Laatste reacties

- Advertentie -

Hoe het Syrische internet in een zwart gat verdween

De totale blackout van het Syrische internet is nooit eerder gezien in de (korte) digitale historie. Een voor een werden de edge routers uitgezet die het verkeer in en uit laten gaan naar de wereld.

Syrië is sinds gistermiddag gehuld in een internetduisternis die de wereld in deze totaliteit nog niet eerder heeft meegemaakt. Zelfs tijdens de Egyptische en Libische internetblokkades sijpelden nog IP-requests uit die landen, maar de totale stilte die zich nu voordoet is ongekend.
Cloudflare, een bedrijf dat zich richt op het versnellen van websites, heeft een permanente analyse van de beschikbaarheid van het internet wereldwijd en zag Syrië onder zijn ogen instorten.

‘Kabel beschadigd’
Syrië beschikt over vier fysieke pijplijnen naar het wereldwijde internet; drie die uit de zee aan land komen bij de stad Tartous en een vierde kabel die over land naar en door Turkije gaat.
Direct nadat alle internetverbindingen wegvielen kwam het Syrische regime met de verklaring dat er een storing was doordat een kabel was beschadigd.

“Het is niet waar dat de staat het internet heeft afgesloten, maar terroristen hebben het gemunt op de internetlijnen, waardoor sommige regio’s afgesloten zijn.”

- Advertentie -

Maar onderzoek van Cloudflare bestrijdt die lezing.

Het bedrijf heeft nauwgezet opgetekend wanneer en waar het internet in Syrië op zwart ging.
De providers die het land verbinden met de buitenwereld zijn PCCW en Turk Telecom, met Telecom Italia en TATA voor eventuele extra capaciteit.
Volgens Cloudflare begon de afsluiting met de blokkade van de verbindingen naar PCCW.
Dat verkeer leidde zichzelf om naar Turk Telekom, terwijl de verbindingen naar Telecom Italia en TATA eveneens werden doorgeknipt.
Drie minuten na de blokkade van PCCW werd de route naar Turk Telekom afgesneden. Op dat moment was de totale blackout een feit.

Cloudflare heeft een en ander in een mooi filmpje op YouTube gevisualiseerd:

- Advertisement -

Uitgezet via updates
Volgens de aanname van Cloudflare heeft Syrië een beperkt aantal zogeheten edge routers, routers die het interne verkeer verbinden met de internetbackbone. Die routers worden allemaal beheerd door Syrian Telecommunications, het staatsbedrijf dat zorgt voor zowel telefoon- als internetverkeer.

“De systematische manier waarop de routers uit de infrastructuur werden teruggetrokken geeft het beeld dat dat is gebeurd via updates in de configuratie van de routers”

, zegt Matthew  Prince van Cloudflare op het bedrijfsblog.

Een handmatig ingrijpen door bijvoorbeeld de rebellen lijkt Prince daarom stug.

“De simultane manier van de afsluiten zou betekenen dat de vier internetkabels op precies het zelfde tijdstip zijn doorgeknipt. Zoiets is onwaarschijnlijk.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PB | Saba subsidy to mitigate sharp rise electricity tariff

SABA--Consumers on Saba will be spared a drastic increase in their monthly electricity bill. Thanks to a subsidy of the Public Entity Saba, consumers will not have...

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s highly anticipated 16th resort and the company’s first venture into Curaçao, the newly named...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Subsidie beperkt stijging elektriciteitstarief Saba

The Bottom - Dankzij een subsidie van het openbaar lichaam Saba (OLS) hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten...

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...
- Advertentie -