboom

Ouders in het geweer tegen nieuw toelatingssysteem VPCO

Niet alle ouders met kinderen op een school van het VPCO zijn blij met het nieuwe toelatingssysteem dat de protestantse christelijke onderwijsorganisatie hanteert.

Nu VPCO door de rechter verplicht is ook leerlingen toe te laten als de ouders geen lidmaatschapsgeld betalen voor de vereniging, omdat onderwijs op Curacao vrij moet zijn te volgen volgens de wet, heeft het VPCO een nieuw systeem geintroduceerd. Alle ouders kunnen hun kinderen aanmelden voor een school als het Marnix of het Albert schweitzer maar kinderen van betalende leden krijgen voortaan voorrang.

- Advertentie -

Indra Lopez is een ontevreden ouder en komt tegen het systeem in het geweer. Ze bestrijdt zelfs dat iedereen recht heeft om een kind in te schrijven. Volgens Lopez zijn er zelfs ouders die brieven hebben ontvangen in de trent van “geen geld geen plek”, dus eerst betalen. Ze probeert een vuist te maken met ouders die zich gedupeerd voelen, zodat ze gezamenlijk aktie kunnen voeren tegen het VPCO beleid.

Tijd:2:04

Bron: Radio Hoyer 2

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Het staat iedereen vrij om geen kinderen te hebben en dan heb je ook geen schoolkosten. Heb je wel kinderen, neem dan je verantwoordelijkheid. School kost geld. Heb je geen geld of niet genoeg geld dan is er subsidie of hoort er subsidie te zijn. Maar skol por nada is de grootste onzin die er is en heft enkel het verschil tussen arm en rijk groter gemaakt en heft een groei van elite scholen tot gevolg gehad. Zijn mensne werkelijk zo dom om dat niet te snappen?

 2. @Curaçao Independiente OF dv, Ergens de klokken horen luiden maar niet weten klepel hangt?

  VPCO heeft al heel vaak gesproken met de overhead mbt kosten en krijgt elke heer te horen er is geen geld. Omdat met wat de overheid betaald er geen goed onderwijs is mogelijk wil VPCO een bijdrage vragen van de ouders van de leerlingen om ervoor te zorgen dat zij wel goed onderwijs kan aanbieden! Dit gratis onderwijs was een verkiezingsstunt en zoals wel vaker met populistische partijen wordt er niet aan na gedacht hoe dit financieel aan te pakken!

 3. Zonder de details te kennen lijkt het mij wel logisch dat als je je kind naar een school wilt sturen die gerund wordt door een vereniging dat je dan lid moet zijn (of worden) van die vereniging (incl. lidmaatschapgelden/contributies of wat dan ook). Het is immers geen openbare school die voor de volle 100% gerund wordt door de overheid.

 4. Sinds indereen aan de belasting pot bijdraagt zou bij goede gebruik hiervan door de overheid, onderwijs makkelijk te betalen zijn, zonder op kwaliteit in te moeten leveren. Het lijkt gratis maar dat is het niet en door ieder kind gelijk te behandelen onafhankelijk welk inkomen de ouders hebben, is de enige manier om elk kind gelijke kans te geven! Dat was de idee van Helmen Wiels (PS) en een zeer goede ook, alleen in de praktijk schort de één ander nog aan, maar het zeker niet onmogelijk, en VPCO heeft ook een voorbeeld functie. Blijkbaar nooit van constructief samenwerking gehoord! Ongehoord dat ze nog een extra bijdrage van ouders vragen. Waarom gaat de VPCO niet in gesprek met ministerie van Onderwijs, mevr. Alcala-Wallé om te beginnen, maar nee zelf na verplichting door de rechter alsnog probreren er onderuit te komen! In Duitsland wordt tot aan de Universiteit de kosten door de overheid gedragen, en kwaliteit is ook prima, dus het kan.

 5. Mensen word wakker di is het schuld van iedereen die hun poten in onze staatskas en bedrijven hadden gestoken. Ook iedereen die achter deze mensen staan is schuldig.

  Ik zegt het weer iedereen die onze klein beetje rijkdom had gestolen is schuldig dat vandaag de dag onze kinderen:
  -Niet van een goede opleiding kan genieten.
  -Dat alle kinderen honger lijden.
  -Dat onze burgers in armoe leven
  -Dat onze burgers zonder drinkwater moeten leven.
  -Dat schuldig zijn dat de criminaliteit zo hoog is.

  Wij zijn niet rijk dus steekt jullie klauwen niet in onze staatskas en die van onze bedrijven.

 6. Free school should only apply to the poorest of people, that is, those whose parents make below ANG 50,000 per year combined. This stupid system of giving everyone free school even though they can easily afford it is ludacrous, and needs to be seriously reconsidered.

 7. Als ouder die wel betaalt; en dan precies vanwege de redenen die door Django worden genoemd; hoop ik van harte dat Indra Lopez haar kinderen niet op een VPCO school krijgt. Wel de lusten maar niet de lasten… zo werkt dat niet in deze wereld. Indra, voel je vrij om te kiezen voor een school van de DOS of katholiek schoolbestuur.

 8. Het onderwijs is vrij (ensenansa liber) als de overheid de kosten voor dat onderwijs ook betaalt. De overheid betaalt niet of nauwelijks en zeker onvoldoende. Het staat de ouders vrij een school te kiezen waar geen ouderbijdrage wordt gevraagd. Daar zit echter het probleem. De ouders willen GOED onderwijs en dat kost nu eenmaal meer geld. Het is dus zaak van de overheid om de kwaliteit van het openbaar onderwijs te verbeteren. Het VPCO heeft dat (vanuit eigen verantwoordelijkheid) al zelf gerealiseerd door de ouderbijdrage te gebruiken voor onderwijskwaliteit. Het is makkelijk je te beroepen op gratis onderwijs en dus het VPCO te beschuldigen van discriminatie. Het is de overheid die discrimineert en niet het schoolbestuur. Gelijkheid van kansen begint met een goede onderwijskwaliteit voor alle kinderen en dat is de verantwoordelijkheid van de overheid die daartoe de scholen in financiële middelen moet voorzien. Niemand wordt verplicht gebruik te maken van de diensten van het VPCO. Dat is nu eenmaal de vrijheid van onderwijs. Gratis bestaat niet, iemand moet betalen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, June 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Staatssecretaris Blokhuis pleit voor meer preventie in gezondheidszorg Curaçao

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit voor meer preventie in de Curaçaose gezondheidszorg. Dat zegt Blokhuis tegen NU.cw. De staatssecretaris kwam 12...

ParadiseFM | Onduidelijkheid over vrij reizen in EU voor Curacaoenaars

Het is nog niet duidelijk of Curacaoenaars per 1 juli vrij door Europa kunnen reizen. Dat blijkt uit het antwoord van de Nederlandse minister Hugo de Jonge...

PBC | Ruzie over mislukte fusie Corendon en Sunweb krijgt

Persbureau Curacao Corendon en Sunweb staan vandaag opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal vanwege de afgeketste fusie van de twee reisorganisaties. Corendon wil alsnog afdwingen dat de verkoop...

PBC | ‘Kinderen in Caribisch Nederland zijn gelukkig, ondanks armoede’

Persbureau Curacao Kinderen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn tevreden over hun leven en hebben relatief weinig negatieve ervaringen gehad tijdens de coronamaatregelen. Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Uit...
- Advertentie -