CURAÇAO letters

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord…………..

Gezien de werkzaamheden aan het Wilhelminaplein. Hierbij valt als eerste op het missen van de cedille. Voor mij is dit onacceptabel. De overheid mag dit niet accepteren en de architect had hiervoor een andere oplossing moeten aandragen. Ten tweede is geen rekening gehouden met de veiligheid van de fotograaf en de toeristen. Het verkeer kan er nog steeds voor langs rijden. Om die reden hadden de letters 180 graden gedraaid moeten worden, zodat vanuit het Wilhelminapark gefotografeerd kan worden. In de destijds gepresenteerde maquette staan de letters niet vermeld. Blijkbaar is later dit bedacht met als argumentatie reclame voor Curaçao. De vraag is echter als je uitgaat van dit uitgangspunt of dit de meest geeigende plaats is hiervoor. Curaçao is als eerste uniek voor de pontjesbrug en de uitstraling van de Handelskade. Ik zou dan ook de tekst Curaçao hierin verwerken, met deze als achtergrond. Er zijn dan meerdere alternatieven mogelijk. Op de pontjes, of aan één kant of aan beide kanten, of op de railing aan de binnenkant. Daarnaast is er ook nog een alternatief tegen de Julianabrug en LED verlichting hierin verwerken. (zie foto op willemstadcuracao.com) Tussen haakjes ik ben blij dat de Handelskade weer gewoon in wit licht is verlicht en niet in kleur. Penha nooit meer met groen verlichten! De schijnwerper die op de pontjesbrug richting Riffort schijnt moet zo snel mogelijk vervangen worden door verlichting waar je niet inkijkt!

Henk Pasman

5 Reacties op “CURAÇAO letters

 1. John Baselmans

  Over deze ene specifieke zaak heeft inderdaad heer Joubert geen contact met mij gehad. Maar heer Joubert vergeet de jaren dat zijn bureau de correcties deed voor diverse klanten van mijn reclamebureau (Kodela en UTS) en dat we meerdere malen erop gewezen werden dat er GEEN cedille mocht bij hoofdletters! Nu kan het twee zaken beteken of heer Pasman is uit zijn duim aan het zuigen of heer Joubert lijdt aan geheugenverlies. Verder heer Pasman ik wens u veel succes in uw zinloze strijd.

 2. Mijn bronnen waren Drs. Sally Pieters en Dr. Martha Dijkhoff.
  Ik heb telefonisch contact gehad met Sidney Joubert en die vertelde mij dat in de commissie spelling papiaments nooit gesproken is over het weglaten van de cedille bij hoofdletters, wel is er gesproken over accenten in dit geval en die mogen weggelaten worden. Joubert heeft nooit contact gehad met Baselmans!
  Ook Joubert geeft aan bij hoofdletters met cedille.
  In mijn woordenboeken staat bij hoofdletters Curaçao wel de cedille:
  Grote Winkler Prince encyclopedie; encyclopedie van de Nederlandse Antillen; CURAÇAO van kolonie tot autonomie door Dr.Joh. Hartog.
  Ik heb de vraagstelling nu neergelegd bij de Fundashon pa Planifikashon di Idioma en die heeft mij de volgende email gestuurd:
  Geachte heer Pasman,
  Dank voor uw mail, u brengt een interessante kwestie naar voren.
  Wij zullen ons erover buigen, en u binnenkort berichten.
  Met vriendelijke groet, mede namens Ronnie Severing (voorzitter FPI),
  Christa Weijer
  word vervolgd.

 3. John Baselmans

  Heer Pasman
  Ik weet niet wie uw experts zijn maar volgens:
  – M Joubert
  – Mario Dijkhof
  – Dr Florimon van Putte
  – Drs Igma van Putte de Windt
  – Sede Antia
  Uitgevers van de vele woordenboeken beweren anders.
  Wie zullen we nu geloven?

 4. Theorie van Baselmans klopt niet.
  Heb het een en ander bij taalkundigen nagegaan, maar de cedille moet er altijd onder en die dient voor de uitspraak.

 5. John Baselmans

  Heer Pasman vergeet dat een cedille NIET op de naam Curaçao wordt gezet als het in hoofdletters is geschreven!!! Hij zal eens na moeten gaan vragen bij heer Joubert en verder Papiaments talige experts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *